Upoređivanje uređaja

Šta da radite kada klima ledi?

Datum : 27. 01. 2016.
klima zaleđena

Kada su temperature ovako niske, led na spoljnoj jedinici klima uređaja nije uopšte neuobičajena pojava. Ali šta ako led pojavi čak i na unutrašnjoj jedinici? To je onda znak ozbiljnijih problema.

Ovo su 2 najčešća razloga zbog kojih se klima uređaji lede.

Freon curi.
Freon (rashladni fluid) je važan deo vašeg klima uređaja, jer od njega potiče sva “hladnoća” kako menja agregatno stanje. Dugotrajnom upotrebom se cevi u kojima se nalazi oštete, zbog čega dolazi do curenja freona, koji može imati temperaturu i od -20 stepeni. Kada se to dogodi, stvoriće se led na unutrašnjoj jedinici, klima će trošiti više energije, a radiće sporije i lošije. Zbog ovoga preporučujemo redovni godišnji servis i održavanje vaših uređaja.

Što je vazduh u prostoriji vlažniji, ili cevi u kojima je smešten freon prljavije, stvaraće se više leda i klima će raditi sve lošije, trošeći sve više električne energije.

Kako da rešite ovaj problem: Pozovite profesionalni servis za održavanje klima uređaja kako bi što pre “zakrpili” curenje ili zamenili delove. Što pre to uradite, imaćete manje štete.

Vaša klima se “guši”.
Drugi glavni razlog leđenja klima uređaja je loš protok vazduha. Kada se vaša klima “guši”, ona ne dobija dovoljno vazduha i ne može pravilno da funkcioniše. Tada se vlažnost iz vazduha skuplja na cevima sa freonom, zbog čega onda one lede.

Najčešći razlog lošeg protoka vazduha je neodržavan, prljav filter koji treba da zamenite. Pored toga, loš protok vazduha može da bude uzrokovan i prljavim isparivačem i zapušenim ili oštećenim cevima.

Kako da rešite ovaj problem: Zamenite filter. Ako se i nakon zamene filtera problemi nastave, obavezno pozovite najbliži servis kako bi profesionalci pregledali i popravili vašu klimu.

Komentari

Zasto izbaxuje led krz otvor uredjaja

Klima je kompletno pregledana, puna je freona, ali ledi bocna strana gde je mreza ne gde se meri freon. Napolju je trenutno velika vlaznost i magla,receno mi je da zbog toga ledi.smem li necim zastititi tu stranu, na visini je i lokacija nije u centru i hladnije je 5 stepeni nego u centru grada. Molim za savet.

ona je puna ali ventil ne valja pa čim majstor ode ventil polako ispusti a majstor nema novi ventil on ima samo klješta

Jedini i pouzdan nacin ugradnja grejnog kabla.
U spoljnu jedinicu.
Sa termostatom .Da ne duzim termostat stelovati na plus tenperaturu ispod zadate uvek ce ukljuciti grejni kabal i nece doci do zamrzavanja.Vec smisljenio i probano.

ako je ovo,pozovite servis......ako je ono pozovite servis!!!!! pa to svi ynaju vepre jedan sta kenjas koji moj.

Sad zbog niskih temperatura na vanjskoj jedinici stvara SE led I kad SE odmrzava Voda direktno Iz nje curi a ne kroz one cijevcice.U cemu je problem ? Sto napraviti I'ma vode posvuda.

Dobro vece svima imam klimu vivax nova nema jos godinu dana pocela da ledi spolji deo moze neka pomoc hvala

Na niskim temperaturama spoljna jedinica klime ledi i ulazi u defrost mod - odleđivanje (tada ne radi grejanje). Kvalitetnije klime ređe ulaze u defrost.

Da li moze spolja sami da odmrznemo sa toplom vodom

Pozdrav, imam dvije elit inverter 18 postavljene prije dva mjeseca, vanjska jedinica skroz zaledi na - 1 i na +2 velika je magla i smog u vazduhu da li je do toga? U De frost ide svakih 40 min bez obzira da li je zaledila malo oli skroz, odledim je vodom kompletnu upalim dva sata radi super i sva zaledi, a defros ne moze da je odledi cijelu samo malo ostavim je 24h da radi sva zaledila i korito za otapanje. Sta se desava da l8 neko zna, iz ovlastenog servisa pojma nemaju.

Ja imam klimu gree jade 12 ona nije ukljuciva defrost mode nego je pocela odma da duva I ne prijavljuje mi nikakvu gresku I zaledila se spoljna jedinica

Oprostite pitam dali bi smeo da zastitim spoljnu jedinicu stiroporom da li bi to bilo stetno za klimu

Ne vidim razlog, spoljna jedinica je konstruisana da bude napolju. Samo joj mozes smanjiti cirkulaciju vazduha. Elem, treba je koristi po upustvu, ako pise da moze da radio do 5 u minus ne treba je terati do 10 u minus.... Itd

Dodaj komentar