Šta određuje cenu ugradnje klima uređaja?

Ugradnja klima uređaja - cena

U poslednjih godinu dana cena ugradnje klima uređaja se poprilično uvećala. Mnogi se pitaju šta je to što je uticalo na to da sada umesto 50 ili 60 evra cenu ugradnje platimo 150 ili 200 evra. 

Odgovore na pitanja koja muče mnoge ljude koji se odlučuju da kupe nov klima uređaj potražili smo u Uniji serivisera Srbije. Sekretar  Marica Milić objasnila je zbog čega je došlo do poskupljenja, ali i šta je to što utiče na cenu ugradnje klima uređaja.

1. U odnosu na prethodne godine ugradjnja klima uređaja je dosta  poskupela. Zašto je to tako?

- Razlog poskupljena je uvećanje nameta kroz povećanje cene repro-materijala, cene rada, poskupljenje goriva i povećanje cena zakupa lokala.

2. Šta je to što diktira cenu ugradnje klima uređaja, pa je neki naplaćuju 70, 80 e, a neki 120, 130e?

-   Cenu ugradnje klima uredjaja prvenstveno diktira kapacitet uredjaja (7-24000btu) zatim vrsta materijala koji se koristi prilikom ugradnje (bakar fi6, fi10, fi12,fi15), da li su nosači plastificirani, pocinkovani ili prohromski i njihova dužina, a najveću razliku prave oni koji nemaju otvorene firme, rade na crno, pa pre podne rade u preduzeću, a posle podne montiraju klima uredjaje. Montažeri moraju biti obuceni, sertifikovani i kod mnogih uvoznika ovlašćeni za montazu klima uredjaja.

3. Šta sve ulazi u tu cenu, a šta su dodatni troškovi i da li je to zakonski regulisano?

U cenu montaže klima uredjaja ulazi: Montaža spoljne i unutrašnje jedinice, postavljanje freonske instalacije (bakar, izolacija), postavljanje kondenz instalacije, napojnih i komunikacionih kablova, nosača unutrašnje I spoljne jedinice, provera rada uredjaja, obuka korisnika o pravilnoj upotrebi i korišćenju uredjaja, kao i overa garancije i izdavanje računa za izvršenu uslugu.

4. O čemu treba voditi računa kad dođu majstori, da li štede na materijalu, kako to da prepoznamo?

Jako je teško klijentima da prepoznaju da li majstori štede na materijalu, da li koriste materijal boljeg kvaliteta, da li je promer cevi stavljen kako je propisano u instalacionom uputstvu, Takodje,  klijenti ne znaju šta znači vakumiranje sistema, kolika treba da bude udaljenost spoljne i unutrašnje jedinice od zida, plafona i prepreke ispred, da li je stavljena izolacija adekvatna….  

Tek nakon završene montaže, kada se pusti uredjaj u rad ukoliko nije adekvatno montiran dolazi do problema. Često se dešava da se uredjaj montira, na kratko proveri i tek nakon nekog vremena pusta u rad, a do tada je već npr freon iscureo, pa uredjaj neće da radi. Na poziv klijenta “majstori” se ne javljaju i tada počinju problemi, ko je nadležan, ko je kriv za ne adekvatnu montažu, da li se garancija prihvata ili ne prihvata….

5. Da li ugradnja manje kvalitetnog materijala utiče na ispravan rad klime i na bezbednost onih koji je koriste?

Svakako da manje kvalitetan materijal kao i ne stručna montaža uredjaja utiču na rad uredjaja. Svaka klima mora da bude montirana po standardu, propisu i po instrukcijama koje montažer moze da vidi u instalacionim brošurama koje se dobiju uz svaki kupljen uredjaj.

Bakarna instalacija mora biti promera koliko je propisano, da bude kvalitetna, a ne izlomljena i porozna, jer će tu curiti gas ili nece imati dobar protok gasa, pa klima neće raditi. Prepunjen klima uredjaj gasom, kao i nedovoljno napunjen (mora da bude na tačno propisanu meru) dovodi do nepravilnog rada uredjajaj.

Inverter klima uredjaji treba da budu montirani sa minimum 3m bakarne instalacije kako bi zimi radile po karakteristikama koje su za njih propisane. Izolacija cevi je takodje jako važna jer ona štiti od oštećenja ekstremno niskih ili visokih temperatura, ako ona nije dobra i kvalitetna dolazice do pucanja izolacije, do deformisanja…  

6. U kom rasponu se kreću cene u Srbiji?

Teško je na ovo odgovoriti, ali uzecemo primer u Beogradu za klima uredjaj od 3,5 kw ili 12000 btu. Cena ugradnje je 10000-12000 rsd za montažu, 2400-2500 rsd je dužni metar instalacije i 1400-1800 je nosač spoljne jedinice (u zavisnosti od kog je materijala). Jedna prosečna montaža inverter uredjaja 12000 btu iznosi od 19000-22000 rsd.

Svakako je preporuka klijentima da se dobro raspitaju pre nego što se odluče ko će da im montira uredjaj koji nije ni malo jeftin, a i sama montaža je jako skupa. Dobar klima uredjaj, profesionalna montaža i redovan servis, održavanje, adekvatno i pravilno korišćenje  je ključ za dug radni vek svake klime.

Ovo su neke od smerinica koje će vam dobro doći ukoliko se odlučite da kupite novi klima uređaj. Ono što je važno napomenuti jeste i činjenica da je adekvatan odabir servisera koji će da vam ugrađuje uređaj jedna od najvažnijih stvari ako želite da vam klima uređaj radi dugo i bez problema. 

 

 

Photo: José Andrés Pacheco Cortes / Pexels

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti