Kako održati otimalnu temperature vazduha tokom leta?

Klima uređaj u celoj kući

Ukoliko želite da vaš dom bude mesto prijatno za boravak i spavanje tokom letnjih vrućina velika je verovatnoća da vam dobar klima uređaj može pomoći u tome. 

Ipak i on nije svemoguć, pa postoje neke stvari koje biste trebali da uradite kako biste postigli optimalnu temperature u svom domu.

Evo šta treba imati na umu prilikom korišćenja klima uređaja:

 Kvalitetan klima uređaj

Kada kupujete nov klima uređaj potrebno je da obratite pažnju na njegov kvalitet ali in a mnogo drugih stvari kao što je veličina prostora koju klima uređaj treba  da rashladi, mesto gde ćete montirati klimu, ali i način na koji ćete to uraditi.

Da biste odabrali adekvatnu veličinu klima uređaja u tome vam može pomoći stručno lice, a in a specifikaciji svake klime stoji koliku površinu može da ohladi. To je jedna od prvih stvari na koje treba da obratite pažnju.

Druga stvar jeste da uređaj montira ovlašćeni servis, koji vam daje garanciju na kvalitetan rad i održavanje. 

Treća stvar jeste njeno pravilno i redovno održavanje. U vrelim letnjim mesecima, kada spoljašnje temperature dostižu i 40°C, proizvođači preporučuju da se klima uređaji podese na 24°C do 26°C. Podešavanjem na nižu temperaturu povećava se potrošnja električne energije i troškovi, a ona teško može da postigne tu temperature u prostoriji.

Saveti za Pravilno korišćenje klima uređaja

 Napravite posebne zone

U skladu sa vašim potrebama u kući ili stanu možete da napravite zone tako da vam u kuhinji i trpezariji, na primer, bude jedna temperature, u spavaćoj sobi druga temperature. 

Pravljenjem zona neke prostorije u vašoj kući mogu biti toplije, a neke hladnije. Ako živite u dvospratnoj kući, klimu na gornjem spratu, gde su obično spavaće sobe, možete podesiti tako da bude za koji stepen hladnije u odnosu na prizemlje. U spavaćoj sobi temperatura treba da bude nekoliko stepeni niža u odnosu na dnevnu sobu ili kuhinju.

Ono što je važno jeste da te zone budu razdvojene, zatvorite vrata soba ili napravite pregrade u vidu kliznih vrata, kako biste na odgovarajućim mestima dobili temperature koju želite.  Ukoliko nemate vrata ili nemate mogućnost da pregradite temperature će se izjednačiti u svim prostorijama na neku srednju vrednost. 

 Obezbedite prozore

Kao što svi znamo, staklo je dobar provodnik toplote što znači da će se, ukoliko sunce direktno bije u prozor, ta prostorija vrlo brzo zagrevati. Ono što je najbolja zaštita jesu roletne, koje treba spustiti i malo zamračiti prostoriju, jer se tako sprečava toplina da uđe u prostoriju. Ukoliko nemate roletne, dobra zamena mogu da budu zebra zavese, koje takođe mogu da spreče prodor Uv zraka u prostoriju. Ukoliko ni to nije opcija, postoje UV folije, ali su one lošije rešenje jer kad se jednom zalepe ne možete ih po potrebi ukloniti, već one ostaju tu trajno, pa tokom zime mogu da učine prostor mračnim i hladnim. 

Iako možda estetski nije najprihvatljivije rešenje može da pomogne i neka improvizovana zavesa tamnijih boja koja će trenutno sprečiti toplotu da uđe u vaš dom.
 
 Kućni aparati takođe zagrevaju prostor

U svakoj prostoriji postoji bar jedan električni uređaj koji emituje toplotu. Negde je to frižider ili zamrzivač, negde računar, a o rerni i šporetu i da ne govorim. Ovi uređaji emituju toplotu i tako dodatno zagrevaju prostoriju u kojoj se nalaze.  Ukoliko imate mogućnost sve uređaje treba izmestiti u prostoriju u kojoj provodite malo vremena. Ne samo zbog toga što zagrevaju, već i zbog zračenja koje emituju. Mašina za veš, sušenje, zamrzivač najbolje da budu u nekoj odvojenoj prostoriji, dok ostali uređaji treba da budu iskuljučeni iz struje ukoliko se tog trenutka ne koriste. 

Ovo su neki od saveta koji mogu da vam pomognu da učinite vaš dom ekonomičnijim, a klima uređaj efikasnijim. Od velikog značaja za samu temperature u vašem domu su i način gradnje i spoljašnja izolacija, ipak, na te činioce nekada ne možemo da utičemo, pa smo ukazali samo na one koji mogu da se primene bez nekih velikih ulaganja. 

Uživajte u udabnosti svog doma tokom cele godine koristeći klima uređaje nove generacije, poput inverter klima, koje mogu da se koriste kako za hlađenje tako i za grejanje. Ulaganja pri kupovini ovih uređaja su veća, ali se na kraju ipak isplate. 

 

Photo: pexels-max-vakhtbovych

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti