Kako preživeti toplotni talas sa ili bez klima uređaja?

Klima uređaj je spas od vrućina

Srbiju je pre nekoliko dana zahvatio još jedan toplotni talas, a ni ostale zemlje Evrope nisu ostale pošteđene. Temperatura u termometru dostiže vrelih 40 stepeni, a lekari upozoravaju na moguće posledice po ljudsko zdravlje.

U ovim trenucima jedini i pravi spas jeste klimatizovan prostor, ali i poštovanje preporuka lekara.

Nije lako izaći na kraj sa ovim veoma opasnim vremenom, naročito ako ste napolju. Ukoliko ste u zatvorenom prostoru važno je da on bude provetren, a evo i nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da pregurate vrućine bez obzira da li imate ili nemate klima uređaj.

Detaljnije informacije za Pravilno korišćenje klima uređaja

Saveti za preživljavanje vrućine

Trudite se da vam prozori noću budu otvoreni, bar malo, kako bi se obezbedio kvalitetan vazduh i dovoljno kiseonika. Klima uređaje podesite na mod za spavanje preko noći, a preko dana unutrašnju temperaturu prilagodite spoljašnjoj. 

Temperaturna razlika nikako ne bi smela da bude više od 10 stepeni unutra i napolju. Dakle, ako je napolju 40 klimu stavite na 30. Time ćete se lakše prilagoditi spoljnim prilikama kada izađete iz svoje kuće, stana i nećete dovesti sebe u situaciju da se osećate loše jer ne možete da se aklimatizujete.

Ukoliko nemate klimu, trudite se da vam prozori budu zatvoreni i zamračeni, kako bi što manje svetlosti ulazilo kroz stakla. 

Hidrirajte se ispijajući vodu u malim gutljajima tokom celog dana, a u vrelim danima prijaju i citrusi, pa i limunada, ceđena pomorandža mogu iznutra da rashlade organizam.

Ukoliko morate da budete napolju, obavezno uvek uz sebe imajte flašicu sa vodom, obucite laganu garderobu svetlih boja koja će donekle da odbije sunčeve zrake. Obavezno na glavi imajte šešir, kačket, jer je glava jedan od najosteljivijih delova tela kada je toplotni udar u pitanju.

Ukoliko putujete, u automobilu uključite klima uređaj, podestite ga tako da temperatura bude prijatna za putovanje, ali ne preterujte, jer nije dobro da iz hladnog automobila izađete naglo na vreo asfalt. Takođe, lekari savetuju ćešće pauze i hidrataciju tokom celog putovanja.

Hranite se laganim obrocima, uključite sveže voće i povrće, jer ono ne zahteva previše energije za varenje, a samim tim će vam obezbediti više energije za hlađenje organizma.

Izbegavajte boravak na otvorenom u periodu od 11 do 16h. Ukoliko ste u tom periodu izloženi sunčevom zračenju obavezno mažite zaštitne kreme koje će sprečiti da koža izgori. Nosite odeću koja je napravljena od prirodnih materijala, po mogućstvu sa dugih nogavica i rukava, jer će vas ona zaštiti od UV zračenja.

Još jedna važna stvar, na koju mnogi zaborave jeste i redovno čišćenje filtera na klima uređajima. Bar jednom u mesecu, a poželjno je i dva puta, skinite filtere sa klime, operite ih pod mlazom tople vode, a možete ih naprskati i specijalnim sprejem za dezinfekciju i time ćete obezbediti zdrav vazduh u vašem domu.

Ukoliko niste sigurni kako se ovo radi obratite se ovlašćenom servisu, koji ovu uslugu može da uradi za vas. 

Ovo su neki od osnovnih saveta kojih bi trebalo da se pridržava svaki čovek, a za više saveta o korišćenju klima uređaja pogledajte ostale tekstove na našem blogu. 

Foto: Photo by Rachel Claire

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti