Šta su PM čestice, kako utiču na zdravlje ljudi? Kako se od njih zaštiti?

Kako se zaštiti od PM čestica i kako one utiču na zdravlje?

Fine čestice PM 2,5 su zagađivači vazduha koji mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi ukoliko je njihova koncentracija visoka. PM 2,5 su sitne čestice u vazduhu koje smanjuju vidljivost i uzrokuju da vazduh izgleda zamagljen. Nivo PM 2,5 čestica u vazduhu često je viši u danima kada nema vetra i padavina. 

Ministarstvo zdravlja države Njujork (DOH) i Zaštita životne sredine (DEC) upozoravaju javnost izdavanjem Zdravstvenog saveta za PMv2,5 kada se očekuje da će koncentracije PM 2,5 u spoljašnjem vazduhu biti nezdrave za osetljive grupe. Kod nas još uvek nije zaživelo, ali se često na kraju vesti, osim vremenske prognoze mogu čuti i informacije o gazađenosti vazduha.

Šta su čestice PM 2.5?

Izraz fine čestice, ili čestice PM 2,5 odnosi se na sitne čestice ili kapljice u vazduhu koje su široke dva i po mikrona ili manje. Ove čestice su toliko male da bi ih nekoliko hiljada moglo stati na tačku na kraju ove rečenice.

Kako PM 2,5 utiču na ljudsko zdravlje?

Čestice veličine PM 2,5 mogu da putuju duboko u respiratorni trakt, ulazeći direktno u pluća. Izlaganje ovim česticama može izazvati kratkoročne zdravstvene efekte kao što su iritacija očiju, nosa, grla i pluća, kašljanje, kijanje, curenje iz nosa i kratak dah. Izloženost ovim česticama takođe može uticati na funkciju pluća i pogoršati medicinska stanja kao što su astma i srčana oboljenja. Naučne studije povezuju povećanje dnevne izloženosti PM 2,5 sa povećanim prijemom u respiratorne i kardiovaskularne bolnice, posetama hitnim odeljenjima i smrtnim slučajevima. Studije takođe sugerišu da dugotrajno izlaganje finim česticama može biti povezano sa povećanom stopom hroničnog bronhitisa, smanjenom funkcijom pluća i povećanom smrtnošću od raka pluća i srčanih bolesti. Osobe sa problemima sa disanjem i srcem, deca i starije osobe mogu biti posebno osetljive na PM 2,5.

Odakle dolazi PM 2.5 čestice?

Postoje spoljašnji i unutrašnji izvori ovih čestica. Spolja, PM čestice prvenstveno potiču iz izduvnih gasova automobila, kamiona, autobusa i terenskih vozila (npr. građevinske opreme, motornih sanki, lokomotiva), drugih mašina i uređaja koje uključuju sagorevanje goriva kao što su drvo, lož ulje ili ugalj i prirodnih izvora kao što je npr. šumski i travni požari. PM čestice takođe nastaju reakcijom gasova ili kapljica u atmosferi iz izvora kao što su elektrane. Ove hemijske reakcije mogu se desiti miljama od prvobitnog izvora emisije. U državi Njujork, neke od finih čestica izmerenih u vazduhu nosi vetar iz izvora izvan države. Pošto se fine čestice mogu prenositi na velike udaljenosti od svog izvora, događaji kao što su šumski požari ili vulkanske erupcije mogu povećati koncentraciju finih čestica stotinama milja od mesta na kom se požar desio.

PM 2,5 se takođe proizvodi uobičajenim aktivnostima u zatvorenom prostoru. Neki unutrašnji izvori finih čestica su duvanski dim, kuvanje (npr. prženje, sotiranje i pečenje), zapaljene sveće ili uljane lampe i rad kamina i grejača prostora na gorivo (npr. kerozin).

Kako se meri zagađenost vazduha?

Agencija za zaštitu životne sredine skuplja podatke o zagađenju vazduha sa mernih stanica širom Srbije. Na sajtu Agencije se objavljuju podaci sa 67 mernih stanica. Uz srednje godišnje vrednosti, prate se prekoračenja dnevnih i satnih graničnih vrednosti pojedinih zagađivača.

Agencija za zaštitu životne sredine kvalitet vazduha označava sa pet boja i toliko različitih klasa u zavisnosti od vrednosti koncentracija pojedinih zagađujućih materija.

Kvalitet vazduha može biti odličan, dobar, prihvatljiv, zagađen i jako zagađen i označava se zelenom, plavom, žutom, crvenom i ljubičastom bojom.

Ljubičasta je namenjena jako zagađenom vazduhu, dok se zelenom označava vazduh odličnog kvaliteta.

Da li postoji standard kvaliteta vazduha za PM2,5 u spoljašnjem vazduhu?

Agencija za zaštitu životne sredine svakodnevno meri količine čestica sumpor-dioksida, PM 10, azot-dioksida i kobalta i na osnovu toga određuje kvalitet vazduha.

