Kako se pravilno koristi klima uređaj u automobilu?

Klima uređaj u automobilu

Klimatske prilike u našoj zemlji, ali i ostalim delovima planete menjaju se iz godine u godinu. Zbog sve toplijih leta klima uređaji su postali neizostavni deo svakog doma, ali i automobila.


Noviji modeli automobila svi imaju klimu koja predstavlja pravi spas u vrelim letnjim danima. Oni najčešće rade savršeno osim kada ih čovek zbog svog neznanja ne koristi pravilno.


Ono što je najvažnije kod kućnog, ali i klima uređaja u automobilu jeste to da se on održava na pravi način. To znači da se tokom sezone bar jednom treba uraditi servis i kompletno čišćenje svih delova klima uređaja.


Unutrašnji, skriveni delovi klima uređaja pravo su leglo bakterija, ali i opasnih mikroorganizama koji putem vazduha koji klima izduvava mogu da ozbiljno ugroze ljudsko zdravlje.


Zato je važno pronaći pouzdan servis koji može na pravi način da uradi potrebno čišćenje svih delova, a onda i dopunu feona u automobilu, ukoliko ga nema dovoljno da klima može nesmetano da hladi.


Osim ovog saveta donosimo vam još neke koji mogu da vam pomognu da vam klima radi onako kako treba i da joj produžite vek trajanja:


Klima urađaj ne uključujte čim startujete motor


Ovo vrlo koristan savet upravo zbog toga što veliki broj vozača pravi upravo ovu grešku. Naime, oni odmah po startovanju automobila uključe klimu i time stvaraju preopterećenje na sam motor automobila.


Ono što treba da uradite jeste da sačekate nekoliko minuta, da motor dostigne radnu temperaturu, a tek onda da uključite klima uređaj.


Provetrite automobil pre nego što krenete u vožnju


Ono što mnogi vozači rade, a može da bude vrlo opasno po zdravlje je da sednu u vreo automobil, a onda uključe klimu i odmah krenu u vožnju. Ovo osim što je šok za automobil takođe je i šok za vas. Upalite auto, a onda izađite iz njega i otvorite vrata automobila nekoliko minuta da izađe vreo vazduh. Zatim uključite samo ventilator, kako bi se izduvo vreo vazduh, koji će izaći napolje. Kada se auto malo rashladi, već je je postigao i radnu temperaturu, tada možete da sednete i krenete u vožnju. Startujte i klimu, koja će olakšati vrelinu i učiniti da se osećate komforno i da budete bezbedni od toplotnog udara.


Klimu ne stavljajte odmah na maksimum, već je postepeno pojačavajte


Ovu grešku čini veliki broj vozača, a ona osim što je štetna za motor automobila, jer ga odmah optereti više nego što bi trebalo, može da bude i opasna po zdravlje. Kada je na maksimumu klima će brzo da rashladi i spusti temperaturu u automobilu za i do 10, 15 stepeni, a onda kad izađete ponovo napolje sledi šok.


Ono što stručnjaci preporučuju jeste da se klima prvo stavi na niži nivo rada, a da se onda tokom vožnje postepeno pojačava. Time štedite motor automobila i dajete svom telu vremena da se bolje prilagodi na novu temperaturu.


Koristite dugme za recirkulaciju vazduha u automobilu


Istraživanja su pokazala da veliki broj vozača ne zna za šta se koristi malo dugme koje na sebi ima strelicu koja pokazuje vazduh koji ide u krug. Ova opcija postoji u velikom broju automobila i služi za to da auto ne usisava vreo vazduh spolja, već da taj postojeći, koji je hladnijij za nekoliko stepeni od spoljnjeg kruži u unutrašnjosti automobila.


Važno je da akumulator bude dobar


Ukoliko želite da vaša klima radi punom snagom obezbedite joj energiju za to. Sa slabim akumulatorom rizikujete da negde ostanete bez klime, a lako se može desiti da uopšte ne možete ni da pokrenete automobil.


Ne uključujte klimu ako idete samo kratke realcije


Ukoliko idete kratke relacije od tačke A do tačke B bolja varijanta je da otvorite prozore, jer dok klima postigne željenu temperaturu vi ste već stigli na odredište. Ipak, ukoliko se krećete auto-putevima tada je bolje upaliti klimu, a zatvoriti prozore jer se u automobilu pri većim brzinama stvara pritisak koji nije prijatan putnicima, a povećava i potrošnju goriva.


I ono na šta svi često zaboravljamo – klimu ugasite bar jedan minut pre nego što stignete na odredište


Ovaj savet je veoma važan, a često ga zanemarujemo. Ukoliko klimu ugastite istovremeno kada i motor voda koja se stvara u kondezacionoj posudi će tu i ostati, a ako stoji nekoliko dana onda će se u njoj stvoriti razni mikrobi i bakterije, koji će prilikom sledećeg uključivanja klime završiti u vazduhu koji udišemo.


Zato je važno da se klima isključi bar 4, 5 km pre nego što stignemo na odredište, a da se ostavi samo ventilator. On će tada imati dovoljno vremena da osuši posudu sa vodom, a ona će ostati čista i suva.


Takođe je važno voditi računa i da svi, kako unutrašnji tako i spoljašnji delovi klima uređaja budu čisti.
Ukoliko ispoštujete sve ove savete vaš klima urađaj će biti bezbedan i funkcionalan, a vi ćete moći da uživate u svemu što klima urađaj u autmobilu nudi današnjem čoveku.

Foto: lukpixabay

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti