Najčešći kvarovi i popravka klima uređaja

klima-zaledjena

Klima kaplje unutra?

Najčešći razlozi zbog čega klima uređaj kaplje unutra su: Klima kaplje

  • Zapušeno ili puklo kondez crevo koje kondenzovanu vodu iz unutrašnje jedinice izbacuje napolje. Može se napraviti muljni čep ili u kondenz crevo uđe insekt, stršljen gde polaže svoje larve. Kod nekih klima uredjaja fabričko kondenz crevo je lošeg kvaliteta pa usled mraza i toplog vremena dolazi do pucanja.
  • Savijen ili potopljen vrh kondez creva u vodu. Kondenz crevo mora imati slobodni pad iz unutrašnje jedinice
  • Nedostatak freona u sistemu - Zbog nedostatka freona u sistemu stvara se led na isparivaču unutrašnje jedinice. Podignuti poklopac na unutrašnjoj jedinici i pogledati ispod filtera da li ima leda na isparivaču.
  • oštećena ili pukla kadica za skupljanje vode u unutrašnjoj jedinici

Klima neće da se uključi?

Uključenje klime

Ukoliko klima uređaj neće da se uključi na daljinski upravljač prvi korak je provera da li se nеšto prikazuje display-u daljinskog upravljača.
Ukoliko se ništa ne prikazuje najverovatnije su baterije neispravne, menjaju se ili sa zadnje strane daljinskog upravljača ili sa prednje strane ispod pokretnog poklopca koji mora jače da se povuče na dole kako bi se videle baterije.
Najčešće su 2 AAA baterije od 1.5 volti. Poželjno je staviti alkalne baterije, jer obične baterije zbog lošeg kvaliteta iscure i oštete elektroniku daljinskog upravljača.

Sledeći korak je provera napajanja, isključite klima uređaj iz utičnice u zidu i priključite drugi uređaj kako bi bili sigurni da utičnica radi.
Može biti oštećen senzor prijema ili daljinski upravljač, podignite poklopac na unutrašnjoj jedinici klime i najčešće sa desne strane imate dugme kojim možete da startujete klimu.
Ako klima počne sa radom kvar ne možete otkloniti jer je verovatno neispravan senzor na unutrašnoj jedinici, morate pozvati servis.

Klima neće da greje ni da hladi kao inače?

Proveriti mod/režim rada na daljinskom upravljaču i zadatu temperaturu. Pogledajte kako se menja režim rada klime. Ukoliko vam je klima postaljena na automatik, može se desiti da je to uzrok zašto ona ne radi kako treba. Takođe, ako je nameštena na mod koji služi da izvuče vlagu iz vazduha, klima će duvati ali neće hladiti. Treba imati u vidu i to da morate sačekati oko 10 min nakon promene moda da bi klima pokrenula željeni program. Kada je grejanje u pitanju, na displeju mora stajati oznaka heat ili oznaka sunce. Važi isti princip kao kod hlađenja. Promenite mod, sačekate malo i onda vidite da li klima dobro radi. Ako se klima isto ponaša pozovite servis

Klima samo greje ili hladi

Najčešći razlozi: čertvorokraki ventil ne dobija struju ili je neispravan
začepljenje u sistemu (smanjen protok freona)

Temperatura na kojoj je nameštena klima

Da bi klima pravilno radila na daljinskom upravljaču mora biti pravilno podešena temperatura. Da bi se pokrenulo hladjenje ona mora biti najmanje 5 stepeni niža od temperature koja je tog trenutka u prostoriji.