Skala na osnovu količine čestica u mikrogramima po metru kubnom vazduha:

 • zelena (odličan) - sumpor-dioksid 0-100, azot-dioksid 0-40, kobalt 0-5.000, PM 10 0-20
 • plava (dobar) - sumpor-dioksid 100,1-200, azot-dioksid 40,1-100, kobalt 5.001-10.000, PM 10 20,1-40
 • žuta (prihvatljiv) - sumpor-dioksid 200,1-350, azot-dioksid 100,1-150, kobalt 10.001-20.000, PM 10 40,1-50
 • crvena (zagađen) - sumpor-dioksid 350,1-500, azot-dioksid 150,1-400, kobalt 25.001-50.000, PM 10 50,1-100
 • ljubičasta (jako zagađen) - sumpor-dioksid >500, azot-dioksid >400, kobalt >50.000, PM 10 >100

Veliki deo mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine, kao i privatnih mernih stanica - očitava ove podatke. Evropska agencija za životnu sredinu meri količine čestica PM 2.5, PM 10, azot-dioksida, sumpor-dioksida i ozona. Na osnovu količine čestica u vazduhu se formira šestostepena skala - svaki stepen zagađenja označen je drugom bojom.

Skala na osnovu količine čestica u mikrogramima po metru kubnom vazduha:

 • plava (odličan) - PM 2.5 0-10, PM 10 0-20, azot-dioksid 0-40, ozon 0-50, sumpor-dioksid 0-100
 • zelena (prihvatljiv) - PM 2.5 10-20, PM 10 20-40, azot-dioksid 40-90, ozon 50-100, sumpor-dioksid 100-200
 • žuta (srednje zagađen) - PM 2.5 20-25, PM 10 40-50, azot-dioksid 90-120, ozon 100-130, sumpor-dioksid 200-350
 • crvena (zagađen) - PM 2.5 25-50, PM 10 50-100, azot-dioksid 120-230, ozon 130-240, sumpor-dioksid 350-500
 • bordo (vrlo zagađen) - PM 2.5 50-75, PM 10 100-150, azot-dioksid 230-340, ozon 240-380, sumpor-dioksid 500-750
 • ljubičasta (ekstremno zagađen) - PM 2.5 75-800, PM 10 150-1.200, azot-dioksid 340-1.000, ozon 380-800, sumpor-dioksid 750-1.250


Kako možemo da znamo da su nivoi PM 2,5 napolju povišeni?

Nivoi finih čestica u spoljašnjem vazduhu se povećavaju tokom perioda stagniranja vazduha (veoma malo mešanja vetra i vazduha), kada čestice ne odnose vetar, ili kada vetrovi donose zagađen vazduh u stanje iz izvora van države. Generalno, kako se nivoi PM 2,5 u spoljašnjem vazduhu povećavaju, vazduh se čini zamagljenim i vidljivost je smanjena. Ovi uslovi su po izgledu slični visokoj vlažnosti ili magli. 

Kako se zaštiti od PM čestica iz vazduha?

Ako to možete priuštiti, HEPA filteri za vazduh odlično rade na pročišćavanju vazduha u Vašem domu. HEPA označava visoko efikasan vazduh u pogledu čestica. Sistemi za prečišćavanje vazduha koji sadrže ove filtere obično rade sa unutrašnjim ventilatorom koji gura ili usisava vazduh kroz mrežicu ​​finog filtera, gde se čestice zarobljavaju. HEPA prečišćivači vazduha razlikuju se u veličini i mogućnosti čišćenja određenih količina vazduha, tako da bi bilo mudro da napravite svoje istraživanje.

Alternativno, ako tražite nešto malo zelenije, možda biste želeli da kupite biljke za uklanjanje zagađenja za Vaš dom. 

Pri kuvanju u kući koristite aspirator ili prečišćivače vazduha. Morate ih održavati čistim i dobro održavanima kako biste osigurali da oni rade dobar posao kada Vas štite kada neko sprema Vaš doručak.

Ne dozvolite pušenje u zatvorenom prostoru u Vašem domu. Isto važi i za paljenje tamjana, sveća ili korišćenje vatre na drva. Ako morate imati ambijent, otvorite prozor ili koristite dobar sistem za ventilaciju da biste uklonili neke od delova svog tog dima.

Pazite na upotrebu aerosola i određenih sredstava za čišćenje. Iako mogu učiniti da sve miriše na bor, jasmin ili vanilu, neki proizvodi reaguju sa ozonom i stvaraju čestice i formiraju formaldehid. O ovome se više edukujte.

Upotrebite ormariće i sklonite obuću pre nego što uđete u dom kako biste sprečili da se prašina i zemlja raspadnu u unutrašnjosti vazduha. Redovno čišćenje će takođe sprečiti stvaranje nivoa PM-a unutar Vaše kuće.

Emisije iz vozila sa benzinskim i dizelskim motorima dramatično doprinose visokom nivou čestica u vazduhu koji udišete, pa izbegavajte putovanje u momentima gužve kada je to moguće. Tokom vožnje držite se podalje od starijih vozila ili vozila koja imaju izduvan dim koji prljavo izgleda iz njihovih auspuha.

Zadržavanje zatvorenog prozora Vašeg vozila u gustom saobraćaju takođe može pomoći u smanjenju količine čestica u Vašem automobilu. Uključite recirkulaciju vazduha za čišćenje prostora unutar kabine.

I na posletku, kada je visoka koncentracija zagađenja, na otvorenim prostoru nosite zaštitnu masku. 

Photo by Pexels

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti