Klime grejanje

klime-grejanje

Pored standardnog načina centralnog grejanja, koje je u većim gradovima najzastupljenije, mnogi koji nemaju centralno grejanje opredeljuje se za grejanje na klimu. Zašto je grejanje klima uređajem jeftinije od grejalice!

Pronađi najbolje inverter klime za grejanje.


Postavlja se pitanje, da li se “isplati” grejanje na klimu?

Da, klima uređaji troše manje električne energije (u poređenju sa toplotnom energijom koju emituju) od ostalih grejnih tela koja rade na struju. Za 1,1kW utrošene električne energije klima emituje 3 - 5kW energije (podaci za klimu “12-icu” – 12000BTU, količina emitovane energije zavisi od energetske klase uređaja). Klima uređaji, osim električne energije, koriste i energiju sabijenog gasa – freona. Tako dolazi do pomenutog efekta.

Dobre strane

Na prvom mestu, ono što je već istaknuto, ekonomičnost klima uređaja u poređenju sa drugim uređajima koji troše električnu energiju.
Klima počinje da greje neposredno po uključivanju, nije potrebno zagrevanje peći, noćna akumulacija i sl. Klime se koriste i u stanovima sa centralnim grejanjem za dogrevanje u prelaznim periodima, dok ne krene centralno grejanje.

"Obična" ili inverter klima?

Kada govorimo o grejanju, obične klime mogu da rade do minus pet stepeni - do tačke smrzavanja u spoljnoj jedinici. Prilikom kupovine klime koja će služiti za grejanje, bolje je kupiti uređaj koji nosi naziv INVERTER koji može da greje i kada je napolju -15 stepeni.
Karakteristika ovih uređaja nije samo u tome što radi na nižim temperama, nego što je potrošnja struje kod njih manja. Za razliku od klasičnih ON/OFF klima (kad kompresor klime ili radi u punom kapacitetu ili ne radi uopšte), inverter tehnologija omogućava rad kompresora prema potrebi i samim tim, promenjljivu potrošnju struje.

Npr. klima dvanaestica troši 1,2 kW sve vreme dok ne postigne željenu temperaturu u prostoriji. Inverteri prilikom uključenja troše 1,2 kW, ali kako postiže željenu temperaturu, ta potrošnja se smanjuje i do 0,8 kW što predstavlja značajnu uštedu. Kompletnu ponudu klima uređaja na našem tržištu možete pogledati u sekciji Klime

Veličina klime

Kao i prilikom hlađenja, za svaki stan ili prostorije koje je potrebno grejati treba izračunati potreban kapacitet klima uređaja. Klima dvanaestica (12000 BTU) uglavnom pokriva 60m2, ali otvorenog prostora. Svaki stan se sastoji od nekoliko soba, klima jednostavno ne može u svim prostorijama da stvori jednaku temperaturu. Na osnovu potreba i rasporeda prostorija možda je bolje ugraditi 2 manje klime nego jednu veću (npr. osamnaesticu).

Ovo su osnovni parametri o kojima se mora voditi računa prilikom kupovine, ali naravno treba pogledati i dodatne funkcije svakog uređaja: prečišćavanje vazduha, vrste filtera, jonizator, dizajn uređaja.

Komentari

Jelic Aleksandar (ne verifikovan)

moze li neko da mi kaze na pr.kolika je temperatura vazduha koji ubacuje inverter midea 12 na spoljnoj temperaturi minus 10 bez obzira na velicinu stana(50 kvadrata) unapred zahvalan

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti