Upoređivanje uređaja

Da li je moguće preživeti leto bez klime

Datum : 15. 07. 2021.
vrucina-temperatura

Zbog visokih spoljnih temperatura ovih dana je nemoguće zamisliti život bez dobrog klima uređaja. Visoke temperature vazduha, koje su u Srbiji neretko prelazile 40 podeok Celzijusove skale uslovile su ljude da se sve više okreću kupovini i korišćenju klima uređaja u svojim domovima. Čak i oni najuporniji su shvatili da je bez njih život postao gotovo nezamisliv. 

Povodom toga su se oglasili i mnogi lekari i drugi stručnjaci koji su potvrdili da je boravak u rashlađenim prostorijama bezbedniji po zdravlje, naročito ako se radi o osobama koje već imaju narušeno zdravstveno stanje. To se odnosi na pravilno korišćenje klima uređaja, koje ne podrazumeva samo adekvatnu temperaturu prostorija u odnosu na spoljni vazduh, već i njeno održavanje i servisiranje

U stanovima u kojima nema izolacije, a nalaze se, u recimo potkrovljima zgrada stanovnici Beograda su uspeli da izmere temperature koje su prelazile 35 stepeni. Pod takvim okolnostima krvni sudovi se šire, a može doći i do toplotnog udara. Najmanje što vas može snaći je dehidracija i malaksalost praćena mučninom i povraćanjem. Otvaranjem prozora, čak i noću, situacija se često još više zakomplikuje, jer vreo vazduh koji uđe tu ostaje i više nema šanse da se rashladite. Uključivanje klima uređaja na samo sat vremena dnevno može spustiti tempraturu u stanu na nivo prihvatljivog, učiniti da lakše funkcionišete i što je najvažnije da imate kvalitetan život.
Posebnu pažnju stručnjaci posvećuju snu. Iako mnogi od njih savetuju da nije dobro spavati u prostoriji u kojoj radi klima uređaj dovoljno je uključiti sat ili dva pre nego što uđete u prostoriju. Nakon toga je isključite, ne otvarate prozore i vrata... Hladan vazduh će vam pomoći da se opustite i da se kvalitetno odmorite. Tako ćete smanjiti stres, nervozu i napetost koju osećate zbog vrućine od koje niste uspeli da se odmorite danima. San je veoma važan, a vrele noći su možda i gore od vrelih dana. 
Posebno su ugroženi ljudi koji imaju hronične bolesti, poput kardio-vaskularnih oboljenja. Ljudski organizam reaguje drugačije tokom vrelih letnjih dana nego obično. Dolazi do proširenja površinskih krvnih sudova i tada protok krvi kroz njih može da se poveća i do 20 puta kako bi se telo oslobodilo toplote. Tada, srce mora jače i brže da radi, a dotok krvi u druge organe, bubrege, mozak, digestivni trak da se smanjuje. 
Posebno obazriv treba biti i ako se naglo prelazi iz vrućih prostorija u one koje su rashlađene. Istraživanje objavljeno u "Clinical & Translational Allergy" 2018. godine pokazalo je da ako često prelazite iz toplog u hladno možete štetiti plućima i učini da postanete podložniji plućnim bolestima poput bronhitisa i astme. 

Topao vazduh može da prouzrokuje anksioznost, nakuplja se stres i nezadovoljstvo. Kao posledica toga javlja se niz zdravstvenih problema. Nedostatak svežeg vazduha i vlažnosti ozbiljna su pretnja po ljudsko zdravlje. 
Klima uređaji su možda nekada bili luksuz. Danas, oni su stvarna potreba, a s obzirom na klimatske promene biće obavezan deo svakog životnog prostora. Kao što se nekada kao obavezna stavka pri kupovini kuće ili stana gledalo da li ima struju, vodu, grejanje, tako će se od sada gledati i da li ima i kakav sistem za hlađenje.

Komentari

Dodaj komentar