Upoređivanje uređaja

Kakva zima nas očekuje?

Datum : 03. 12. 2017.
zima-vremenska-prognoza

Prvi sneg je probudio razmišljanje koliko će ova zima biti hladna i da li smo se adekvatno pripremili. Kako biste se što bolje pripremili za niske temperature koje nas očekuju u zimskom periodu i isplanirali potrošnju energenata, za vas smo pripremili hidrometeorošku analizu.

Prema najavi Nacionalnog klimatskog centra Republičkog hidrometeorološkog zavoda ova zima će biti blaga. Očekuje se da će biti od 30 do 60 mraznih dana (kada minimalna temperatura bude ispod nule) u nižim predelima, a na planinama od 60 do 80 dana. Međutim, broj ledenih dana, kada je temperatura i tokom čitavog dana u minusu, ove zime neće biti veliki. Prema prognozi možemo očekivati samo osam do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u nižim predelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana.

Podeljeno po mesecima prognoza je sledeća

Decembar 2017 - Topliji i prosečno vlažan decembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u decembru biće iznad višegodišnjeg proseka za oko 0.9ºC. U Beogradu i široj okolini predviđa se srednja minimalna temperatura vazduha oko 1.1ºC.
Srednja maksimalna temperatura vazduha biće isto iznad višegodišnjeg proseka za oko 0.8ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 6.4ºC.
Mesečna suma padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Ukoliko se grejete klima uređajem, gledajući prognozu i topliji decembar od proseka, za grejanje se mogu čak koristiti i obični on/off klima uredjaji, dok se svakako preporučuju inverter klima uređaji. 

Januar 2018 -  Blaži i malo suvlji januar. Ipak, januarska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka. Umereni mrazevi krajem druge i tokom treće dekade januara.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka za oko 0.9ºC. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od -0.1ºC.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka za oko 0.8ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 4.5ºC.
Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Kako u januaru temperature padaju ispod nule on/off klima uredjaji se ne mogu koristiti – neće se uključiti zbog smrzavanja tako da možete koristiti inverter klima uređaje.

Za kuće i veće objekte su svakako preporučljivije toplotne pumpe. Toplotne pumpe su pravi izbor kada se govori o uređajima koji štede energiju jer se kod ovih sistema štedi i to 75% sredstava u odnosu na uobičajne grejne sisteme (ugalj, gorivo, drva).

Februar 2018 -  Blaži i malo suvlji februar. Ipak, februarska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka. 

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko 0.8ºC. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 0.9ºC.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće u granicama višegodišnjeg proseka, za oko 0.3ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 6.8ºC.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka. Kao i u januaru, možete očekivati i sličnu potrošnju struje, ukoliko se grejete ovim tipom grejanja.

Mart 2018: Blaži i malo suvlji mart. Ipak, martovska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 3.9ºC.
Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, za oko 0.6ºC. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 13.1ºC.
Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka.

Sada kada znate kakvo nas vreme očekuje ove zime, na vreme pripremite vaš grejni sistem za sezonu. Kako da to uradite pogledajte u sledećem tekstu 

Detaljnu vremensku prognozu prema gradovima u Srbiji za 3 meseca unapred možete pogledati na AccuWeather

Dodaj komentar