Upoređivanje uređaja

Kako se zagrejati tokom prelaznog perioda? Klima uređaji, TA peći ili nešto treće

Datum : 25. 10. 2018.
jesen klima 2018

I pored izuzetno toplog avgusta i najave miholjskog leta, prvi dani jeseni doneli su nam značajno zahlađenje, a nakon toga i najavljeno miholjsko leto, te nas naterali da se zapitmo kakvo nas vreme očekuje u narednom periodu i na koji način da planiramo grejanje ove sezone. Kako bismo vam pomogli da se što bolje pripremite za jesenje temperature, za vas smo pripremili hidrometeorošku analizu za naredna tri meseca.

Jesen u Srbiji će po svoj prilici biti topla, sa većim brojem gotovo letnjih dana što je potvrdilo i Miholjsko leto tokom oktobra.

Prema prognozi sektora za klimatske i biometeorološke prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda tokom jeseni nas očekuju temperature i preko 20 stepeni Celzijusa. Njihova predviđanja su da tokom jeseni možemo očekivati od 13 do 21 letnjih dana, a u brdsko - planinskim predelima do četiri letnja dana. Kada su u pitanju hladni dani, tokom jeseni može se očekivati od šest do 18 dana sa mrazom, a na planinama od 20 do 30 dana.

Novembar 2018: topliji i prosečno vlažan

Topliji i prosečno vlažan novembar možemo očekivati. Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru biće viša za oko dva stepena od proseka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka i iznosiće oko 13.3 stepeni. Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama
višegodišnjeg proseka, dok se u Beogradu očekuje oko 42 milimetara padavina.

Savet za grejanje: Kako se tokom dana ne očekuju neke izrazitno niske temperature, uveče, i po potrebi tokom dana, za zagrevanje prostorija možete koristiti i obične on/off klima uređaje.
Tokom ovog perioda prostorije možete zagrejati i korišćenjem TA peći ili norveških radijatora.

Decembar 2018: Blag i prosečno vlažan

Prema dugoročnoj prognozi i ove godine nas očekuje blag i prosečno vlažan decembar. Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg
proseka, odnonso temperatura će biti viša za oko 1.3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembaru biće iznad višegodišnjeg proseka, oko
7.9 stepeni. Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka, a suma padavina iznosiće oko 53 milimetara.
Savet za grejanje: Tokom većine decembra možete, takođe, koristiti obične on/off klima uređaje i TA peći budući da temperatura neće biti u značajnom minusu.

Januar 2019: Blaži i prsečno vlažan.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka. Mesečna suma suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka.
Savet za grejanje: Naša prepruka su svakako inverter klima uređaji koji su efikasniji od običnih on/off klima uređaja. Ovi klima uređaji mogu efikasno raditi i kada je veći minus
napolju tako da nećete imati potrebu za dodatnim zagrevanjem prostorija.

Pored inverter klima uređaja, naša preporuka je i instalacija toplotne pumpe čijim se postavljanjem ostvaruju značajne uštede na mesečnom računu za grejanje. Više o toplotnim pumpama možete pogledati ovde.

Komentari

Dodaj komentar