7 načina da ga upotrebite: Napravite domaći osveživač vazduha koji ćete obožavati

Kako napraviti domaći osveživač vazduha (recept)

Umesto da kupujete skupe osveživače napravite domaći, kojim možete da isprskate prostoriju, ali i da osvežite svoje ormare, garderobu, obuću i još mnogo toga.

Osim difuzera postoji lakši način da svoj dom ispunite omiljenim mirisom i to bez mnogo ulaganja u skupe uređaje i osveživače. Ukoliko želite prirodan preparat koji možete da prskate svuda po vašem domu pogledajte kako možete da ga brzo i lako sami napravite.

Evo kako možete omiljeno eterično ulje da koristite za osvežavanje prostorija čak iako nemate difuzer. 

Potrevno vam je:

  • Destilovana voda
  • Eterično ulje
  • Emulgator

Destilovanu vodu možete kupiti u svakoj prodavnici, a preporučuje se jer u njoj nema kamenca. Time se pojačava miris eteričnog ulja i neće vam se zapuštiti pumpica s kojom ćete raspršiti miris po svom domu. Odaberite eterično ulje koje najviše volite, a dodavanjem emulgatora (npr alkohol) pomoćićete u tome da se eterično ulje i voda bolje pomešaju. 

Kako napraviti domaći osveživač vazduha?

Priremite malu staklenu bocu sa rasprišivačem u koju ćete sipati 6 kašika destilovane vode, 2 kašike alkohola, 10 kapi eteričnog ulja (miris birajte po svojim afinitetima). Možete da pomešate i dva različita mirisa, to je već stvar onog što volite.

Kad ste sve sipali bočicu zatvorite i dobro protresite. Nakon toga vaš osveživač u spreju je spreman za upotrebu.

7 načina da koristite domaći osveživač vazduha

1. U sobi za goste

Raspršite ga po svojoj sobi za goste pre nego što prijatelji ili porodica stignu. Takođe možete ostaviti samu bocu u sobi kako bi vaši gosti mogli da je koriste da osveže stvari tokom svog boravka.

2. Na presvlakama

Tapacirani nameštaj, dekoracija u vidu jastučića i tome slično kao i zavese je teško prati često, a na njima se često nakuplja nečistoća i prašina. Očistite ih koliko je moguće, usisajte, prebrišite, a nakon toga ih isprskajte kako bi zadržali svež miris.

3. Za osvežavanje vazduha

Nakon prirpeme obroka u kuhinji često zna da se zadrži miris čaki ako ste sve izneli iz kuhinje. Uzmite sprej za osvežavanje vazduha i dobro isprskajte prostoriju. Nakon nekoliko minuta bi trebalo da se neutralizuju jaki mirisi i da sve ponovo miriše baš onako kako ste želeli

4. U kupatilu

Ostavite flašu u kupatilu da biste je koristili kao prirodnu alternativu sintetičkim osveživačima vazduha. 

Bonus savet: Ovaj sprej takođe možete prskati direktno u toalet pre upotrebe da biste sprečili neprijatne mirise u kupatilu!

5. Na odeći

Odeća koja je neko vreme bila u fioci ili ormanu može da poprimi neprijatan miris. Ne morate da je ponovo perete, samo je osvežite ovim osveživačem sa samo nekoliko prskanja.

6. Na putu

Ovaj sprej takođe može biti odličan saputnik na putovanju. Кoristite ga u svojoj hotelskoj sobi da miriše malo više na dom.

7. U tuš kabini

Možete čak i da ponesete svoj sprej pod tuš sa sobom. Ulje limuna i lavande će vam pomoći da se osećate opuštenije i čak da vam pomognu da otvorite disajne puteve (naročito kada napravite paru u tuš kabini).

 

 

Photo: https://www.freepik.com/free-photo/woman-disinfecting-before-starting-work_14005189.htm

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti