Upoređivanje uređaja

Naša preporuka

Specijalno odrabrani klima uređaji za ovu sezonu. Izborom nekog od ovih modela i direktnim poručivanjem preko sajta dobijate isporuku u roku od 48h na teritoriji Srbije kao i više mogućnosti načina plaćanja. Za kvalitetnu ugradnju i overu garanciju su obezbeđeni ovlašćeni klima servisi - za termin i detalje montaže će Vas kontaktirati ovlašćeni servis nakon poručivanja uređaja.

Kako odabrati klima uređaj?

U velikoj ponudi kućnih klima teško je snaći se u velikom broju termina: split sistem, mobilna klima, inverter, BTU, kilovati.

  • Split sistem predstavlja standardnu kućnu klimu koja se sastoji od unutrašnje i spoljašnje jedinice. Mobilna / pokretna klima ima samo unutrašnju jedinicu, ali je potreban otvor u zidu od 10cm za izbacivanje vrućeg vazduha, najčešće imaju samo mod hlađenja.
  • Kapacitet se bira prema veličini i karakteristikama prostora (pogledajte kalkulator ispod). Najčešće se kupuje 'dvanaestica' što predstavlja kapacitet klima uređaja od 12000 BTU odnosno 3.5kW (kilovata). Jeftini modeli često nemaju kapacitet od 12000 BTU iako se prodaju kao dvanaestice pa obratite pažnju prilikom izbora.
  • Energetska klasa se određuje koeficijentom hlađenja EER i grejanja COP, odnosno novim sezonskim SEER i SCOP. Energetsku klasa direktno utiče na potrošnju struje, što je EER/COP veći, veća je energetska efikasnost - manja je potrošnja struje. Najbolja energetska klasa je A (A+++ kad se gledaju sezonski koeficijenti).
  • Inverter - Standardne on/off klime se kupuju samo za hlađenje dok klime s novom inverter tehnologijom rade i na temperaturama ispod nule (-15, -20 stepeni) i pri tom štede struju uz veći konfor u prostoru sa ujednačenom temperaturom.

Zašto je klima najjeftinije grejanje?

Česta je zabluda da su klima uređaji veliki potrošači električne energije. Potrošnja zavisi od energetske klase uređaja. Prosečna klima snage 12.000 BTU (najčešće ugrađivana u domovima) troši od 800 - 1.200 W (na primer, kvarcna grejalica troši 1000 W po jednom grejaču). Kada klima postigne temperaturu zadatu na daljinskom upravljaču, ona gasi kompresor i ventilator spoljašnje jedinice, pa ostaje da radi samo ventilator unutrašnje jedinice koji troši jako malo elektirčne energije.

Kalkulator - Koja veličina klime (BTU) je najbolja za moj prostor?

Namena klima uređaja:
Hlađenje i grejanje Samo hlađenje
Dužina prostorije: 0 m
Širina prostorije: 0 m
Visina prostorije
Manje od 2.7m Više od 2.7m
Preporuka klima prema kapacitetu iz kalkulatora i filterima:Inverter: Da 
Sortiranje po: