Tehnološki razvoj klima uređaja: Sličnosti i razlike On / off i inverter klima uređaja

invertna klima

Prvi klima uređaj napravljen je davno, još početkom dvadesetog veka. Od tada prolazio je kroz mnoge faze razvoja, a svakodnevno se radi na tome da on bude još bolji, energetski isplativiji i prilagođeniji uslovima života savremenog čoveka.

Ukoliko se osvrnete na prosečne letnje temperature tokom proteklih nekoliko godina jasno ćete videti da su leta za nekoliko stepeni toplija nego što je to bio prosek pre recimo 20 ili 30 godina. Trend zagrevanja se dodatno ubrzao proteklih godina, zbog globalnog zagrevanja, a temperature su u proseku porasle od 0.5 do 1,5 stepeni Celzijusa na teritoriji cele Srbije. 

Takođe, 2018. i 2019. godina su bile dve najtoplije godine u istoriji Srbije od kada postoji sistemsko merenje. Produženo je trajanje leta, a zime su sve slabije, kraće  i blaže. Upravo to je razlog zbog kojeg je danas gotovo nemoguće zamisliti život, naročito u gradu, bez dobrog klima uređaja.

Kupovina klima uređaja danas i pre samo desetak godina se razlikuje po mnogo čemu. Tehnologija je u protekloj deceniji veoma napredovala, pa danas na tržištu imamo mnogo veći izbor različitih vrsta klima uređaja. Ukoliko razmišljate o kupovini novog klima uređaja svakako biste trebali dobro da se upoznate sa naprednom inverterskom tehnologijom.

Tehnologija inverter klime i standardne on/off klime – razlike

1.    Potrošnja električne energije

Standardna klima koristi više električne energije, jer radi punim kapacitetom kompresora sve dok ne postigne željenu temperaturu. Nasuprot njoj, inverter klima nikad ne zatvara svoj kompresor, već radi smanjenim kapacitetom i na taj način stalno održava zadatu temperaturu, pa samim tim troši manje struje. Prema zvaničnim podacima o potrošnji električne energije inverter klima je čak 7% energetski efikasnija od klasične on/off klime. Osim što troši manje struje takođe je od 30 do 40% jeftinija za pokretanje. Dakle već pri uključivanju invertera štedite značajnu količinu novca u odnosu na standardne klima uređaje.

2.    Brzina hlađenja i nivo buke

Brzina kompresora kod invertnih klima je manja i promenljiva  što im omogućava da u kratkom vremenskom periodu postignu zadatu temperaturu. Nivo buke unutrašnje jedinice kod inverter klima se kreće od 20- 30dB, dok je u slučaju standardnih klima 39-52dB. Priznaćete, ovo je zaista velika prednost invertnih u odnosu na obične klime.

3.    Napon pod kojim radi klima uređaj

Inverter klime u početku rade punim kapacitetom, a kako se približava zadatoj temperaturi potrošnja i broj obrataja se smanjuje, čime se postiže značajna ušteda u odnosu na klasične klime, koje neprestano rade punim kapacitetom.

4.    Temperatura

Inverteti ne dozvoljavaju da dođe do velikog pada ili porasta temperature. Ona je takođe mnogo brža kada je postizanje zadate temperature u pitanju nego što je to slučaj sa standardnim klima uređajem. U klimama koje nisu invertne kada temperatura padne ispod podešene kompresor se automatski isključuje. To pak nije slučaj sa invertnim klimama. Kod njih kada temperatura padne ispod fiksnog podešavanja brzina rotacije motora se podešava tako da se uvek održava zadata temperatura.

5.    Radni vek kompresora

Radni vek kompresora inverter klime duži je od onog koji imaju obične standardne klime. Razlog ovoga leži u tome što inverter radi „mirno“ bez naglih isključivanja i uključivanja. Dovoljno je da precizno postavite termostat i inverter će održavati temperaturu koja nikada mnogo ne varira. Iako su ulaganja za kupovinu inverter klima veća, kasnije se ta ulaganja višestruko isplate. Inverteri štede vaš novac.

Prednosti Inverter tehnologije:

- ima odlične performanse i smanjuje račun za struju
- bezbedna je čak i za korišćenje tokom noći, u prostoriji u kojoj spavete, jer se održava konstantno ista temperatura
- nema neprijatnog zvuka uključivanja i isključivanja (kako preko dana, tako i tokom noći)
- gotovo svi inverteri u sebi imaju naprednu tehnologiju filtracije vazduha koja vas štiti od prašine, alergena, neprijatnih mirisa  iz prostorije u kojoj boravite

Nedostaci Inverter tehnologije

- skuplje su od običnih klima
- održavanje je malo skuplje zbog toga što se koristi skuplji kompresorski gas

 

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti