Upoređivanje uređaja

Ekološki gas R-32 štiti životnu okolinu i smanjuje potrošnju energije

Datum : 01. 02. 2020.
R32-ekoloski-gas

Freon R-32 predstavlja novu generaciju rashladnih gasova koji ima manji uticaj na životnu sredinu od prethodnih gasova. U nastavku, predstavićemo vam ovaj gas, njegovu razliku u odnosu na ostale gasove i uticaj na životnu sredinu.

Razlika između R-32 gasa i R410a?

Radna supstanca R-32 zapravo nije nikakva nepoznanica pošto većina postojećih klima uređaja na tržištu za rad koristi mešavinu R-410A koja je sastavljena upravo od plina R-32 (50%) i R-125 (50%). Značajna razlika leži u činjenici da je jednokomponentni plin R-32 ekološki daleko prihvatljiviji i njegova GWP vrednost iznosi samo 675 dok je ona kod mešavine R410A 2088.
GWP broj (potencijal globalnog zagrevanja tj. Global Warming Potential) je broj koji izražava potencijal uticaja koji bi određena supstanca imala na globalno zagrevanje ukoliko bi se ispustila u atmosferu. 

Nastanak gasa R-32?

Nepredvidljive klimatske promene i masovno uništenje životne sredine primoralo je industriju na brze promene, a prvi konkretan potez povukli su čelnici Daikina. Daikin je prvi odlučio da u svoje nove modele ubaci čist, jednokomponentni plin R-32; a vrlo brzo je isto učinio i Mitsubishi Electric. Valja spomenuti i da se uz svoju visoku energetsku učinkovitost R-32 lakše reciklira i ponovno koristi, a može se puniti kako u tekućem, tako i gasovitom stanju.

Zašto R-32 i šta će biti s postojećim „plinovima“ poput R-410A?

Obzirom da sve komercijalno dostupne i većinom korišćene radne supstance („plinovi“) imaju značajno štetan uticaj na životnu sredinu i ozonski omotač, naučnici širom sveta istražuju i testiraju ekološke supstance koje mogu zameniti postojeće.
Zakonodavac, kako bi podstaknuo prvenstveno proizvođače, a nakon toga i kupce, nizom mera poput ograničenja, a na kraju i zabrana, otvara vrata korišćenju radnih supstanci koje nemaju negativan uticaj na životnu sredinu. Primer je i regulacija Evropske unije iz 2014. godine koja jasno govori kako će proizvođači u periodu od 2015. do 2030. biti u obavezi da smanje emisiju štetnih plinova.
Ograničenje potrošnje propisano je u obliku kvota količine koje je moguće pustiti na tržište za potrebe održavanja i servisiranja opeme. Posledice ograničenja su izuzetan rast cene i mogućnosti nedostupnosti određenih gasova na tržištu usled čega je potrebno jedan gas zameniti drugim.

Koje su prednosti odabira klima uređaja s radnom supstancom R-32?

Uz očite prednosti i činjenicu kako je sve ostalo zastarelo i rizično, R-32 donosi i prednosti poput bolje energetske učinkovitosti posebno u režimu grejanja; što znači niže račune električne energije za isti učinak grejanja. U poređenju sa klasičnim R41A klima uređajima, oni s R-32 imaju za jedan „+“ više u svojoj energetskoj kartici.
R-32 efikasno prenosi toplotu i može da smanji potrošnju električne energije do 10% u poređenju sa klima uređajima koji za rashlađivanje koriste gas R-22.

 

Dodaj komentar