Upoređivanje uređaja

Tipovi klima freona i razlike

Datum : 29. 03. 2017.
klima-freon-r22-r410a-r32

Prilikom izbora klima uređaja važno je i koji gas uređaj koristi za rashlađivanje.

U nastavku vam donosimo neke od najzastupljenijih gasova u uređajima, njihove karakteristike i uticaj na životnu sredinu.

Freon je naziv za više vrsta gasova koji se prvenstveno upotrebljavaju u klima uređajima kao rashladni medij. Freoni su netopljivi u vodi, a prodiru visoko u stratosferu jer su inertni u hemijskim reakcijama. Podeljeni su prema hemijskom sastavu, ekološkim faktorima, vrsti uređaja u kojima se koriste.

Verovatno ste primetili oznake freona u specifikaciji klima uređaja, među najzastupljenijim nalaze se R22 i R410a.

Freon R-22, Freon 22 ili R-22 hemijske oznake CHClF2 je sličan gasu R-12, ali umesto jednog atoma hlora ima atom vodonika. Upotrebljava se u kućnim i komercijalnim sistemima i to je prva pogodna zamena za R-12, jer je njegov uticaj na omotač samo 10% uticaja R-12. I pored toga ovaj gas je izuzetno toksičan i ima direktan uticaj na ozonski omotač. Ovaj gas se polako izbacuje iz upotrebe zbog lošijih ekoloških osobina koje smo naveli a kod nas ovaj gas je zastupljen u starijim uređajima.

Freon R-410a spada u grupu HFC (Hydrofluorocarbon) gasova i koristi se u tipovima uređajima gde i R-22. Poseduje veći kapacitet hlađenja i radi na dosta većem pritisku nego R-22 (čak do 60 bara, pa se zbog toga ne smeju koristiti tankozidne cevi). Za dobar rad uređaja potreban je vakum u sistemu jer se vlaga sa ovim freonom veže i do 100% više nego kod R-22 freona. Sistem se normalno može dopunjavati.

Inovaciju na tržištu predstavlja ekološki gas R-32 čija se masovna upotreba tek očekuje.


freon r32
Freon R-32 predstavlja novu generaciju rashladnih gasova koji ima još manji uticaj na životnu sredinu od prethodnih gasova. R-32 efikasno prenosi toplotu i može da smanji potrošnju električne energije do 10% u poređenju sa klima uređajima koji za rashlađivanje koriste gas R-22. Osim toga, u poređenju sa gasovima koji se danas široko koriste poput R-22 i R-410a, gas R-32 ima za jednu trećinu manji uticaj na globalno zagrevanje i nizak uticaj na životnu sredinu.

Tako da prilikom izbora uređaja dobro obratite pažnju i na tip gasa koji uređaj koristi jer pametnim izborom možete umanjiti negativan uticaj na životnu sredinu.

Komentari

Pozdrav
Interesuje me da li bih smeo da pomesam freon r-22 i freon r407c

Koji se gas koristi za klimu LG staru 15 godina i kome da se obratim, koliko košta.Molim odgovor. Penzioner iz Obrenovca

freon r32 ili r32 ima uticaj na globano zagrevanje ovaj ga nije propisala eu je propisala za upotrebu samo r407c i r410a
freon r407c r407c ekioloski on nema uticaja na globalno zagrevanje
freon r410a ili r410a ekoloski on nema uticaj na globano zagrevanje

Dodaj komentar