Upoređivanje uređaja

Sistemi prskalica

O sistemu prskalica i hlađenju na otvorenom

Sistem prskalica i hlađenja na otvorenom Evoparativno hlađenje daje osveženje koje osećate kada vazdušne struje opstrujavaju kožu. Vazduh isparava vodu sa kože, pomoću temperature tela.
Potiskujući vodu, pomoću pumpe visokog pritiska, kroz specijalno dizajnirane mlaznice, stvaramo maglu sačinjenu od ultra finih kapljica prosečne veličine do 10 mikrona. Ove veoma sićušne kapljice jako brzo apsorbuju energiju (toplotu) okoline i tako isparavaju, stvarajući vodenu paru. Pritom ne dolazi do kvašenja ili kapljanja.
Energija (toplota) koja je neophodna za isparavanje vode u vodenu paru je dobijena iz okoline i na taj način je okolni vazduh rashlađen.

Kako su ovi sistemi još uvek novina na našem tržistu, ne postoji neko univerzalno ime pa ih zovu različito: Sistemi prskalica, rasprskivači vode, sistemi za maglu, adijabatsko hlađenje terasa i kafića, osveživači i ovlaživači vazduha, vodena magla, klimatizacija terasa i otvorenih prostora.

Ovi sistemi se koriste za: Hlađenje na otvorenom

  • Hlađenje otvorenog prostora (ugostiteljski objekti - bašte)
  • Pijace i supermarkete
  • Industrijsko hlađenje
  • Staklenike i plastenike
  • Stočarstvo - farme životinja
  • Hidrataciju voća i povrća
  • Prehlađenje klima uređajaKako funkcioniše hlađenje na otvorenom i šta je adijabatsko hlađenje i ovlaživanje vazduha?

Sistem se sastoji od pumpe visokog pritiska, filtera i omekšivača vode, fleksibilnih cevi i mlaznica. Uz pomoć pumpe visokog pritiska posebno dizajnirane mlaznice raspršuju u vazduh milione mikro kapljica vode (hiljadu puta manje od milimetra).
U dodiru sa toplim vazduhom one momentalno isparavaju trošeći toplotnu energiju vazduha. Na taj način, se po principu adijabatskog hlađenja snižava temperatura okolnog vazduha. Litar vode koja ispari po ovom principu oduzeće iz vazduha oko 700W toplote. Sistem snižava temperaturu u otvorenom prostoru od 5 do 15°C, u zavisnosti od trenutne temperature i relativne vlažnosti vazduha.
Relativna vlažnost vazduha je odnos trenutne i maksimalne vlažnosti, koju vazduh može apsorbovati pri trenutnoj temperaturi.

Osim što su ovo najefikasniji i najekonomičniji sistemi za rashlađivanje otvorenih prostora, oni su i najprirodniji i najekološkiji.