Upoređivanje uređaja

Klima uređaji — Vodič

klima uređaji vodic
Klima uređaji su sve prisutniji u našim domovima. Leto možda prolazi, ali velike toplotne oscilacije nas ne zaobilaze. Danas vam donosimo vodič od izbora klime do njenog korišćenja i čišćenja.
Kako odabrati klima uređaj nije uvek najjednostavnije, treba voditi računa o mnogim stvarima kao što su:
Kapacitet
Inverter
Energetska klasa
i prilagoditi tip kućne klime prostoru, postoje: zidne, pokretne i prozorske.

Odabrali ste i šta dalje:

Ugradnja klima uređaji

Za dobru montažu su neophodni stručnost, specijalizovan alat i uređaji koji se ne mogu zameniti klasičnim kućnim. Iako je u startu malo veća cena isplatiće se ubrzo u eksploataciji. Sa druge strane, ukoliko se ne pridržavate uputstva usled nestručno ugrađene klime, gubite garanciju, a i može doći do brojnih kvarova kasnije. Detaljno univerzalno uputstvo za ugradnju klima uređaja pročitajte ovde.

Korišćenje i optimalna temperatura

Iako lekari apeluju na nas da temperaturna razlika ne sme da bude veća od 5 stepeni, malo je nelogično da na 40 stepeni stavimo klimu da “hladi” na 35. Podesite temperaturu kako vama odgovara, ali nemojte preterivati. Ovde su u maloj prednosti ljudi koji žive u zgradama jer ne izlaze direktno napolje, već imaju nekoliko minuta hoda kroz hodnik, lift i samim tim telo se postepeno aklimatizuje na višu temperaturu.
O zdravlju vaših kućnih ljubimaca i klima uređajima, možete pročitati više ovde.

Kupili smo je na nekom sniženju van letnje sezone, pridržavali smo se uputstva pri ugradnji, napolju je blizu minusa i voleli bismo da nas sada klima greje. Kako?

Upravljanje daljinskim

Kada ste se raspitali da li je isplativo i dobro grejati se pomoću klime, pročitajte naše uputstvo o daljinskom upravljaču klima uređaja i uradite sledeće:
Prvo, potrebno je prebaciti klimu u mod/režim grejanja, a zatim podesiti željenu temperaturu.
Najčešče dugme MODE kojim se menjaju funkcije klima uređaja, grejanje je ili sličica sunca ili natpis HEAT.
Kada uključimo klimu potrebno je od 2 do 10 minuta da klima počne da greje. To sve zavisi od klime i od spoljnje temperature.

Česte greške

  • Klima se ne čisti samo jednom godišnje — Ne, već to zavisi od namene prostorije i zadimljenosti...kada je potrebno češće oprati filtere (to možete uraditi i sami kroz ilustrovano uputstvo.)
  • Klima ubacuje svež vazduh — Ne, kućni klima uredjaji - zidni split sistemi samo vrte i rashlađuju unutrašnji vazduh zbog čega kvalitet vazduha u prostoriji zavisi od čistoće klima uređaja (za razliku od nekih prozorskih i nekih pokretnih klima koje ubacuju svež vazduh)
  • Svake godine servis treba da mi dopuni freon — Ne, kućni klima uređaji su zatvoreni sistemi u kojima nema trošenja freona ako se klima pravilno ugradi (kao što ne zovete majstora da vam dopuni frižider svake godine)
  • Svaki kućni klima uređaj zidni split sistem ima mod grejanja, ali ne mogu svi da greju na minus temperaturi — Ne, samo inverter klima uređaji mogu da rade na ispod -5 stepeni i daju bolji stepen iskorišćenja.
  • Podesim najmanju temperaturu i klima će brže da ohladi — On/off standardna klima izbacuje iz sebe vazduh konstantne temperature (oko 5-7 °C), a temperatura koju zadajemo na daljinskom označava temperaturu u prostoriji na kojoj će klima prestati da hladi. Što znači da ako podesite klimu na 17 °C ili 26 °C, ona će hladiti istim intenzitetom. Samo će duže hladiti ako je podesite na 17 °C i prostorija će postati neugodno hladna.
    *Inverter klima uredjaji imaju promenljivi rad kompresora u zavisnosti od razlike spoljne i unutrasnje temperature pa tako mogu brze da postignu razliku u temperaturi i kasnije ravnomernije odrzavaju temperaturu uz (manje opterećenje kompresora, manji broj obrtaja, slabiji rad kompresora) veću ustedu struje.
  • Klima treba da greje cim je prebacim na mod grejanje — Ne, potrebno je nekoliko desetina sekundi do nekoliko minuta da klima krene da greje (ne znači da je neispravna)

Čišćenje i dezinfekcija klime

Svaki proizvožač savetuje što češće čišćenje klima uređaja, čak se i garancija na uređaj uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa. Savet sledi iz dva jako bitna faktora, prvi je čistoća vazduha u prostoriji, a drugi čistoća uređaja koja omogućuje nesmetani protok vazduha i rad uređaja. Pročitajte kako uraditi čišćenje i dezinfekciju klime.

Zašto je klima najjeftinije grejanje?

Česta je zabluda da su klima uređaji veliki potrošači električne energije. Potrošnja zavisi od energetske klase uređaja. Prosečna klima snage 12.000 BTU (najčešće ugrađivana u domovima) troši od 800 - 1.200 W (na primer, kvarcna grejalica troši 1000 W po jednom grejaču). Kada klima postigne temperaturu zadatu na daljinskom upravljaču, ona gasi kompresor i ventilator spoljašnje jedinice, pa ostaje da radi samo ventilator unutrašnje jedinice koji troši jako malo elektirčne energije.

Suština je biti umeren sa zadavanjem temperature na daljinskom upravljaču i računi električne energije neće biti usijani.
Princip rada klima uređaja
Saznajte više o pojmovima:

Unutrašnja jedinica
Spoljšnja jedinica
Multi split sistemi
Kompresor
Toplotna pumpa
Koefecijent grejanja
Energetska klasa
Inverter tehnologija
Defrost
Vakumiranje
BTU
Freon
Filteri