5 znakova da vam je neophodan odvlaživač vazduha

Odvlaživač vazduha

Tokom hladnih zimskih dana ljudi su prinuđeni da više vremena borave u zatvorenim prostorijama. Život se svodi najčešće na odlazak na posao, a ostatak dana smo u svojim toplim domovima. U zatvorenom prostoru često se u vazduhu nakupljaju razne čestice, mikroorganizmi, virusi, bakterije i tome slično. 

Nije retkost da se baš u tim zimskim mesecima pojave problemi sa zdravljem za koje nemamo objašnjenje, a ono je zapravo tu – u vazduhu koji dišemo. U kućama i stanovima tokom zime često je vazduh pun vlage, a to se može loše  odraziti na naše zdravlje.

Ukoliko u vašem domu primetite neki od sledećih znakova znajte da vam je neophodan kvalitetan odvlaživač vazduha.

Crne fleke od buđi po ćoškovima

Ako ste primetili da se u bilo kojoj prostoriji u vašem domu pojavljuje buđ u vidu crnih fleka na zidovima i plafonima to je znak da je vazduh u vašem domu previše vlažan. Buđ se često javi prvo na onim mestima gde je često zapareno, a to je kupatilo, ali nije isključeno ni u ostalim sobama. Poznato je da su spore buđi veoma opasne po zdravlje ljudi, pa bi pojava iste značila da vam je zaista neophodan odvlaživač vazduha.

Kondenzacija na prozorima i vratima

Koliko često vam se dešava da ujutru ustanete i na prozorima ili vratima ugledate male kapljice vode koje se slivaju niz staklo? Ako je vaš odgovor na prethodno postavljeno pitanje ČESTO znajte da je vlaga u vašem domu velika, a to značajno može da utiče na kvalitet života i vaše zdravlje. U postorijama u kojima je vlaga vazduha velika postoji i mnogo veća verovatnoća da će se baš tu razviti štetni patogeni, koji putem vazduha stižu do pluća i stvaraju zdravstvene probleme koji nisu ni malo naivni. Ukoliko i kod vas u domu prepoznajte znakove prevelike vlažnosti vazduha razmislite o odvlaživaču, jer time štitite zdravlje sebe i svojih najmilijih.

Neprijatni mirisi i ustajao vazduh

Još jedan pokazatelj da vam je potreban odvlaživač vazduha jeste i taj da se u vašem domu oseća neprijatan miris ustajalog vazduha. Jedan od načina da donekle smanjite problem jeste povremeno luftiranje, ali ako se i uprkos tome i dalje osteća miris vlage, buđi ili naprosto specifičan ustajao miris vazduha to je znak da je velika vlažnost vazduha, a to se trajno može rešiti samo odvlaživačem. Dodatni savet je da tokom zime nikako ne širite veš po radijatorima ili sušilicama, jer štetna isparenja od praškova i omekšivača sadrže kancerogene materije, koje lako i brzo stižu do pluća, a odatle  i u krvotok.

Često ste prehlađeni, imate simptome alergija

Razmislite – koliko ste puta tokom ove zime bili bolesni? Da li ste se čudili šta je to sa vama? Curenje nosa, kašljucanje, kijanje mogu biti simptomi prehlade, čiji izazivači mogu biti virusi i bakterije. Takođe, oni mogu da budu i simptomi alergije, a njihov uzročnik se krije u nedovoljno čistom vazduhu u vašem domu. Ono što je najbolja opcija jeste da se nabavi kvalitetan prečišćivač vazduha koji u sebi ima i odvalživač, a ako vam je to prevelika investicija kako biste bar delimično rešili problem nabavite odvlaživač vazduha.

Propadanje nameštaja 

Prirodni materijali poput drveta veoma dobro upijaju vlagu. U onim prostorijama gde je velika vlažnost vazduha postoji velika verovatnoća da će se posle izvesnog vremena pojaviti prva oštećenja na nameštaju. To se najčešće vidi na onim komadima od drveta, mada i veštački materijali poput iverice mogu da počnu da menjaju izgled i oblik. I dok će na primer sto od iverice samo da se raspadne brže nego inače, na stolovima od drveta će se pojaviti spore buđi, započeće proces truljenja, a onda vaš dom postaje mesto idealno i za razmnožavanje termita.

Dakle, bilo koji od ovih 5 znakova mogu ukazati na to da je vašem domu neophodan odvlaživač vazduha. Ovo je važno ne samo zbog zdravlja, već i zbog toga što kad vaš dom jednom postane leglo buđi, parazita, insekata, veoma je teško i skupo reštiti ih se. 
Razmislite, kvalitetan odvlaživač možda jeste velika investicija, ali ako se pogleda na duže staze on često postane član porodice koji čuva ono najvažnije – zdravlje i mir vas i vaše porodice . 

 

Photo: https://www.freepik.com/free-photo/side-view-woman-using-speaker_34653895.htm#query=air%20humidifier&position=13&from_view=search&track=ais

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti