5 načina da klima bude dobra po vaše zdravlje

klima-zdravlje

Dok mnogi od nas religiozno veruju da su klime krive za svaku drugu boljku koja nas zadesi ( alergije, bol u leđima, glavobolju), neki od nas ne bi mogli da prežive polutropska leta u Srbiji upravo bez klima uređaja.

Da, razloga za brigu ima, ali danas smo tu da razbijemo mitove, te stajemo na stranu ovih drugih, a evo i 5 razloga zašto:

Klima raspršuju alergene po vazduhu?

Da i ne. Ukoliko redovno čistite svoj klima uređaj, za ovo nema brige. Međutim, klime koje se ne održavaju redovno izbacuju vazduh koji je lošeg kvaliteta, a ponekad i neugodnog mirisa. Vlažna, prljava i tamna mesta unutar klima uređaja čine plodno tlo za razvoj i razmnožavanje bakterija, plesni i gljivica. 
U zavisnosti od filtera, namene prostorije i broja pušača u njoj neke filtere je potrebno čistiti nedeljno, mesečno, godišnje. 

Temperaturni šok?

Da, moguće je da organizam doživi šok usled temperaturne razlike koju stvara klima u odnosu na spoljnu temperaturu. Međutim, temperatura u stanu treba da podešava u skladu sa spoljašnjom. Preporuka je da leti razlika između temperatura ne sme da bude veća od 10 stepeni i nema šoka.

Glavobolja i ukočenost mišića?

Da, ukoliko sedite mnogo sati tako da klima duva tačno u vas.  Nažalost, najčešća je greška da se klima uređaj postavlja baš tako da duva u deo prostora gde se ljudi dugo zadržavaju. Klima uređaj se najčešće postavlja na zid, ali ne bi trebalo da bude okrenut tako da direktno duva prema ljudima.

Prehlada?

Da, ukoliko spavate ispod uključene klime. Ako su i noćne temperature visoke, onda se klima može uključiti da radi na minimumu, u suprotnom trebalo bi da radi samo preko dana.  Telo se za vreme sna hladi pa, ako je temperatura preniska, postoji mogućnost da se ujutro probudimo bolnih mišića ili prehlađeni. 

Srčane bolesti i krvni pritisak?

U velikim klimatizovanim prostorima, osim o temperaturi, strujanju i vlažnosti vazduha, potrebno je voditi brigu i o mikrobiološkom kvalitetu vazduha koji udišemo, a ako su filteri čisti, za ovo ne možemo kriviti klima uređaj. 

Dakle, klimu treba koristiti odgovorno i uživanje u toplim danima pred nama je zagarantovano!

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti