Upoređivanje uređaja

Kakvo nas proleće očekuje?

Datum : 22. 03. 2019.
prolece-vreme

Vremenska prognoza za proleće 2019 bi mogla da bude paklena. Zapravo, 2019 godina, a posebno proleće i leto bi mogli da budu najtopliji ikada.

Po sadašnjim modelima očekuje nas natprosečno toplo proleće, sa odstupanjem do jednog stepena. To znači da će srednje temperature vazduha biti između 11 i 14 stepeni. Na planinama od 3 do 8 stepeni. Naši meteorolozi prognoziraju od 10 do 20 mraznih dana i 12 do 20 letnjih dana u nižim predelima, dok se u brdsko – planinskim predelima očekuje do 50 mraznih dana. Što se tiče padavina, one će biti u proseku u velikom delu Srbije.

AccuWeather je objavio svoju vremensku prognozu za proleće 2019 i celu Evropu, pa i Balkan odnosno Srbiju. Očekuju natprosečno visoke temperture uz povećan rizik od padavina. Dugoročna prognoza RHMZ-a pokazuje da će nam leto brzo stići i da ćemo već u aprilu imati gotovo letnje temperature. Evo kakvo nas vreme očekuje do jula.

APRIL 2019: Topao i vlažan

Očekuje se da će april biti malo topliji i prosečno vlažan. Srednje minimalne temperature biće oko 9.2 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura biti iznad višegodišnjeg proseka, i to oko 19.1 stepena Celzijusa. Mesečna suma padavina tokom aprila biće oko 52 mililitra.

Gledajući prognozu za april, za dogrevanje prostorija u večernjim satima možete koristiti obične on/off uređaje.

MAJ 2019: Prosečno topao i vlažan.

Majske kiše Malo topliji i prosečno vlažan maj nas očekuje ove godine. Ipak, srednje majske dnevne temperature i količine padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka. Očekuje se da će srednja maksimalna tempertura biti tokom maja oko 24.5 stepeni, a srednja minimalna oko 13.4 stepena. Mesečna suma padavina iznosiće oko 43 mililitra.

Ukoliko ne posedujete klima uređaj, savetujemo vas da to uradite pred jun i tako se pripremite za tople dane koji predstoje.

JUN 2019: Vlažan i topao

Jun će biti prosečno topao i prosečno vlažan. Vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biće od 15.5 stepeni, a srednja maksimalna temperatura oko 26.2 stepena. Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko četiri mililitra u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 89 mililitra.

Komentari

Dodaj komentar