Upoređivanje uređaja

Da li se i koliko isplati ugradnja toplotne pumpe?

Datum : 08. 11. 2016.
Toplotna pumpa coolsistem

Toplotna pumpa je uređaj pomoću kojeg se toplotna energija iz jedne sredine prenosi u drugu. Za taj prenos toplotne energije troši se mnogo manja energija od prenete čime se obezbeđuje visoko efikasno grejanje i hlađenje. Više o samom sistemu toplotne pumpe možete pročitati kod nas, a u nastavku pogledajte kako izgleda primena i da li ulaganje u toplotnu pumpu zaista isplativo.

Da bismo sve neverne tome koji misle da je ovo neisplativa investicija, uverili u suprotno, razgovarali smo sa Željkom Radanovićen iz Coolsistema koji ima iskustva sa ugradnjom toplotnih pumpi.

Na konkretnom primeru kuće sa fotografija (320m2), toplotna pumpa model Mitsubishi FDCW140VNX-A/HMA140V1/2/HT30 je koštala 7.700e (uređaj i montaža)

Sa sistemom vazduh-voda, dosadašnji računi za struju govore da će se ovo ulaganje isplatiti za 5 godina. Iz uvida u račune za struju ovog domaćinstva možemo videti da je prosečna potrošnja za januar, februar i mart pre ugradnje pumpe bila 30.749 dinara, dok je za isti period sa ugrađenom toplotnom pumpom prosečna potrošnja 3.576 dinara.

Naravno, pri postavljanju pumpe i proračunu koliko ćete uštedeti, veliku igru igra i izolacija kuće i ne treba praviti nerealna očekivanja. Debljina spoljnog zida je u ovom primeru odlična: blok+5cm stiropor+cigla+3cm stirodur, te je samim tim i ušteda energije veća.

Kako ¾ energije koju koristi toplotna pumpa dolazi iz okolnog okruženja potpuno besplatno, jedini trošak nakon ugradnje je električna energija potrebna za pokretanje uređaja i pumpu što je na ovom primeru oko 4kW koliko prosečno troši 1 TA peć.

Komentari

moze li ovakva toplotna pumpa da se ugradi u stan 55 kvadrata i koliko bi kostala

Dobar dan
Imam kucu koja ke 183 kvadrata spoljne povrsine na kuci je ugradjena pvc stolarija izolacija 5 sa storoporom krov je podascan uradjena paropropusna folija i crep a plafon je uradjen rigips i vuna 24 cm.
Po nekom preracunu unutrasnjost kuce je oko 110m2. Da li mozete da mi kazete koja toplotna pumpa treba za kucu i koja je cena bez ugradnje?
Hvala

Imam stan u porodičnoj kući od otprilike 65 do najvise 70 kvadrata. Koliko bi koštala ugradnja komplet sistema ?

Za kuću grejne površine 120m2 gradjena od siporeksa, sa perlit izolacijom, podnim grejanjem, krov popločan i izolovan tercolom, koja bi jačina pumpe bila potrebna i koliko bi se struje trošilo mesečno, Minka

Ako je potrosnja 4 KW na cas a dan ima 24 sata to onda ispada 4*25=96KW...Neka je prosecna cena po satu 5 dinara (kombinovano) ispadne da je potrosnja na mesecnom nivou 17280 dinara! O cemu vi pnda pricate kada pominjete 3.576 dinara?

Brale ne radi ona non stop samo odrzava kada je potrebno ,na primer kada ti je bojler stalno ukljucen i samo dogreva temperaturu .A i da radi 12 sati po 4kw to je 48 kw na dan .nek bude da je 8 din. Cena struje 1500 kw mesecno sto je oko 12 000 din .Grejna sezona neka bude 6 meseci po 12 000 din. 72 000 din. Za grejnu sezonu .Sada izračunajte koliko kostaju drva i ugalj i pelet i ne zaboravite gradsko grejanje koje se placa cele godine .Mislim da je ovo ok jer nema odrzavanja ,pritisnes dugme i uzivas ,samo sto treba dosta € u startu i naravno dobra izolacija .

Da, zaista.
Imamo tomplotnu pumpu vazduh-voda, i dnevno trosimo oko 90 Kw. Mesecno je to 2700 KW.
To je kuca od nekih 100m2.
Recun je oko 30 000 dinara. (tu je naravno uracunata i ostala potrosnja elektricnih uredjaja, ali ona nije velika, mozda do 600 KW).

Kako stici do tih 4000 dinara mesecno u grejnoj sezoni?

Kako ide potrisnja el energije..topl.pumpe..ako imate iskustva .recite

Pa nikako. Ocigledno da je greska. Ja trosim struju leti oko 3_4000 dinara i jos se stedi pa su tu led sijalice,sudovi i ves se peru kad je jeftina,ne kuva se svaki dan... A ovo ispade da konverter radi bez struje.

Isto tako...100kv...2000 kilw..mesecno

Koja jacina pumpe je potrebna za grijanje stana 107 m2

Ima li neko licnog iskustva sa toplotnim vodama vazduh voda ? Interesuje me za kucu od oko 350 m2 podno grejanje , blokom zidana kuca na 25 cm , sa 12 cm izolacijom , 7-komorni prozori , stakla troslojna sa maximalnom izolacijom ... ubedjuju me u isto , da mesecno nece trositi vise od 20.000 din ...Koliko je u stvari to stvarno isplativo ?

Kolkoje sa ugradnjom toplotna pumpa za 160km dve kuce dobro izolovane i kolko trose struje dnevno prosek hvala

Takođe i mene zanima kako je je to moguće 4000 rsd mesečno u grejnoj sezoni???

Mi imamo stan od 78 m2 i toplotnu pumpu vazduh voda, dnevna potrišnja zimi 70 Kw... To je račun oko 26000 rsd mesečno!

Kakve su ovo gluposti druze ako je toliki racun zatvorite prozore na kuci kada je zuma

Dodaj komentar