Upoređivanje uređaja

Da li se i koliko isplati ugradnja toplotne pumpe?

Datum : 08. 11. 2016.
Toplotna pumpa coolsistem Toplotna pumpa je uređaj pomoću kojeg se toplotna energija iz jedne sredine prenosi u drugu. Za taj prenos toplotne energije troši se mnogo manja energija od prenete čime se obezbeđuje visoko efikasno grejanje i hlađenje. Više o samom sistemu toplotne pumpe možete pročitati kod nas, a u nastavku pogledajte kako izgleda primena i da li ulaganje u toplotnu pumpu zaista isplativo.

Da bismo sve neverne tome koji misle da je ovo neisplativa investicija, uverili u suprotno, razgovarali smo sa Željkom Radanovićen iz Coolsistema koji ima iskustva sa ugradnjom toplotnih pumpi.

Na konkretnom primeru kuće sa fotografija (320m2), toplotna pumpa model Mitsubishi FDCW140VNX-A/HMA140V1/2/HT30 je koštala 7.700e (uređaj i montaža)

Sa sistemom vazduh-voda, dosadašnji računi za struju govore da će se ovo ulaganje isplatiti za 5 godina. Iz uvida u račune za struju ovog domaćinstva možemo videti da je prosečna potrošnja za januar, februar i mart pre ugradnje pumpe bila 30.749 dinara, dok je za isti period sa ugrađenom toplotnom pumpom prosečna potrošnja 3.576 dinara.

kuca-mhi-toplotna-pumpa

Naravno, pri postavljanju pumpe i proračunu koliko ćete uštedeti, veliku igru igra i izolacija kuće i ne treba praviti nerealna očekivanja. Debljina spoljnog zida je u ovom primeru odlična: blok+5cm stiropor+cigla+3cm stirodur, te je samim tim i ušteda energije veća.

Kako ¾ energije koju koristi toplotna pumpa dolazi iz okolnog okruženja potpuno besplatno, jedini trošak nakon ugradnje je električna energija potrebna za pokretanje uređaja i pumpu što je na ovom primeru oko 4kW koliko prosečno troši 1 TA peć.

Komentari

moze li ovakva toplotna pumpa da se ugradi u stan 55 kvadrata i koliko bi kostala

Dobar dan
Imam kucu koja ke 183 kvadrata spoljne povrsine na kuci je ugradjena pvc stolarija izolacija 5 sa storoporom krov je podascan uradjena paropropusna folija i crep a plafon je uradjen rigips i vuna 24 cm.
Po nekom preracunu unutrasnjost kuce je oko 110m2. Da li mozete da mi kazete koja toplotna pumpa treba za kucu i koja je cena bez ugradnje?
Hvala

Dodaj komentar