Kako rashladiti stan ili kuću ako nemate klimu? Praktični saveti

Kako rashladiti kuću bez klima uređaja

Veliki broj ljudi u Srbiji još uvek nema u svojim kućama i stanovima klima uređaje. Izvesno je da će leta iz godine u godinu biti sve toplija što predstavlja veliki problem, jer nije lako rashaditi prostor kada su napolju visoke temperature. Ipak, postoje načini da se koliko toliko olakša funkcionisanje u prostorijama koje nisu klimatizovane.

Ovo je dobro imati na  umu i zbog toga što smo svedoci da su razorne orkanske oluje počele da budu deo i našeg klime, a one mogu da dovedu do velikih kvarova na elektromrežama, koji nas mogu ostaviti bez električne energije i po nekoliko dana. 

Dakle, evo kako da rashadite i pravilno provetravate svoj dom ako nemate klimu ili u stanu nemate struju.

Neka prozori budu pokriveni zastorima ili roletnama

Oko 76% sunčeve svetlosti koja ulazi u vaš dom kroz prozore pretvara se u toplotu, tako da je korisno ograničiti količinu sunčeve svetlosti koja ulazi. Najbolje je koristiti zavese srednje boje sa belom plastičnom podlogom koja odbija sunčeve zrake ili potpuno tamne zavese koje će blokirati prolaz sunčevim snopovima.

Zatvorite i izolujte vrata

Ono što je važno jeste da vrata na sobama budu zatvorena kako bi hladniji vazduh ostao u prostoriji i kako u nju ne bi ulazio topao vazduh iz drugih delova kuće. Ukoliko je pak neki drugi deo kuće hladniji otvorite vrata da hladan vazduh uđe u prostoriju koju želite da rashadite. Ukoliko prozori ne dihtuju dobro i kroz njih ulazi toplota, kao prva pomoć mogu pomoći peškiri, koje ćete urolati i njima, koliko je moguće, zapuštiti mesta na kojima u prostoriju prodire vruć vazduh.

Ne uključujte rernu

Električni šporet doprinosi brzom zagrevanju prostorije, pa je najbolje da se tokom leta spremaju jela koja ne zahtevaju dugo kuvanje i pečenje u rerni. Ako imate mogućnost najbolje je da taj posao obavite negde na otvorenom, to je savršeno rešenje. Mali električni roštilj na terasi spašava od zagrevanja u kući.

Uključite ventilator na plafonu

Pokretanje plafonskog ventilatora može pomoći da se prostorija ohladi do 10 stepeni, uz korišćenje otprilike 10% energije koju koristi centralni klima uređaj. Stručnjaci preporučuju da lopatice postavite da rade u smeru suprotnom od kazaljke na satu. Ako nemate ovaj ventilator i onaj  obični može malo da pomogne.

Napravite „uradi sam“ klima uređaj

Uključite ventilator i ispred njega stavite nešto hladno, najbolje nekoliko flaša sa vodom koje ste prethodno zamrzli u zamrzivaču. Ovo može pomoći da se temperatura snizi za nekoliko stepeni i da se oseti da je malo hladnije u prostoriji. Isti efekat se može postići i ako okačite hladan, mokar čaršaf ispred ventilatora ili postavite veliku činiju koju ste napunili kockama leda ispred njega. 

Isključite sve nepotrebne uređaje

Mnogi uređaji emituju toplotu u prostor ako su uključeni u struju. Ruteri, televizor, punjači i slični uređaji mogu da podignu temperaturu prostorije i za 10 stepeni. Zato se trudite da ih isključite kako biste sprečili dodatno zagrevanje prostorija. Em ćete smanjiti potrošnju električne energije, em vam neće biti toliko vruće. Korist je dvostruka, razmislite o tome. 

 

Photo: Pexels / Curtis Adams

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti