Kako da učinite da vaš dom bude eko frendly?

eko frendly kuca energetski razred

Kada planiramo kupovinu novih kućnih uređaja gotovo uvek se prvo zapitamo koliko će to da nas košta? Ono što nakon toga sledi jeste šta je to što dobijamo – odnos cene i kvaliteta, a zatim i kakve performanse imaju uređaji za koje smo se odlučili.

Ono o čemu najčešće razmišljamo tek na samom kraju jeste energetska efikasnost tog uređaja. I tu nastaje veliki problem. Svest ljudi nije još uvek dovoljno razvijena da bi mogli da uvide koliko je za prirodu važno da biramo uređaje koji su eko frendly. Time ne samo da štitimo prirodu, već štedimo i kućni budžet.

Kada je reč o energetskoj efikasnosti prvenstveno se misli na tehničke uređaje, jer su oni najveći potrošači struje u svakom domaćinstvu. Što je uređaj energetski efikasniji to će trošiti manje struje. Ušteda je veoma brzo vidljiva na vašem mesečnom računu za potrošenu električnu energiju, a kada uzmete u obzir uštedu na mesečnom ili godišnjem nivou shvatićete da ste zapravo na dobitku.

I tada se misli samo na onu finansijsku uštedu, a tu je i zaštita životne sredine, koja zaista nema cenu.

Ukoliko želite da svoj dom učinite energetski efikasnim ovi saveti vam mogu dobro doći.

Važnost energetski efikasnih uređaja

U svakom domaćinstvu postoji mašina za pranje veša, mašina za pranje sudova, šporet, frižider, bojler, klima… Svi ovi uređaji su veliki potrošači električne energije i zato je važno da oni budu energetski što efikasniji. To ne znači samo zaštitu životne sredine, već će znatno smanjiti i račune za električnu energiju u vašem domu. 

Na tržištu se danas može pronaći veliki broj pametnih uređaja, koji imaju mogućnost da detektuju kada uređaji nisu u funkciji, a potom ih isključe i na taj način uštede dosta struje.

sijalica-usteda

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Da li znate šta su energetski razredi i čemu služe energetske nalepnice?

Energetski razredi

Prilikom kupovine novih uređaja obratite pažnju - na svakom od njih je izložen njihov energetski razred. On je definisan jednim od sedam osnovih energetskih klasa, A, B, C, D, E, F i G. Oni uređaji koji nose energetsku klasu A su najekonomičniji, a kako odmiču slova tako se i njihova energetska moć smanjuje. Dakle, uvek birajte one uređaje koji su bliži slovu A, ako želite da vaš dom bude eko frendly.

Ono što je još važno, jeste da znate šta znače + koji stoje uz to slovo A. Plus pored slova A znači da taj uređaj ima energetsku efikasnost koja je veća od one koja je propisana zakonom za tu kategoriju. Dakle, što više pluseva to bolje. Osim što govori o energetskoj efikasnosti, plus može da ukaže i na to da je reč o proizvodu visokog kvaliteta napravljenog po najnovijoj tehnologiji.

Energetska nalepnica

Osim oznake za energetsku klasu, svaki uređaj bi trebalo da ima i energetsku nalepnicu. Evo šta je to što treba da znate o njoj ako svoj dom želite da opremite tako da bude energetski isplativ.

- Birajte uređaje sa što višom energetskom klasom

- Obratite pažnju na godišnju potrošnju električne energije

- Veoma važan je i nivo buke – izražava se u decibelima

O energetskim klasama smo pisali nešto ranije, a sada da se osvrnemo i na nivo buke koji pojedini uređaji u domaćinstvu emituju.

Tokom čitavog dana smo, u zavisnosti od mesta gde radimo, izloženi određenoj količini buke koja utiče na našu psihu. Ponekad je to buka koju proizvode mašine, uređaji, a nekada ljudi, automobili i tome slično. Upravo zbog toga bismo trebali da imamo u vidu da bar naš dom treba da bude mesto gde možemo da uživamo u miru i tišini. Dragocene trenutke odmora ne bi trebalo da remete „teški“ zvuci, a to se može postići samo ako se pri odabiru novih uređaja vodi računa o tome koji nivo buke proizvodi svaki od njih.

Pre kupovine novog uređaja obavezno se informišite o tome koji nivo buke emituje svaki od njih. Time ćete sebi i svojoj porodici obezbediti sigurniji, zdraviji i lepši dom.

sijalica-energetski-razred

Image by Mariana Anatoneag from Pixabay

Menjanjem navika do energetski efikasnijeg doma

- Obične sijalice zamenite štedljivim, kada niste u prostoriji ugasite svetlo

- Uređaje postavite pravilo, frižider odmaknite od šporeta, stavite ga na hladnije mesto

- Ako niste kod kuće duže od 10 dana, isključite uređaje u potpunosti, izvucite kablove iz utikača

- Redovno čistite prašinu sa zadnjeg dela frižidera, kako ona ne bi opterećivala motor

- Za zidove birajte svetle boje, jer one reflektuju više svetlosti

- Prilikom kuvanja birajte šerpe koje odgovaraju ploči na šporetu

- Mašinu za veš i sudove napunite do kraja pa tek onda uključite

- Birajte ekonomičnije programe prilikom pranja veša i sudova

- Zamenite staru i dotrajalu stolariju novom, koja će sačuvati toplotu u vašem domu

- Punjače za mobilne telefone i druge pametne uređaje isključite iz utikača kada ne punite uređaje

- Klimu namestite tako da maksimalno bude 5 do 10 stepeni razlike između spoljne i unutrašnje temperature

I na posletu – UŠTEDA

Ukoliko primenite samo deo ovih saveta, u veoma kratkom roku ćete moći da primetite razliku na vašem mesečnom računu za struju. Od novca koji uštedite sebi možete priuštiti neki lep izlet, odmor ili novi uređaj za kojim već dugo žudite. Oplemenite svoj prostor, budite odgovorni, koristi su višestruke i za vas, ako i za prirodu.

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti