Upoređivanje uređaja

Servis klime

Redovan servis klime i čišćenje klima uređaja

Klima filter

Svaki proizvožač savetuje što češće čišćenje klima uređaja, čak se i garancija na uređaj uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa. Savet sledi iz dva jako bitna faktora, prvi je čistoća vazduha u prostoriji, a drugi čistoća uređaja koja omogućuje nesmetani protok vazduha i rad uređaja.

Spisak servisa

Zašto je bitno pripremiti uređaj za letnju sezonu?

Kvalitet vazduha kao najbitniji faktor korisniku koji boravi u prostoriji zavisi od kvaliteta i čistoće filtera u unutrašnjoj jedinici klima uređaja. Za servisiranje ne treba čekati neugodan miris ili lošije hlađenje ili grejanje.

Izgled filtera klime pre i posle čišćenja

Filter pre čišćenja Filter posle čišćenja

Kod standardnih kućnih klima (split sistem) nema razmene vazduha sa spoljašnjom jedinicom pa i spoljni vazduh ne utiče na unutrašnji. Nakon neupotrebljavanja u toku zimskog perioda u klimi su nagomilani mikroorganizmi (bakterije), plesan i gljivice.

Uzrok lošijem kvalitetu vazduha u prostoriji je loše, ponekad i nikakvo, čišćenje filtera u unutrašnjoj jedinici.

U zavisnosti od filtera, namene prostorije i broja pušača u njoj neke filtere je potrebno čistiti nedeljno, mesečno, godišnje. Još više treba voditi računa, ako korisnik ima alergije (na prašinu, kućne bakterije…), osetljive sinuse…

Vlažna, prljava i tamna mesta unutar klima uređaja pogoduju razmnozavanju bakterija, plesni i gljivica.

Svake godine je, pored redovnog pranja filtera potrebno uraditi i godišnji servis kada se kompletno očisti i dezinfikuje spoljašnja i unutrašnja jedinica. Tako se unutrašnja jedinica dezinfikuje (čisti) od prljavštine, bakterija mikroorganizama koji su prošli filtere unutrašnje jedinice i zadržali na izmenjivaču.

Redovno održavanje – pranje filtera

Filtere je neophodno čistiti – prati u intervalima do mesec dana u zavisnosti od zadimljenosti prostorije, vremena kada uređaj radi. Tako se skidaju sva prljavština, bakterije...

Redovnim čišćenjem filtera se produžuje vek trajanja uređaja.

Postupak čišćenja filtera - Kako bi došli do filtera koji je neophodno očistiti neophodno je skinuti poklopac unutrašnje jedinice.

Poklopac se lako skida, najčešće ima “bravu” pri dnu koja se jednostavnim pokretom ka unutrašnjosti prostorije otvara. Na poklopcu se nalaze otvori za prolaz vazduha koje takođe treba oprati.

Filteri se peru tako što se potope u mlaku vodu (do 30ºC ) u koju opciono može da se doda neko sredstvo za čišćenje.

Tako potopljeni se ostave do 30min, zatim isperu mlazom vode, prosuše i vrate na unutrašnju jedinicu. Ukoliko klima uređaj koristi neki specijalni filter potražiti uputstvo za njegovo čišćenje. Poklopac unutrašnje jedinice se jednostavno vraća obrnutim postupkom od skidanja.

Ako se prilikom čišćenja unutrašnje jedinice primeti da je saće na spoljašnjoj jedinici zaprljano neophodno je čišćenje i dezinfekcija kompletnog uređaja.

SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE

Postoje razna sredstva koja manje ili više pomažu prilikom održavanja – pranja i dezinfikovanja klima uređaja. Sredstva koja se koriste su, uglavnom, namenjena samo klima uređajima, Ponuda sredstava za čišćenje →

REDOVNI SERVIS KLIMA UREĐAJA – SPLIT SISTEMA

Pre početka servisa potrebno je utvrditi ispravnost uređaja Ispravnost klime

Provera pritiska i zategnutost holendera (eventualno curenje freona) na cevima. Pritisak 1 Pritisak 2

Redovni servis obuhvata čišćenje i unutrašnje i spoljašnje jedinice.

na unutrašnjoj jedinici

Demontaža prednje maske unutrašnje jedinice zajedno sa filterima i pranje istih. Demontaza klima maske Skidanje klima filtera Skidanje poklopca Pranje filtera

Skidanje krilca, step motora i kadice
Step motor 1 Step motor 2

Pranje kadice i plastike ispred turbine
Pranje krilca Pranje turbine

Vraćanje elektronike
Vraćanje elektronike 1 Vraćanje elektronike 2

Dezinfekcija isparivača unutrašnje jedinice sa Paro-čistačem (dodatno dezinfikuje isparivač i eliminiše eventualnu preostalu nečistoću sa istog)
Dezinfekcija isparivača Pranje isparivača

Provera protoka vode u kondez crevu i eventualno produvavanje kompresorom kondenz creva kako se ne bi skupljala nečistoća u njemu

Čišćenje isparivača unutrašnje jedinice sa sredstvom za čišćenje isparivača klima uređaja na bazi prijatnog mirisa koje uklanja bakterije i viruse.

Isparivač sredstvo

Vraćanje prednje maske i provera rada klime u režimu hlađenja. Vraćanje maske

Kontrola temperature protoka vazduha(ulaz-izlaz)
Provera pritiska

na spoljašnjoj jedinici

produvavanje kondenzatora (saće sa zadnje strane) kako bi se izbeglo preopterećenje kompresora

Čišćenje spoljašnje jedinice klime

pranje kućišta spoljne jedinice( sredstvom na bazi kiselina, deluje efikasno na sve vrste naslaga prljavštine) i provera nosača spoljašnje jedinice.
provera pritiska u sistemu i eventualna dopuna,zavisi od tipa korišćenog freona (R22, R407c, R410A)

Napomena: Pod dopunom se podrazumeva ne više od 20% ukupne količine freona u sistemu. Ako nedostaje više freona postoji kvar u instalaciji.

Provera struje rada kompresora.

Nakog svakog servisa ili rada na uredjaju u kontrolnu knjižicu bi trebalo upisati datum, ime servisera i izvršene radove.

PO POTREBI:

  • 1. zameniti baterije daljinskog upravljača i podesiti sat na njemu
  • 2. nosače spoljne jedinice po potrebi prešpricati farbom ili cinkom u spreju
  • 3. pregledati zaštitne trake oko kablova i cevi
  • 4. Čišćenje turbine (ventilatora) unutrašnje jedinice i dezinfekcija istog.

KADA REDOVAN SERVIS

Kako se klima uređaji – split sistemi najviše koriste za hlađenje u toku letnjeg perioda, servis se radi uglavnom radi jednom godišnje, pred početak letnje sezone. Tada se produžava i garancija na uređaj (ili kompresor), u uslovima garancije piše da li je neophodan ovlašćeni servis i koji.

Ako se uređaj koristi u poslovnim prostorijama, prodavnicama, zadimljenim prostorijama servis treba uraditi više puta godišnje

Komentari

Da li se preporucuje ciscenje i spoljasnje jedinice u koliko je pristupacna?

Da, čisti se i spoljna jedinica prema opisu iznad.

Cena ciscenja klime 12 samsung u bg

Cena i prijava za kompletan servis klima uređaja https://klimauredjaji.com/sr/kompletan-servis-klima-uredjaja