Da li klime treba dopunjavati freonom pred sezonu?

Čišćenje klima uređaja

S prvim letnjima danima klima uređaji su stavljeni u rad, a s tim dolazi i čuveno pitanje, "Šta je potrebno uraditi pre početka letnje sezone kako bi klima uređaj mogao pravilno da radi?"

Ovo pitanje često izaziva nedoumice koje muče mnoge ljude. Svake godine se govori o tome da na tržištu postoji veliki broj neproverenih i lažnih servisa koji se bave servisiranjem klima uređaja, koji uzimaju novac za usluge koje nisu adekvatne i koje mogu da nanesu više štete nego koristi. 

Marica Milić, iz Unije servisera klima uređaja dala je odovore na najčešće postavljana pitanja koja se tiču održavanja i servisiranja klima uređaja na početku sezone.

Da li je na početku sezone neophodno dopuniti freon u klima uređaju?

Prilikom svog rada, klima uređaj ne troši freon, već on samo cirkulise kroz sistem, a klima je zatvoren sistem pa freon ne bi smeo lako da iscuri. Nedovoljna količina freona u klima uređaju manifestuje se slabim hlađenjem ili  grejanjem, a to onda ukazuje da nesto sa klimom nije u redu, jer će teže ili neće uopšte uspeti da postigne željenu temperaturu. Takodje, nedovoljna količina freona, dovodi do stalnog rada uređaja,  jer njemu je zadata neka temperatura koju uređaj ne moze da postigne pa će ona raditi neprekidno, a samim tim se povećava potrošnja električne energije što povlači I veće račune za struju - objašnjava Marica.

Kako dolazi do curenja freona i koje su posledice?

- Curenje freona iz uređaja,  dovodi ceo uređaj u problem, jer dolazi do povećanja pritiska, a i do opterećenja rada kompresora koji u tom slučaju, radi neprekidno. Curenje moze da bude uzrok loše i nestručne montaže, što se vidi vrlo brzo nakon što je uređaj montiran. Freon moze da iscuri na samim spojevima i holenderima. Takođe se može javiti i na lošoj poroznoj ili mehanički oštećenoj cevnoj bakarnoj instalaciji, na isparivaču, izmenjivaču…. Pored ovih tehničkih stvari koje su rešive,  postoji još jedna jako bitna stvar, a to je da se prilikom curenja freona, gas  ispusta u atmosferu, čime se oštećuje ozonski omotac  i zagađuje životna sredina.

Koliko freona treba da bude u svakom klima uređaju?

- Svaka klima u skladu sa svojim tehničkim karakteristikama u zavisnosti od tipa uređaja i kapaciteta u sebi sadrži određenu količinu freona i ista mora biti napunjena na tačnu meru  po tablici i gramaži koju je propisao proizvođač, jer samo tako će uređaj raditi neometano i služiti svojoj svrsi.  Nedovoljna, ali i prekomerna količina podjednako nisu dobre za rad uređaja.

Kako da znamo da u klimi nema ili ima dovoljno freona?

- Uređaj se prvo pregleda vizuelno ili stavljanjem sistema pod pritisak, stave se manometri da bi se očitali svi potrebni parametri, ako se utvrdi da je problem u freonu (npr:ne hladi ili ne greje dovoljno, lede bakarne cevi, bucna spoljna jedinica a nije bila..) onda se pomoću uređaja koji se zove rekuperator izvuče  iz sistema u bocu sav preostali freon, sanira se mesto curenja , instalacija se izvakumira i na kraju se klima napuni sa freonom ali tačno onoliko grama kolko je propisano za taj klima uređaj - kaže Marija.

Zašto je važan godišnji servis klima uređaja?

- Svaki proizvožač savetuje što češće čišćenje klima uređaja, čak se i garancija na uređaj uslovljava godišnjim servisom ili produžava prilikom godišnjeg servisa. Servisiranjem klima uređaja, produžava se radni vek samog uređaja, a još bitnije, čist klima uređaj,  čuva naše zdravlje - objašnjava Marica i dodaje:

- Redovan i pravilan servis klima uređaja bi trebalo vršiti minimum jednom , a po potrebi i više puta godišnje. Korisnik je dužan da bar jednom mesečno opere filtere koji se nalaze u unutrašnjoj jedinici i koji su laki za demontažu I montažu.

Šta podrazumeva servis klima uređaja pročitajte OVDE.

Marica naglašava da je nekada uređaj previše zaprljan da bi mogao da se opere, pa je potrebna njegova demontaža i ponovna montaža, ali to se dodatno naplaćuje. 

- Klijenti treba da budu obazrivi priliko odabira servisa, jer postoji veliki broj lažnih servisera koji će naplatiti uslugu, a zapravo je nećete dobiti. To je ono protiv čega se bori Unija servisera klima uređaja - kaže ona i dodaje:

- Unija servisera klimatizacije, ima 130 ovlšcćenih, edukovanih, sertifikovanih servisa koji našim sugrađanima na teritoriji cele Srbije stoje na raspolaganju. Od 2020, intenzivno se radi na sertifikovanju servisera za rad sa supstancama koje oštećuju ozonski omotač i fluorovanim gasovima sa efektom staklene bašte. Svaki servis koji nema sertifikat i dozvolu A1 za rad sa freonom, a  koja se polaže i dobija od strane Ministarstva zaštite životne sredine, neće moći da kupi i radi sa freonom - objašnjava Marica i dodaje:

- Preporuka je, da klijenti prilikom poziva provere da li servis poseduje dozvolu,  jer time ćemo zajedno da se borimo protiv loših servisa i da pokušamo da što manje bude prevarenih klijenata.

 

 

 

 

Photo by DC Studio on Freepik

 

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti
Sigurnosno pitanje: 3+4= 

Slične vesti