Koja je idealna temperatura tokom leta u kući i stanu?

Idealna temperatura u spavaćoj sobi

Kada se govori o idealnoj temperaturi u kući, stanu, poslovnom prostoru mogu se čuti razna mišljenja, ali i želje. Ponekad je teško dati odgovor na pitanje „Koja je idealna temperatura u stanu ili kući?“ jer svako od nas ima drugačije potrebe. Ipak, postoje činjenice koje su potkrepljene mišljenjima lekara ili naučnika, a one kao takve bi svima nama mogle da budu mali vodič za pravilno korišćenje klima uređaja.

Ako živite u porodici koja broji više članova, a ponegde i više generacija, svedoci ste da do rasprave može da dođe čak i oko najbanalnijih stvari, a korišćenje klima uređaja je među najčešćim razlozima za svađu. Do sukoba mišljenja dolazi, jer želje i potrebe mlađih članova porodice najčešće nisu usaglašene sa potrebama i željama onih starijih. Starijim ljudima je često hladno čak i kada je grejanje upaljeno, a o hlađenju i da ne govorimo. Zbog toga vam donosim mali priručnik o idealnim temperaturama u gotovo svim prostorijama u vašem domu.

Idealna temperatura u spavaćoj sobi

Iako vam se čini da je idealna temperatura za spavanje ista kao ona tokom dana varate se. Dok spavamo telo se nalazi u potpuno drugačijem modu, temperatura tela se snižava, jer krv sporije teče kroz krvotok. Tokom noći temperatura u prostoriji ipak treba da bude nekoliko stepeni niža nego što je to u delu dana kada smo budni. Ako je mnogo toplo vaš organizam će odreagovati na to tako što ćete se vrteti, okretati i znojiti, pa će kvalitet sna biti znatno lošiji. Ukoliko želite da spavate kao bebe, u vašoj spavaćoj sobi temperatura treba da bude između 15 i 19 stepeni. 

Temperatura u sobi gde spavaju deca

Mala deca, a naročito bebe nemaju dovoljno razvijen sistem koji čini da se telo samo prilagođava temperaturi koja je u prostoru. Zbog toga je važno obezbediti im optimalne uslove i na taj način preduprediti sve moguće probleme.

Bebe se manje kreću i samim tim brzže gube toplotu od starije dece, pa je važno da ih obučete shodno prilikama u prostoru u kojem borave. Ukoliko preterate sa garderobom telesna temperatura malog deta ili bebe bi mogla naglo da skoči i da dovede do ozbiljnih problema. Idealna temperatura za bebe i malu decu je između 18.5 i 20 stepeni tokom noći, a preko dana ona treba da bude između 20 i 22 stepena. Još jedna veoma važna stvar na koju mnogi roditelji zaboravljaju jeste redovno provetravanje dečije sobe, jer svež vazduh čini da se one osećaju bolje i prijatnije, a ujedno ih štiti od nakupljenih mikroorganizama u vazduhu. 

Idealna temperatura u prostoriji gde borave starije osobe

Ukoliko u svom domu imate starije članove porodice često ćete čuti da im je uvek hladno. Tokom leta temperatura u njihovim sobama ne bi trebala da prelazi 24 stepena. Takođe, ona ne bi smela da ide ni ispod 18 stepeni, jer se u tom slučaju mogu javiti problemi sa disajnim organima. 

Idealna temperatura prostora za kućne ljubimce

Iako nekima ovo deluje kao banalnost, DA – i naši krzneni prijatelji pate kada je u prostoriji gde borave prevruće. U zavisnosti od rase, dužine dlake, debljine kože može se odrediti idealna temperatura prostora u kojem borave kućni ljubimci. Ipak, ono što bi se moglo uzeti kao neka srednja vrednost, koja bi se mogla primeniti na većinu kućnih ljubimaca, jerste temperatura od oko 23.5 stepeni Celzijusa tokom leta, a oko 21,22 stepena tokom zime. Ukoliko imate neku od retkih vrsta poput iguana i drugih životinja čije stanište je specifično, najbolje je pitati veterinara za savet. 

Ovo su uopšteni saveti i mogu se primeniti na većinu slučajeva. Ukoliko imate zdravstvene probleme i niste sigurni kao bi upotreba klime mogla da deluje na vas najbolje je da odgovore potražite od stručnjaka, tj lekara koji će vam objasniti na koje sve načine treba da se ponašate da biste sebi i članovima svoje porodice obezbedili siguran i zdrav dom i zdravlje u svakom pogledu.

Foto: Pexels / Rachel Claire

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti