Upoređivanje uređaja

Toplotne pumpe vazduh/voda postaju budućnost HVAC industrije

Datum : 04. 10. 2017.
LG-Therma-V-Logo

Sa naglaskom na efikasnost, ekonomičnost i jednostavnu instalaciju, toplotne pumpe vazduh/voda mogu se nazvati „profesionalcem“ ove industrije

Efikasnost je postala vodeći trend kada je u pitanju industrija, zbog čega HVAC sistemi (za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju) postaju sve popularniji u izgradnji i renoviranju kuća i poslovnog prostora. U godinama iza nas, korisnici su mnogo pažnje pridavali pristupačnim cenama ulja i gasa, dok o  energetskoj efikasnosti niko nije brinuo. Osim toga, u građevinskoj industriji bili su popularni objekti koji su potpuno odgovarali vremenu u kojem su građeni, međutim, sa pomeranjem akcenta na efikasnost, došlo je do preispitivanja i potrebe za odgovarajućom strategijom za korišćenje HVAC tehnologije.

LG-Therma-V-EfficiencyUpravo tu na scenu stupaju toplotne pumpe vazduh/voda (Air to Water Heat Pumps – AWHP), čiji je režim rada sličan radu kotla, ali uz daleko veću efikasnost. Zapravo, u pogledu potrošnje električne energije, učinak je značajno veći od ulaganja. Graditelji novih kuća i kancelarija opredeljuju se za ugradnju toplotnih pumpi, a broj novih instalacija raste na godišnjem nivou (Prema Udruženju za istraživanje i informisanje o građevinskim uslugama, očekuje se da se prodaja modela Monobloc poveća za oko 10 puta u odnosu na 2008. godinu do 2017. godine.) . S obzirom na to da će nova era biti posvećena podizanju ekološke svesti, kao i redukovanju potrošnje električne energije, sa ciljem smanjenja troškova, vlade mnogobrojnih zemalja takođe savetuju i podstiču ugradnju ovih pumpi u nove objekte. Iako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ključ rada toplotnih pumpi vazduh/voda jeste apsorpcija toplotne energije iz spoljašnjeg vazduha, čak i pri temperaturama nižim od -20 stepeni Celzijusovih. Na taj način, zahvaljujući dobrom koeficijentu efikasnosti (COP), toplotna pumpa na iskorišćen 1kW električne energije može dati i do 3kW toplotne energije. Sa ovako dobrim rezultatima, jasno je zašto je u budućnosti prelazak na pumpe vazduh/voda neizbežan.

LG Therma V: Efikasno grejanje bez premca

Postavlja se pitanje šta je to što čini toplotne pumpe tako efikasnim? Ako pogledamo toplotnu pumpu vazduh/voda Therma V, proizvod kompanije LG Electronics, utvrdićemo da nekoliko faktora doprinosi naprednim mogućnostima grejanja. Na primer, Therma V može raditi ispravno i na mnogo nižim  temperaturama nego u normalnom sistemu grejanja, a BLDC kompresor koristi jak neodimijum magnet, čineći ga 8 odsto efikasnijim od standardnog AC kompresora (kada se pokreće na 40Hz) . Pored toga, pumpa za vodu je 65 odsto efikasnija od konvencionalne, dok je izmenjivač toplote poboljšan za 28 odsto.
Performanse dodatno poboljšava dizajn, koji je optimalno prilagođen izmenama toplote.

Redefinisanje energetske efikasnosti putem tehnologije invertera

Kako Therma V sistem napaja inverterska tehnologija kompanije LG, povećana je i energetska efikasnost. Inverter omogućava sistemu da funkcioniše sa minimalnom energijom, umesto rada na on/off režimu. Ovo praktično znači da, dok je temperatura prostorije daleko od željene, toplotna pumpa radi  punom snagom, a kako se temperatura prostorije približava postavljenoj, intenzitet rada se smanjuje. Pored toga, BLDC ventilator Therma V pumpe nudi dodatnu uštedu energije do 40 odsto kada radi na malim brzinama i 20 odsto pri većim brzinama, u odnosu na motore naizmenične struje (bazirano na laboratorijskom testu, koji je sprovela kompanija LG) .

Pogodnost i fleksibilnost za instalatere i korisnike

Instalateri sada imaju više slobode i u samom dizajniranju sistema grejanja u zgradama uopšte. Fleksibilnost štedi više vremena i novca na duži rok, jer je sve lakše, kako projektovanje, tako i instalacija i održavanje. Na kraju krajeva, mnogo je lakše prilagoditi Therma V sisteme zgradi, nego adaptirati zgradu u skladu sa postojećim sistemom grejanja. Pored toga, diferencirana struktura koju čine koncept sve-u- jednom, zlatna zaštita i funkcije usmerene prema korisniku, poboljšavaju ugled profesionalaca i zadovoljstvo krajnjih korisnika.

Pouzdanost i izdržljivost

/LG-Therma-V-Seasonal-Auto-ModePosvećenost kompanije LG ka poboljšanju kvaliteta proizvoda za grejanje je očigledna u procesu razvoja koji se ogleda u dizajnu pumpe Therma V. Da bi se osigurala pouzdanost proizvoda na ekstremno niskim temperaturama, testovi na terenu su sprovedeni u energetskim labaratorijama kompanije LG. U međuvremenu, kompanija procenjuje trenutnu tehnologiju i pronalazi načine za poboljšanje u svojim tehnološkim labaratorijama. Postoje čak i komore u kojima se pouzdanost i izdržljivost proizvoda rigorozno testiraju.

Kako se industrija pomera od kotlova prema pumpama, mnogo pogodnosti čini Therma V jednom od najefikasnijih i najštedljivijih sistema. AWHP pumpe već sada nas vode u novu eru sve manjeg uticaja na životnu sredinu i povećanu održivost.

Komentari

Уградња топлотних пумпи у систем грејања, чини се оправданим искључиво и само у инсталације са површинским грејањем. Сви они који се разумеју у ову материју знају добро! Зашто.

LG predstavništvo i distributere možete kontaktirati preko http://www.lg.com/rs/vazdusne-toplotne-pumpe ili kroz ponudu uređaja na https://klimauredjaji.com/lg

Mnogo ste ishvalili sistem a nigde objašnjenja o principu rada o samom proizvodu za praktičnu kupovinu i kalkulatoru cena po kvadratu grejanja tako da je beskorisna ova informacija bar za mene

Jedino cenu niste rekli

Dodaj komentar