Upoređivanje uređaja

Saveti za postavljanje klima uređaja

Datum : 15. 04. 2021.
postavljanje-klima-uredjaja

Kada razmišljate o kupovini novog klima uređaja mnogo toga treba da razmotrite. Pored cene, veličine klime, proizvođača, veoma je važno na kom mestu u svom domu će ona biti postavljena

Pravilna postavka klime nije samo stvar estetike. Ona je važna za pravilan rad klima uređaja, njegovo pravilno servisiranje, a tu je i onaj finansijski momenat, potrošnja električne energije.  

Postavljanje unutrašnje jedinice klima uređaja

Postoje nekoliko pravila koja biste trebali da sledite:

 1. Klima uređaj treba uvek postaviti pri vrhu zida, jer ćete tako dobiti bolji efekat hlađenja. Od bočnog zida klima mora da bude odmaknuta bar 15 centimetara, a od plafona 10cm.
 2. Važno je gledati da klima pokrije veći deo prostorije, a ono o čemu posebno treba voditi računa je to da ona nikada ne bi smela da duva direktno u vas. Zato je važno, naročito u letnjem periodu kad iz klime izlazi hladan vazduh koristiti usmerivače vazduha, sjajne dodatke koji će vas spasiti zdravstvenih problema i neprijatnosti uzrokovanih ovim problemom.
 3. Trebalo bi izbegavati postavljanje klima u kuhinji, naročito ako je zatvorena, jer je tu isparenje veliko, pa će se unutar klime brzo nakupiti masnoća i prašina.
 4. Izbegavajte da postavljate klimu u uskim hodnicima, kao i iznad ormana ili polica.
 5. Za stanove koji su na nivoe treba imati na umu da topao vazduh ide gore, a hladan pada dole.
 6. Instalacione cevi i ovod kondenza iz klime mogu da budu sprovedeni levo, desno, ispod klime ili direktno iz klime kroz zid. Ukoliko idu levo i desno, instalacione cevi se mogu saviti i na gore, što nije slučaj sa crevom za kondenzat koji izlazi iz klime. Ono celom dužinom mora da ima pad, u suprotnom će se voda vraćati u unutrašnju jedinicu. To se može izbeći ugradnjom kondenz pumpe.

Postavljanje spoljne jedinice klima uređaja:

 1. Najčešće se spoljna jedinica postavlja blizu unutrašnje, ali treba voditi računa da je minimalna dužina instalacije za inverter klime 3m. Ukoliko su unutrašnja i spoljna jedinica bliže od ovog rastojanja instalacija se može umotati u krug iza spoljne jedinice.
  Cena ugradnje klime zavisi od dužine instalacije pa je to još jedan razlog da instalacija ne bude predugačka
 2. S obzirom da iz spoljne jedinice izlazi topao vazduh, preporuka je da ispred nje ne treba da bude ništa na razdaljini od bar 1 metra.
  Korišćenjem usmerivača vazduha spoljne jedinice se može dodatno usmeriti smer vazduja.
 3. Takođe od plafona klima treba da bude odvojena bar 30 centimetara. To je važno da bi moglo da se priđe klimi kada je potrebno uraditi servis, ali i da bi se omogućilo nesmetano kruženje vazduha oko spoljne jedinice.
 4. Odvodno crevo za kondenz mora imati pad, a da bi i estetski lepo izgledalo bilo bi dobro da se ono nekako skrije. To se može uraditi korišćenjem kanalica ili utapanjem u fasadu, za objekte koji su u renoviranju ili izgradnji.
 5. Ukoliko nema drugog rešenja spoljna jednica može biti postavljena i na pod, ali od njega mora biti odmaknuta bar 10 cm da bi kondenzovana voda u režimu grejanja mogla da otiče iz klime.
 6. Da biste izbegli da klima bude tik uz fasadu preporuka je koristiti produžene nosače.
 7. Ukoliko se klima uređaj koristi za grejanje može doći do stvaranja leda oko spoljne jedinice pa i do zaleđivanja odvodnog kondez creva zbog čega se preporučuje postavljanje ‘kadice’ od lima ispod spoljne jedinice sa većim prečnikom izvoda za vodu.

Kako ćete najbolje izbeći greške pri postavljanju klime?

Odgovor na ovo pitanje je lak i jednostavan. Montažu klima uređaja prepustite profesionalcima, montažerima koji će pronaći najbolji mogući način da vaš klima uređaj bude postavljen po svim protokolima. U tom slučaju klima ima garanciju, a biće izbegnute i moguće komplikacije izazvane nestručnim rukovanjem.

Detaljni postupak Ugradnje klima uređaja.

Ukoliko klimu montiraju profesionalci, taj proces ne bi trebalo da traje duže od 3 sata. Uštedite vreme, izbegnite stres, ali i potencijalnu materijalnu štetu koju može prouzrokovati klima uređaj koji je postavljen bez stručnog nadzora.

Ukoliko ispoštujete sve ove preporuke budite sigurni da će vaš klima uređaj dugo biti funkcionalan, a vi zadovoljni i srećni, jer ćete uživati u prijatnim temperaturama, kako leti tako i zimi.

Komentari

Dodaj komentar