Prljavi filteri

Još jedan od razloga zbog kojih klima ne hladi kako treba mogu biti zaprljani unutrašnji filteri u unutrašnjoj jedinici. To je još jedan od problema koji možete rešiti sami. Otvorite poklopac unutrašnje jedinice, pažljivo izvadite filtere, operite iz toplom vodom i deterdžentom, osušite ih, a potom ih vratite kako što su bili. Detaljno uputstvo možete pogledati ovde
Ukoliko klima i dalje ne radi onda je vreme da ipak pozovete svog servisera

Na isparivaču unutrašnje jedinice se stvara led

led-unutrasnja-jedinicaNakon otvaranja poklopca unutrašnje jedinice i skidanja filtera vidite kako se uhvatio led na unutrašnjoj jedinici.

Najčešći razlozi:

  • nedostatak freona u sistemu
  • prljava turbina ili filteri na unutrašnjoj jedinici
  • sužen protok gasa u sistemu
  • krilce na unutrašnjoj jedinici nije dovoljnjo otvoreno
  • prljav isparivač na unutrašnjoj jedinici

Zašto se na spoljnoj jedinici stvara led u režimu grejanja?

Smrzavanje spoljne jedinice klima uređaja u modu grejanja je čest slučaj. Kod invertnih klima se to manje dešava, ali kod starijih modela klasičnih klima ovo zna da bude ozbiljan problem. Led na spoljnoj jedinici nastaje kao posledica velike vlage u vazduhu u toku zimskih meseci. Klima svu energiju troši na zagrevanje postora, tako da se može desiti da se na spoljni deo klime uhvati led. Tada će klima prekinuti grejanje unutrašnjosti postorije i početi da greje spoljnu jedinicu kako bi otopila led (klima ulazi u defrost što može da se prikaže i na displayu kao DF). To može da potraje od 5 do 10 min. To vreme ona greje spolja, ne unutra. Nakon što otopi led, ona ponovo počinje da greje unutra. Mnogi korisnici misle da je došlo do kvara na klimi, jer ne greje, pa ugase klimu. To je pogrešno. Teba je ostaviti da odradi taj posao, jer će onda nastaviti sa normalnim radom. Ipak, ovi periodi odmrzavanja spoljne jednice se mogu ponavljat više puta u toku dana, što znači da se na taj način nećete baš ogrejati. 

Bučna spoljašnja jedinica

Najčešći razlozi:

  • nedostatak freona u sistemu
  • ventilator se pomerio iz ose rotiranja
  • dodirivanje bakarnih cevi

Bučna unutrašnja jedinica

Najčešći razlozi:

  • ventilator se pomerio iz ose rotiranja i dodiruje plastiku
  • motor ventilatora

Komentari

Snezana (ne verifikovan)

Kada klima pokazije gresku F6, to je koji kvar? Hvala.

Tomislav (ne verifikovan)

A kada klima pokazuje P4
U pitanju je Azuri Nora

gacesai

Koja klima je u pitanju?

dragan (ne verifikovan)

Imam klimu neo ,ali mi se desilo da krilo za usmeravanje vazduha nece da reaguje kada se upali klima,mislim da je kvar mehanicke prirode, to jes landara,dali je moguca popravka.

nemanja vulic (ne verifikovan)

postovanje
imam klimu sevent pokazuje e5 na displeju,pali se kompresor pre toga i kada se kompresor ugasi pali se oznaka e5 ,mada i kompresor kada se upali kao da nema bucnost koju je ranije imao
nemanja

NemanjaVa (ne verifikovan)

Imam vivax cool inverter klimu, radila je normalno do juče, ali od sinoć ne radi displej na unutrašnjoj jedinici. Klima hladi, prihvata sve komande sa daljinskog, samo na displeju nema ništa. kada isključim iz struje, i ponovo uključim displej se upali na 2 sekunde i opet se ugasi umesto da pokaže temperaturu. Da li je moguće da je neko čačkao po daljinskom i uspeo da isključi displej, ili je nešto drugo u pitanju????

