Najčešći kvarovi i popravka klima uređaja

klima-zaledjena

Klima kaplje unutra?

Najčešći razlozi zbog čega klima uređaj kaplje unutra su: Klima kaplje

 • Zapušeno ili puklo kondez crevo koje kondenzovanu vodu iz unutrašnje jedinice izbacuje napolje. Može se napraviti muljni čep ili u kondenz crevo uđe insekt, stršljen gde polaže svoje larve. Kod nekih klima uredjaja fabričko kondenz crevo je lošeg kvaliteta pa usled mraza i toplog vremena dolazi do pucanja.
 • Savijen ili potopljen vrh kondez creva u vodu. Kondenz crevo mora imati slobodni pad iz unutrašnje jedinice
 • Nedostatak freona u sistemu - Zbog nedostatka freona u sistemu stvara se led na isparivaču unutrašnje jedinice. Podignuti poklopac na unutrašnjoj jedinici i pogledati ispod filtera da li ima leda na isparivaču.
 • oštećena ili pukla kadica za skupljanje vode u unutrašnjoj jedinici

Klima neće da se uključi?

Uključenje klime

Ukoliko klima uređaj neće da se uključi na daljinski upravljač prvi korak je provera da li se nеšto prikazuje display-u daljinskog upravljača.
Ukoliko se ništa ne prikazuje najverovatnije su baterije neispravne, menjaju se ili sa zadnje strane daljinskog upravljača ili sa prednje strane ispod pokretnog poklopca koji mora jače da se povuče na dole kako bi se videle baterije.
Najčešće su 2 AAA baterije od 1.5 volti. Poželjno je staviti alkalne baterije, jer obične baterije zbog lošeg kvaliteta iscure i oštete elektroniku daljinskog upravljača.

Sledeći korak je provera napajanja, isključite klima uređaj iz utičnice u zidu i priključite drugi uređaj kako bi bili sigurni da utičnica radi.
Može biti oštećen senzor prijema ili daljinski upravljač, podignite poklopac na unutrašnjoj jedinici klime i najčešće sa desne strane imate dugme kojim možete da startujete klimu.
Ako klima počne sa radom kvar ne možete otkloniti jer je verovatno neispravan senzor na unutrašnoj jedinici, morate pozvati servis.

Klima neće da greje ni da hladi kao inače?

Proveriti mod/režim rada na daljinskom upravljaču i zadatu temperaturu. Pogledajte kako se menja režim rada klime. Ukoliko vam je klima postaljena na automatik, može se desiti da je to uzrok zašto ona ne radi kako treba. Takođe, ako je nameštena na mod koji služi da izvuče vlagu iz vazduha, klima će duvati ali neće hladiti. Treba imati u vidu i to da morate sačekati oko 10 min nakon promene moda da bi klima pokrenula željeni program. Kada je grejanje u pitanju, na displeju mora stajati oznaka heat ili oznaka sunce. Važi isti princip kao kod hlađenja. Promenite mod, sačekate malo i onda vidite da li klima dobro radi. Ako se klima isto ponaša pozovite servis

Klima samo greje ili hladi

Najčešći razlozi: čertvorokraki ventil ne dobija struju ili je neispravan
začepljenje u sistemu (smanjen protok freona)

Temperatura na kojoj je nameštena klima

Da bi klima pravilno radila na daljinskom upravljaču mora biti pravilno podešena temperatura. Da bi se pokrenulo hladjenje ona mora biti najmanje 5 stepeni niža od temperature koja je tog trenutka u prostoriji.

Prljavi filteri

Još jedan od razloga zbog kojih klima ne hladi kako treba mogu biti zaprljani unutrašnji filteri u unutrašnjoj jedinici. To je još jedan od problema koji možete rešiti sami. Otvorite poklopac unutrašnje jedinice, pažljivo izvadite filtere, operite iz toplom vodom i deterdžentom, osušite ih, a potom ih vratite kako što su bili. Detaljno uputstvo možete pogledati ovde
Ukoliko klima i dalje ne radi onda je vreme da ipak pozovete svog servisera

Na isparivaču unutrašnje jedinice se stvara led

led-unutrasnja-jedinicaNakon otvaranja poklopca unutrašnje jedinice i skidanja filtera vidite kako se uhvatio led na unutrašnjoj jedinici.

Najčešći razlozi:

 • nedostatak freona u sistemu
 • prljava turbina ili filteri na unutrašnjoj jedinici
 • sužen protok gasa u sistemu
 • krilce na unutrašnjoj jedinici nije dovoljnjo otvoreno
 • prljav isparivač na unutrašnjoj jedinici

Zašto se na spoljnoj jedinici stvara led u režimu grejanja?

