Upoređivanje uređaja

Kako da smanjite zagadjenost vazduha u svom domu i zastite svoje zdravlje

Datum : 30. 01. 2019.
zagadjenje-vazduha-Beograd

Alarmantne vesti o kvalitetu vazduha u pojedinim gradovima u Srbiji proteklih dana bile su glavna tema u medijima.

Prema rezultatima merenja kvaliteta vazduha prikazanim u aplikaciji World Air Quality Index, među najzagađenijim gradovima našli su se Beograd, Niš, Valjevo, Subotica i Smederevo. U jednom momentu Beograd je čak bio i najzagađenija prestonica sveta, zagađeniji čak i od Pekinga.

Za ovo zagađenje krivi su, pre svega, proizvodnja električne energije u termoelektranama, potom izduvni gasovi u saobraćaju, sagorevana goriva u domaćinstvima za potrebe grejanja i pripremu hrane. Zagađivači vazduha su i pojedina industrijska postrojenja, kao što su ona u kojima se proizvode gvožđe i čelik, zatim mineralna industrija.. I dok mnogi strahuju da im je ugroženo zdravlje, a drugi uveravaju da za paniku nema mesta, mi vam u ostatku teksta donosimo nekoliko predloga kako se u svom domu možete zaštiti i povećati kvalitet vazduha:

Kratko provetravanje prostorija: Kratko provetravanje prostorija uveče, pred spavanje omogućava svežem vazduhu da ispuni prostorije u kojima se boravi. Najčešća greška koja se ovde pravi jeste provetravanje prostorija ujutru ili tokom dana jer je tada najveće aerozagađenje; na taj način se zagađen vazduh unosi u dom.

Korišćenje prečišćivača vazduha: Glavna funkcija ovih uređaja jeste upravo da obezbede što kvalitetniji vazduh u prostorijama u kojima se boravi tako što se iz vazduha uklanjaju sve štetne čestice. Sa prečišćivačima vazduha možete se upoznati klikom na sledeći link 

Prestanak sagorevanja fosilnih goriva za zagrevanje prostorija: U Srbiji su jedan od najvećih problema i individualna ložišta. Zamenom individualnih ložišta energetski efikasnijom i zdravijom alternativom utiče se na kvalitet vazduha u samim prostorijama u kojima se loži tako što se iz vazduha eliminišu prašina i dim koji se javljaju prilikom loženja peći. Takođe, utiče se i na ukupnu zagađenost životne sredine tako što se u atmosferu više ne ispuštaju čađ i ostale štetne materije. Neke od alternativa za grejanje jesu grejanje na gas ili ugradnja toplotne pumpe koje se smatraju za ekološki najprihvatljivija rešenja. Nešto što dodatno doprinosi smanjenju zagađenja jeste i dobra izolacija objekta čime se smanjuje količina energije potrebna za zagrevanje i direktno utiče na sagorevanje energenata i emisiju zagađenja.

Dodaj komentar