Pavle (ne verifikovan)

Moguce je da ima led dugme na daljincu stistine njega pa vidite da li je iskljuceno

davor (ne verifikovan)

klima greje a nece da hladi

Klimakvar (ne verifikovan)

Nama vanjska jedinica zaledi bez obzira koja je vani temperatura i tada nam unutarnja jedinica ne radi ne grije vec puse hladniji zrak, bio nam je majstor i promijenio neki dio cilindričnog oblika ali nakon toga isto se događa... Znate li mozda u cemu je problem? Moze li se popraviti ili nam treba nova?

Zoran (ne verifikovan)

Kada president sa greanje nece da ukljuci povtorno sa grejanje casovima koi e problem

Slobodan (ne verifikovan)

Panasonik klima, ne moze se upaliti i ugasi preko daljinca, A na tajmer se pali i gasi i sve drugo funkcionise preko daljinca. Slip mod takodje radi.

Dragan Vuckovic (ne verifikovan)

Imam Midea invert klime,4 unutrasnje povezane na jednu spoljasnju. Majstori su utvrdili da pusta freon. iskljucivali smo jednu po jednu da utvrdimo gde pusta freon,ali nista. Cuo sam da postoji neki instrument za otkrivanje ispusta na bakarnim cevima. Pomazite.

Miroslav Radojevic (ne verifikovan)

da li neko zna da resi,upalim klimu,unutrasnja krene da duva aspoljna mrtva.posle izvesnog vremena stane unutrasnja pocne da trepti lampica na unutrasnjoj.klimi.klima je micubisi MUH09rh

Dejan (ne verifikovan)

Proveri kondezator u spoljnoj jedinici, možda je neispravan. Novi košta oko 200 dinara, samo skineš stari i staviš novi.

Nikola pavlovic (ne verifikovan)

Greje 5 do 10min.
Nakon toga se upali e 9
U pitanju je DAEWOO KLIMA

Vera (ne verifikovan)

Elektrolux klima, pali se timer a klima miruje ( ne hladi). Ne reaguje na komande sa daljinca. Kad se iskljuci pa ukljuci iz struje radi jedno vreme ok, pa ponovo ode u timer mod.

Zoran stankovic (ne verifikovan)

Radi unutr. Jedinica a spoljna miruje voda ne curi

Zaklina (ne verifikovan)

Klima se sama pali i gasi na svakih nekoliko sekundi.

Bojan (ne verifikovan)

I kada hladi i kada je isključena svetli crvena lampica na unutrašnjoj jedinici. Je li to neki kvar ili?

Ratko (ne verifikovan)

Klima na spoljnjem hladnjaku ne kondenzujevodu, tj. NE KAPLJE VODA

Izida Džigumović (ne verifikovan)

Klima fujitsu,kompresor se pali i gasi svakih par minuta,u čemu je problem

Bojan sd (ne verifikovan)

Kad stavim klimu da ladi izbacuje hladan vasduh i paru hladnu kao magla moze pomoc

Milos (ne verifikovan)

Meni trese spoljna jedinica zvizdi dok radi
Kod gree klime GWH12AAB-K3NNA1A

Enes (ne verifikovan)

U pitanju je Beko klima, i odjednom nakon 20 minuta se pojavi greška EC na displeju unutrašnje jedinice. Isključim iz struje, ponovo uključim i ona radi i opet posle 20 minuta do 25 minuta se pojavi greška i ne radi. Šta može biti problem i rešenje?

Dejan (ne verifikovan)

Imam klimu galanz, hladjenje radi ali kad prebacim na grejanje uopšte ne reaguje. Šta može biti?

Dejana (ne verifikovan)

Imam Lg inventerovu klimu 18, kada je upalim stoji mi lampica za odmrzavanje i posle se sama ugasi, sta to znaci i kako to mogu da isključim?

Ilda (ne verifikovan)

U pitanju je gree klima, jedno vrijeme klima grije normalno i onda se pojavi na monitoru H7 i onda vise nece da grije kad se to pojavi a da hladi oce, kad je iskljucimo iz struje onda je normalno sve jedno vrijeme pa opet se pojavljuje H7?