Smrzavanje spoljne jedinice klima uređaja u modu grejanja je čest slučaj. Kod invertnih klima se to manje dešava, ali kod starijih modela klasičnih klima ovo zna da bude ozbiljan problem. Led na spoljnoj jedinici nastaje kao posledica velike vlage u vazduhu u toku zimskih meseci. Klima svu energiju troši na zagrevanje postora, tako da se može desiti da se na spoljni deo klime uhvati led. Tada će klima prekinuti grejanje unutrašnjosti postorije i početi da greje spoljnu jedinicu kako bi otopila led (klima ulazi u defrost što može da se prikaže i na displayu kao DF). To može da potraje od 5 do 10 min. To vreme ona greje spolja, ne unutra. Nakon što otopi led, ona ponovo počinje da greje unutra. Mnogi korisnici misle da je došlo do kvara na klimi, jer ne greje, pa ugase klimu. To je pogrešno. Teba je ostaviti da odradi taj posao, jer će onda nastaviti sa normalnim radom. Ipak, ovi periodi odmrzavanja spoljne jednice se mogu ponavljat više puta u toku dana, što znači da se na taj način nećete baš ogrejati. 

Bučna spoljašnja jedinica

Najčešći razlozi:

 • nedostatak freona u sistemu
 • ventilator se pomerio iz ose rotiranja
 • dodirivanje bakarnih cevi

Bučna unutrašnja jedinica

Najčešći razlozi:

 • ventilator se pomerio iz ose rotiranja i dodiruje plastiku
 • motor ventilatora

Komentari

Snezana (ne verifikovan)

Kada klima pokazije gresku F6, to je koji kvar? Hvala.

gacesai

Koja klima je u pitanju?

dragan (ne verifikovan)

Imam klimu neo ,ali mi se desilo da krilo za usmeravanje vazduha nece da reaguje kada se upali klima,mislim da je kvar mehanicke prirode, to jes landara,dali je moguca popravka.

nemanja vulic (ne verifikovan)

postovanje
imam klimu sevent pokazuje e5 na displeju,pali se kompresor pre toga i kada se kompresor ugasi pali se oznaka e5 ,mada i kompresor kada se upali kao da nema bucnost koju je ranije imao
nemanja

NemanjaVa (ne verifikovan)

Imam vivax cool inverter klimu, radila je normalno do juče, ali od sinoć ne radi displej na unutrašnjoj jedinici. Klima hladi, prihvata sve komande sa daljinskog, samo na displeju nema ništa. kada isključim iz struje, i ponovo uključim displej se upali na 2 sekunde i opet se ugasi umesto da pokaže temperaturu. Da li je moguće da je neko čačkao po daljinskom i uspeo da isključi displej, ili je nešto drugo u pitanju????

davor (ne verifikovan)

klima greje a nece da hladi

Klimakvar (ne verifikovan)

Nama vanjska jedinica zaledi bez obzira koja je vani temperatura i tada nam unutarnja jedinica ne radi ne grije vec puse hladniji zrak, bio nam je majstor i promijenio neki dio cilindričnog oblika ali nakon toga isto se događa... Znate li mozda u cemu je problem? Moze li se popraviti ili nam treba nova?

Slobodan (ne verifikovan)

Panasonik klima, ne moze se upaliti i ugasi preko daljinca, A na tajmer se pali i gasi i sve drugo funkcionise preko daljinca. Slip mod takodje radi.

Dragan Vuckovic (ne verifikovan)

Imam Midea invert klime,4 unutrasnje povezane na jednu spoljasnju. Majstori su utvrdili da pusta freon. iskljucivali smo jednu po jednu da utvrdimo gde pusta freon,ali nista. Cuo sam da postoji neki instrument za otkrivanje ispusta na bakarnim cevima. Pomazite.

Miroslav Radojevic (ne verifikovan)

da li neko zna da resi,upalim klimu,unutrasnja krene da duva aspoljna mrtva.posle izvesnog vremena stane unutrasnja pocne da trepti lampica na unutrasnjoj.klimi.klima je micubisi MUH09rh

Vera (ne verifikovan)

Elektrolux klima, pali se timer a klima miruje ( ne hladi). Ne reaguje na komande sa daljinca. Kad se iskljuci pa ukljuci iz struje radi jedno vreme ok, pa ponovo ode u timer mod.

Zoran stankovic (ne verifikovan)

Radi unutr. Jedinica a spoljna miruje voda ne curi

Zaklina (ne verifikovan)

Klima se sama pali i gasi na svakih nekoliko sekundi.

Bojan (ne verifikovan)

I kada hladi i kada je isključena svetli crvena lampica na unutrašnjoj jedinici. Je li to neki kvar ili?

Ratko (ne verifikovan)

Klima na spoljnjem hladnjaku ne kondenzujevodu, tj. NE KAPLJE VODA

Izida Džigumović (ne verifikovan)

Klima fujitsu,kompresor se pali i gasi svakih par minuta,u čemu je problem

Bojan sd (ne verifikovan)

Kad stavim klimu da ladi izbacuje hladan vasduh i paru hladnu kao magla moze pomoc

Milos (ne verifikovan)

Meni trese spoljna jedinica zvizdi dok radi
Kod gree klime GWH12AAB-K3NNA1A

Enes (ne verifikovan)

U pitanju je Beko klima, i odjednom nakon 20 minuta se pojavi greška EC na displeju unutrašnje jedinice. Isključim iz struje, ponovo uključim i ona radi i opet posle 20 minuta do 25 minuta se pojavi greška i ne radi. Šta može biti problem i rešenje?

Dejan (ne verifikovan)

Imam klimu galanz, hladjenje radi ali kad prebacim na grejanje uopšte ne reaguje. Šta može biti?

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti