Upoređivanje uređaja

Kako odabrati klima uređaj

Datum : 23. 04. 2016.
kako-odabrati-klima-uredjaj

Kupite klimu za koju znate sve karakteristike. Izbegavajte nepoznate proizvođače.

U velikoj ponudi kućnih klima teško je snaći se u velikom broju termina: split sistem, mobilna klima, inverter, BTU, kilovati, ionizacija, uslovi garancije... pa se još uvek može čuti ‘klima ko klima’ ili ‘kupi neku jeftinu dvanaesticu'. Prikazani su najbitniji parametri za odabir klima uređaja, svakako se klima treba prilagoditi specifičnostima prostora.
Best buy u ekonomskoj klasi
Best buy inverter
Best buy premium
Kod izbora kućne klime najvažniji je kapacitet hlađenja i grejanja koji se bira prema veličini i karakteristikama prostora.

Kapacitet - Šta uopšte znači to ‘dvanaestica’?

To je oznaka kapaciteta klima uređaja i prvi parametar koji trebate da proverite prilikom kupovine. Jeftini modeli često nemaju kapacitet od 12000 BTU odnosno 3.5kW (1kW = 3412.14 BTU/h - British Thermal Unit). Tako se kao ‘dvanaestice’ prodaju klime koji imaju kapacitete i ispod 3kW, a u ponudi ima i izmišljenih domaćih ‘proizvođača’ (od sezone do sezone prema uvozu) za koje se ne može doći do svih karakteristika.

Okvirno se može reći da
- za prostore do 35m2 možete koristiti ‘devetku’ – 9000 BTU (2.6 kW),
- za prostor 35-60m2 ‘dvanaesticu’ – 12000 BTU (3.5 kW),
- za prostor 60-80m2 ‘osamnaesticu’ – 18000BTU (5.3kW) itd,
pri čemu potrebni kapacitet klima uređaja zavisi od još dosta parametara. Za izbor kapaciteta hlađenja i grejanja može se koristiti okvirni kalkulator klime

Za kuće i veće objekte su isplativije toplotne pumpe i multi sistemi.

Inverter

Treba razlikovati klasične on/off klime i klime s novom inverter tehnologijom – inverter klime koje štede struju i pružaju ujednačenu temperaturu i veći konfor u prostoru.
Ove klime su tiše i rade na temperaturama do -15 stepeni.

Energetska efikasnost - energetska klasa

'Isplativost uređaja' i da li je na kraju ‘jeftino’?
Energetska efikasnost se određuje koeficijentom hlađenja EER i grejanja COP, odnosno novim sezonskim SEER i SCOP. Tako se dobija energetsku klasa koja direktno utiče na potrošnju struje. Energetske klase klima uredjaja - Što je EER/COP veći, veća je energetska efikasnost i dobija se više rashladne, odnosno toplotne energije. U tom pogledu najbolje su “Inverter” klime koje imaju visoku energetsku efikasnost čime se štedi i do 40% u odnosu na neinverterske tradicionalne modele.

Prema pomenutim koeficijentima COP i EER (energetske klase od A do G), odnosno novim sezonskim SEER i SCOP (energetske klase od A+++ do G) se direktno utiče na potrošnju električne energije ('potrošnja struje').
Klime sa boljom energetskom klasom štede struju.

U Srbiji u ponudi još ima klima sa freonom R22 koji je zbog štetnosti za ozonski omotač zabranjen u Evropskoj uniji. Klime sa gasom R22 (freon R22) imaju manju energetsku efikasnost i troše više struje. Osim toga, prilično su bučne.

Mobilni / prenosni klima uređaji. Koliko su stvarno pokretni?

Pokretne klime Predstavljaju se kao prenosni jer nemaju montažu - ne sastoje od spoljne i unutrašnje jedinice kao klasične kućne klime(ceo uređaj u prostoriji), ali ovi uređaji imaju crevo prečnika 10 centimetara za odvod toplog vazduha za koje je potreban otvor u zidu.
Za razliku od split sistema koji standardno imaju funkciju i grejanja i hlađenja, pokretne klime mogu da hlade, a samo neke mogu da greju.
Prenosne klime su najčešće niže energetske klase i manjeg kapaciteta pa su namenjeni manjim prostorijama.

Filteri

Filter klima uredjaja

Kućne klime - split sistemi vrte unutrašnji vazduh zbog čega je važan način prečišćavanja vazduha.
Postoje filteri protiv nečistoće koji prečišćavaju vazduh od polena i prašine, elektrostatički filteri koji čiste vazduh od sitnih čestica ili dima, filteri za osvežavanje prostorija...
Neke klime imaju i ionizator, a najnoviji modeli su opremljeni i wi-fi funkcijom za upravljanje klima uređaja.


Pravilna ugradnja klime

Nakon kupovine odgovarajućeg uređaja, trebalo bi voditi računa i o mestu montaže kako bi se postigla maksimalna efikasnost uređaja. Klima treba da stoji u delu prostorije gde će najmanje smetati strujanje vazduha.
- O mestu ugradnje konsultujte se s registrovanim servisom, jer nestručnom ugradnjom može doći do oštećenja uređaja ili instalacije što automatski znači da garancija više ne važi. Kućne split sisteme je najvažnije redovno servisirati prema prema savetima proizvođača, najčešće jednom godišnje kada se pored redovnog pranja filtera i kućišta, proverava pritisak gasa i celokupna funkcionalnost uređaja. Pranje filtera i osnovno čišćenje možete i sami uraditi kroz ilustrovano uputstvo za servis klime.

Ukoliko se pravilno koristi, u letnjim danima klima uređaj predstavlja najboljeg saveznika: u kući stvara prijatnu atmosferu, a uz to smanjuje osip od vrućine i polensku groznicu, od koje pati veliki broj alergičnih osoba. Uz to, postoji mogućnost ugradnje filtera protiv nečistoće koji prečišćavaju vazduh od polena i prašine, sitnih čestica ili dima, filtera za osvežavanje prostorija i mnogih drugih.

Ponuda klima uređaja

Kalkulator potrebne jačine klima uređaja

Pravilno korišćenje klima uređaja

Godišnji servis – pranje filtera

Komentari

Imam 69god.i strah od klime ,jer sam ceo radni vek provela pod klimom u operacionim salama.Imala sam i problema sa ramenom kao mlada instrumentarka.Vi ste jako lepo razjasnili i objasnili za uređaj.Hvala Vam veliko. Odlučila sam se za INVERTER klimu .Ako možete da me posavetujete biću Vam veoma zahvalna! S .V.Poštovanjem!

imam prostoriju od pedeset metara kvadratnih u kojoj su smesteni raunari i gde temperatura u letnjem periodu dostize cetrdeset pet stepeni kako tu prostoriju ohladiti da racunari nih osamnaest stabilno rade

Dodaj komentar