Upoređivanje uređaja

Pravilno korišćenje klima uređaja

Datum : 26. 07. 2021.
pravilno-koriscenje-klima-uredjaja

Leto, visoke temperature, izuzetno tople noći naterale su mnoge da se late daljninskih upravljača svojih klima uređaja. Iako mnogi vole duge tople dane nikome nije prijatno da se cele noći prevrće po krevetu boreći se da sastavi bar 4, 5 sati kvalitetnog sna. Suvišno je govoriti o tome da u neklimatizovanim prostorijama nije lako boraviti i kada su svi električni uređaji ugašeni, a kamoli ako upalite šopret da pripremite obrok za porodicu.

Klimatske promene su sve primetnije, letnje temperature su nekada išle do maksimalnih 32,33 stepena, a danas smo svedoci mnogo viših temperatura, koje prelaze čak i 40 podeok na Celzijusovoj skali. Upravo zbog toga su ove godine „planule“ klime po radnjama, a na ugradnju se čekalo i po nekoliko nedelja. Iz ove situacije, ali i predviđanja stručnjaka, svako naredno leto će biti slično ovom, a mogu se očekivati i još drastičnije vrućine. Sve ovo upućuje nas na  to da razmišljamo da li ćemo kroz neku godinu moći da leto izdržimo bez dobrog klima uređaja.

Kupovina novog klima uređaja

Ukoliko planirate kupovinu klima uređaja  sigurno se pitate: „Kako da izaberem odgovarajući klima uređaj?“, „Da li je bolji inverter i zašto?

Ugradnja klima uređaja

Sledeći korak je ugradnja - klima uređaj UVEK treba da vam postavljaju stručni ljudi iz servisa, koji će na pravilan i siguran način postaviti unutrašnju i spoljašnju jednicu. Time ćete izbeći mnoge probleme i sprečiti neprijatnosti u svom domu.

Pri kupovini novog klima uređaja obavezno treba voditi računa o tome koliku površinu on treba da „pokrije“. Odabirom klima uređaja adekvatne jačine i veličine ostvarujete mogućnost da on odgovori na vaše zahteve. Postoje tačni proračuni koja veličina klime ide za koju površinu, a to možete pogledati OVDE.

Pravilno postavljanje klime

Sledeća stvar jeste pravilno postavljanje klima uređaja? Iako deluje možda manje važno ovo je jedna od najbitinijh stvari. Loše postavljen klima uređaj neće moću u potpunosti da ispuni svoju funkciju.

Kada ste ga pravilno postavili potrebno je da savladate neke osnovne stvari koje se vezuju za pravilno korišćenje ovog uređaja.

Kako se pravilno koristi klima uređaj?

  • Ne treba preterivati sa spuštanjem unutrašnje temperature u odnosu na spoljnu. Maksimalna temperaturna razlika između temerature napolju i u klimatizovanoj prostoriji ne bi trebalo da bude veća od 5 do 10 Celzijusovih  stepeni (°C)
  • Idealna temperatura u prostoriji je nešto što se razlikuje od osobe do osobe, ipak optimalna temperatura leti je od 20 do 24 °C. Ova temperatura neće ugroziti vaše zdravlje.
  •  Kod čestih ulazaka u klimatizovani prostor i izlazaka na vrućinu, i obrnuto, potrebno je smanjivanje temperaturne razlike i izjednačavanje temperature ukoliko je boravak u klimatizovanoj prostoriji bio duži. Ovo radite postepeno, ne odjednom.
  • Ukoliko s visoke spoljne temperature ulazite u rashlađen prostor, temperaturu snižavajte postepeno. Nikako ne dozvolite da sa 40 stepeni uđete u prostoriju u kojoj je 20 stepeni.
  • Pre nego što uključite klima uređaj dobro provetritie prostoriju.

Redovno čišćenje klima uređaja

Jedna od najznačajnih stvari kada su klima uređaji u pitanju svakako je održavanje higijene i redovno čišćenje. Stručnjaci savetuju da se servis radi pred svaku sezonu, kako letnju tako i zimsku.

On bi morao da obuhvati potpuno čišćenje, pranje ili zamenu filtera, uklanjanje nečistoća poput buđi, bakterija, grinja i drugih mikoorganizama koji mogu putem vazuduha lako doći u vaš sistem za disanje.

Ovo je naročito važno za one osobe koje imaju narušeno zdravlje i sklonost ka alergijama, astmi i tome slično.

Klima uređaj nikad ne smije duvati direktno u vas. Takođe, uređaj morate postaviti tako da ništa ne smeta protoku vazduha. Pravilnom radu klima uređaja može smetati i nameštaj u koji klima duva. Dakle ako imate ispred klime neki nameštaj, zavese i tome slično potrebno je da ih malo pomerite, izmaknete kako bi vazduh nesmetano mogao da cirkliše kroz celu prostoriju. Važno je takođe i da klima ne duva diretno o vas. Za to možete iskoristiti usmerivače vazduha, koji omogućavaju da se vazduh širi na onu stranu na koju želite i tako sprečite negativne posledice poput glavobolje, ukočenosti mišića, upale uha ili sinusa.

Ono što je još preporuka je da se s vremena na vreme otvore prozori i pusti da u prostoriju uđe svež vazduh, jer klima uređaji pomalo isušuju vazduh, što može negativno uticati na organe za disanje.

Ukoliko primenite sve ove savete, racionalno koristite klima uređaj i odaberete adekvatan servis koji će se o njemu redovono brinuti klima će postati deo vas, deo vašeg doma, deo vaše porodice. Ona će vam olakšati vrele noći, a danju će vam omogućiti da nesmetano i bez problema obavljate sve poslove. Bićete joj zahvalni što postoji. Ukoliko se odlučite za kupovinu invertnog uređaja, on može biti vaš verni pratilac i u zimskim danima.

 

Komentari

Dodaj komentar