Ljilja (ne verifikovan)

Imam Venting klimu. Hladi,ali nece da greje. Izbacuje gresku E4. Da li znate sta to moze biti? Hvala vam unapred.

Maja (ne verifikovan)

Imam Fox klimu i pokazuje mi grešku E8, sta je to?

Dejan Ristic (ne verifikovan)

Imam multi split klimu Sinclair,nasve tri kada se upale duva vazduh minut dva i pokaze gresku H3,klikne kao da je relej u redu na spoljnoj ali ne pokrene kompresor i ventilator na spoljnojjedinici uopste,koja je moguca greska?

Ivan Stojanović (ne verifikovan)

Imam mideju 18 inverter kupljena u septembru, uključim na grejanje zadam temperaturu odradi zagreje i nece da isključi nego samo smanji ventilator podigne vratanca i dalje duva ali hladno i brzo ohladi prostoriju.Ponovo uključi da greje i sve tako u krug.Pomoć.

Boris Mitrović (ne verifikovan)

Apsolutno isti problem imam sa midea 12icom!??

Slave (ne verifikovan)

Greška e2 na bivala inverter klime šta znaci

Nani (ne verifikovan)

Moze nekomda nam pomogne kad upalim termo pumpu nakon 5 min sto radi zadje F5 error kod.

Sta moze da bude

Želimir (ne verifikovan)

Vanjska jed.inverter klime ledi na svakih sat pa radi defrost. Šta se može učiniti da to ne radi tako često?
Hisense Expert smart

Cupo (ne verifikovan)

Pozdrav jeli normalno da mi se na midea inverteru svaki sat i manje pali df odmrzavanje vanjske jedinice to traje od 5 do 10 min.

Pitanje (ne verifikovan)

Dobar dan.
Imam LG dual inverter klimu S12EQ.NSJ.
Kada uključimo klimu koja je podešena na grejanje i 22'C, ispod broja se pojave koliko ja vidim, pahulja i kapljica i neće da duva toplo, već miruje.To se dešava poslednjih nekoliko dana.Jednom se to ugasilo i radila je normalno, a sada se ne gasi.
Nova je, od prošle godine i servisirana regularno.Tek sada je koristimo za grejanje.Šta li je problem?

Aleksandar M (ne verifikovan)

Pozdrav
Fujitsu inverter klima, stara 10 godina, spoljna jedinica previše bučna, naročito kad je napolju temperatura oko 0 do 3 C, šta je uzrok tome? hvala

Namir (ne verifikovan)

Imam lq klimu invented,sq12 ,u posljednje vrijeme je ukljucim radi dvije sekunde ,Onda se Ugasi I nakon 10 sekundi ponovo ukljuci I take Stallone image li savjet.

Marko (ne verifikovan)

Inverter klima midea 18....Izbacuje gresku PC04...Sta bi to moglo biti?Pozdrav..

Lazar (ne verifikovan)

Klima Vox ne radi nista, uklucim je i posle desetak minuta izbaci LH na displeju

Milos (ne verifikovan)

Klima lepo hladi ali bakarno crevo vlazi i spolja i unutra. Sta moze da bude razlog

gacesai

Normalno je da se javlja kondenzacija na bakarnim cevima, zbog toga se izoluju. 

Branislav (ne verifikovan)

U pitanju je Beko klima, i odjednom nakon 20 minuta se pojavi greška EC na displeju unutrašnje jedinice. Isključim iz struje, ponovo uključim i ona radi i opet posle 20 minuta do 25 minuta se pojavi greška i ne radi. Šta može biti problem i rešenje

Kačavenda Miloš (ne verifikovan)

Poštovani, u pitanju je klima Bergen, model BER12AAB-G18/I. U jednom trenutku je stala sa radom i pojavilo se na display-u FO. Više nije htela da prihvati paljenje daljinskim upravljačem. Klimu sam isključio iz struje. Kasnije sam je upalio i ponovo je počela da radi bez pojavljivanja pomenute greške.

