Upoređivanje uređaja

Dobra rešenja za hladne zimske dane

Datum : 18. 01. 2021.
toplotna-pumpa-resenje-za-grejanje-zimske-dane

Hladni zimski dani su pred nama. Živa u termometru se spustila ispod nultog podeoka Celzijusa. U stanovima i kućama je osetno hladnije. Potrošnja električne energije je povećana, a svi se hvatamo za glavu kada stigne januarski račun za struju.

Da li to ipak mora biti tako?

Svi oni koji su ovih dana pohrlili da kupe dodatno grejno telo, kao što su grejalice ili kaloriferi, vrlo brzo će zbog te odluke osetiti manjak novca u kućnom budžetu. I kao što to često biva, više je manje... 

Spas za ovaj problem nalazi se gotovo na korak od vas. Ušteda električne energije, vaš pouzdan partner u hladnim zimskim danima svakako je inverter klima. Njene prednosti su brojne, a najveća i ona zbog koje je postala član mnogobrojnih domaćinstava jeste njena ekonomičnost.  

Ukoliko ste i vi jedan od onih koji su ovih dana besomučno kliktali na daljinski upravljač vaše obične on/off klime, onda je ovo pravo mesto za vas. Kad se prostorije rashlade, klima je savršen izbor. Ipak, da li znate da obična klima može da greje samo ukoliko spoljašnja temperatura ne prelazi ispod -5 stepeni C? Dakle, džaba ste se mučili. Klima je ostala nema, a vaš stan ili kuća hladni. 

U ovakvim situacijama spas se nalazi u inverter klimama. Pitate se zašto? Zato što one bez problema mogu da rade i na niskim temperaturama, kao i na veoma visokim.  Raspon na kojima ona nesmetano obavlja svoj posao jeste od -20 do +50 stepeni. I tu priči nije kraj. 

Inverter klime u poređenju sa standardnim on/off klimama troše i do 30% manje električne energije. Zahvaljujući naprednoj tehnologiji inverter klime su daleko manji potrošači od standardnih klima. Osim toga, one pružaju manje opterećenje električnih instalacija, lakše su za održavanje i imaju duži radni vek. 

Iako su kod nas na tržištu još uvek prisutnije standardne klime, inverter polako dobijaju svoje zasluženo mesto. Mada je početno ulaganje veće za inverter nego običnu klimu, na kraju kad se računi svedu zapravo se shvata da se u relativno kratkom periodu korišćenja inverter klima isplati. Ujedno, u njoj imate pouzdanog prijatelja i u toplim i izrazito hladnim danima. 

Važno je takođe napomenuti i koliko značaj za zdravlje ljudi ima redovno provetravanje prostorija. Iako vi na prvi pogled to ne možete da vidite, u vazduhu oko vas se nalazi ogroman broj mikroorganizama. Mi ih udišemo, oni se ramnožavaju, što predstavlja savršenu podlogu za nastanak brojnih zdravstvenih problema. Jedini način da ih se rešimo jeste korišćenje prečišćivača vazduha i obavezno provetravanje prostorija. 

Ipak, i tu postoji jedno novo pravilo. Informišite se o kvalitetu vazduha i vremenskom periodu kada je on najčistiji. Najčešće je to u ranim jutarnjim satima, a danas postoje i brojne aplikacije koje će vam pomoći da proverite kakav je vazduh u vašem gradu ili mestu.  

U Srbiji se i u narednom periodu očekuje slično vreme. Za februar su metereolozi prognozirali obilne padavine i temperature slične kao u januaru. Zima je sada u pravom zaletu, trudi se da nam pokaže koliko je priroda zapravo moćna. Samim tim ovo je vreme idealno za planiranje i razmišljanje o uštedi, rasterećenju budžeta i vašeg računa za struju. 

Komentari

Dodaj komentar