Upoređivanje uređaja

Kako se rešiti vlage i plesni u domu?

Datum : 19. 10. 2020.
Vlaga

Kišovit početak jeseni kao i svakodnevna visoka vlažnost vazduha u ovom periodu pogoduju pojavi vlage u kućama i stanovima. Budući da nam predstoji hladniji period kada je pojava vlage dodatno podstaknuta razlikama između spoljašnjih i unutrašnjih temperatura ali i činjenici da većina ljudi veš u tom periodu suši u zatvorenim prostorijama, pravo je vreme da se započne sa isušivanjem vlage.

Odvlaživanjem prostora, takođe,  smanjuje se opasnost od pojave reumatskih oboljenja, astme, alergija, odnosno pojave plesni ili buđi u zatvorenoj prostoriji. Veoma je važno da se o ovome vodi računa kada su u pitanju prostorije sa malom decom koje uvek zahteva nešto veću temperaturu od standardne. Veća temperatura više buđi. 

Kao jedno od rešenja za problem nagomilane vlage jesu odvlaživači vazduha.

Odvlaživači vazduha smanjuju količinu vlage u vazudhu. Rade na principu: grejanja i ventilacije, kondenzacije i apsorpcije. Profesionalni uređaji odvlaživači vazduha štede i do 80% vremena, suše kvaliteno i osiguravaju bolji i zdraviji prostor jer uništavaju bakterije i sprečavaju nastanka buđi. 

Šta da očekujete kod dobrih odvlaživača?

Raspon cena odvlaživača je veliki, ali ima stavki koje odvlaživač definitivno mora imati kako bi zadovoljio svoju svrhu. Prvo je sigurno opcija koja omogućava da se odabere željeni nivo vlažnosti vazduha, a odvlaživač radi po potrebi kako bi održao izabrani nivo. To je slično kao kada podesite termostat na željenu temperaturu i vaš klima uređaj je samo održava. Jačina buke je bitan element, a kvalitetni odvlaživači imaju vrlo tihi rad. Vazdušni filteri su odlična stvar ako ih ima vaš odvlaživač; a mnogi od najboljih odvlaživača imaju visok energetski razred koji znači da rade efikasno, dobri su za okolinu i štede vam novac. Najbolji odvlaživači su ujedno i najjednostavniji, bitno je da se posuda sa vodom lako izvlači i prazni i da je sam uređaj primerene veličine.

Šta još možete da učinite da poboljšate kvalitet vazduha u vašem domu?

Redovno provetravajte prostorije. Koristite ventilaciju u kuhinji i kupatilu. Proverite uređaje za ventilaciju povremeno kako biste se osigurali da rade ispravno i da su čisti. Očistite i dezinfikujte odvlaživače, klima uređaje i ostale uređaje koji koriste vodu. Usisavajte redovno kako biste smanjili sakupljanje prašine i plesni. Proveravajte filtere na usisivaču i redovno ih čistite.

 

Komentari

Dodaj komentar