Marjan (ne verifikovan)

Pozdrav, posedujem klimu marke ELITE, klima je dosta stara i i dalje radi, ali imam problem... posto u samoj unutrasnjoj jedinici ima mali stakleni osigurac koji mi cesto crkava.
Zamenim osigurac i ona opet radi, ali prilikom gasenje klime na daljinski osugurac u njoj opet pregori. Dosadilo mi je vise da je otvaram i menjam osigurace. U cemu je problem? Hvala

Zvonko (ne verifikovan)

Ne smem da uključujem klimu jer izaziva kurcšlus na osiguraču u stanu. Zašto? Kako se to reguliše?

Dejan (ne verifikovan)

Kad se upali klima uredjaj izaziva kurslus (izbija osigurac).O cemu je problem?

Nena B (ne verifikovan)

U pitanju je Midea klima kada su ukljuci radi desetak minuta i onda se ukljuci tajmer i klima prestaje sa radom.U cemu je problem?

Janko Marković (ne verifikovan)

Imam Kopernikus klimu i kada se ugasi na daljinski, ona i dalje radi neki minut.

Milija (ne verifikovan)

Na LG klimi S18EQ se prilikom paljenja na ekranu unutrašnje jedinice na kratko pojavi greška F25 a nekad i F1 a nakon toga podešena temperatura. Napominjem da klima radi tj hladi j nema nikakvih problema te vrste koje mogu da primetim. O čemu se radi? Hvala

Saša (ne verifikovan)

Na kasetnom klima uredjaju daikin pojavila se crvena česmica i neće da radi, možete li mi reći o čemu se.radi,hvala

Novica Savić (ne verifikovan)

Nemogu da povežem klime na telefon. Sve je radilo perfektno 4 god I odjednom su se klime rasoarile sa telefonom i sada nikako da ih povežem. Zna li neko kako da ih povežem opet. 

Vojislav Nis (ne verifikovan)

Vox klima model VSA2-BR 2015 go,izbacuje mi led,i slabo hladi!!!???Jel mogu sam ovo da resim ili moram naci servisera???

Aleksandra (ne verifikovan)

Imam klimu "Panasonic". Ventilator se odmah upali pri uključenje i ne gasi se. Moram upotpunosti isključiti klimu kako bi i ventilator prestao sa radom.
Molim dijagnozu.

Srđan (ne verifikovan)

Šta znači o oznaka P7 na klimi,unutrašnja jedinica venting inverter?

Ruza Jojic (ne verifikovan)

Sta znaci P7 unutrasnja jedinica inverter klima Tesla??Hvala

Marko (ne verifikovan)

Pozdrav,imam klimu Tesla,inverter. Imam sledeci problem, ukljucim je normalno na daljinski,nakon nekog vremena desi se da nece da se ugasi na daljinski,nego moram da je iskljucujem iz zida. Sta moze da bude problem?

Fidancho Peyrov (ne verifikovan)

Kad na displeju pishe dva slova,FF.A poklopac unutrashnje jefinice je zatvoren.
Koji je to kvar u pitanju

Marko (ne verifikovan)

Pozdrav imam vivax inverter klimu 12, ugradjena pre nekih 3 meseca, prilikom gasenja tj iskljucenja klime cuje se udarac kao da je neko udario u zid, isto tako se ponekad cuje u toku rada samo malo jace, u cemu je stvar i da li jos neko ima isti problem?

Tanja Devetak (ne verifikovan)

Šta znači o oznaka P7 na klimi,unutrašnja jedinica venting inverter?

Natalija (ne verifikovan)

Sve nesto sitno ispada uz klime kao stiropor , inace klima radi perfektno . Greje i hladi. Ali sa desne strane unutrasnje jedinice ispada to nesto sitno kao stiropor izdrobljeni .

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti