Upoređivanje uređaja

Kako se pravilno koristi klima uređaj u automobilu?

Datum : 16. 08. 2021.
auto-klima-pravilno-koriscenje
Visoke letnje temperature koje smo imali prilike da osetimo ovog leta značajno su promenile pogled ljudi na klima uređaje. Sve češće oni su postali deo životnih prostora, a oni koji imaju svoj automobil sada gotovo da ne mogu da funkcionišu ukoliko u njemu nemaju klimu.
Klima uređaji su jednostavno postali sastavni deo našeg života. Čak i najžešći protivnici korišćenja klime sada su malo modifikovali svoje mišljenje. Koliko god da je klima pretnja po naše zdravlje, užareni automobil je, složićete se, još gora opcija.
 
Ukoliko imate auto sa klimom veoma je važno da znate kako se ona pravilno koristi. Mnogo je nagađanja, mnogo je različitih mišljenja, zato vam donosimo nekoliko pravila koja će učiniti da se rashadite, da napravite prijatnu temperaturu u svom vozilu, zaštite se od visokih temperatura i bezbedno upravljate vozilom. 
Automobil koji je bio parkiran na suncu može biti poput saune. U njemu temperatura može biti i 50 stepeni Celzijusa, a instrument tabla dostiže i preko 70 stepeni. 

Evo šta treba da uradite pre nego što startujete motor svog četvorotočkaša:

  1. Otvorite sva vrata na vozilu, dozvolite da vreo vazduh izađe iz unutrašnjosti automobila
  2. Uključite ventilaciju na najjače i pustite da se izduva vreo vazduh
  3. Tek nakon što osetite da više ne izduvava vreo vazduh, zatvorite prozore i uključite klimu

Zašto je ovaj proces važan?

Ukoliko ovo ne uradite, već uđete u užaren automobil i odmah krenete da vozite možete doživeti toplotni udar. Udisanje vrelog vazduha nije dobro za naše zdravlje, jer osim što je vruć, u njemu se nalazi i mnogo bakterija, grinja, čestica prašine. Pravovremenim lufitiranjem vozila oni će izaći napolje i neće stići do vaših pluća. Osim toga, vreo vazduh može izazvati dehidraciju, koja je okidač za mnoge druge probleme, kao što su nedovoljna koncentracija, nemogućnost blagovremenog reagovanja, pojava nesvestice. Studije su pokazale da je dehidrirani vozač u istom stanja kao onaj koji je pre vožnje konzumirao alkohol.
 

Temperatura ne sme da bude drastično niža u odnosu na spoljni vazduh

Kada uključite klimu vodite računa o temperaturi koja će biti u kabini vašeg vozila. Lekari savetuju da razlika u spoljnoj i unutrašnjoj temperaturi ne bi smela da bude viša od 10 stepeni. Dakle, ako je napolju 35, u vozilu ne sme da bude manje od 25 stepeni. Razlog za to leži u tome da telo ne može da izdrži nagle promene temperature, već one mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme. Da biste sprečili mogućnost temperaturnog šoka, desetak minuta pre nego što zaustavite vozilo isključite klima uređaj i pustite telo da se lagano prilagođava na temperaturu kojoj će biti izloženo kada izađete iz vozila. 
 
Podesite klimu da ne duva direktno u vas
 
Od presudnog značaja za održanje dobrog zdravlja je da hladan vazduh koji klima izduvava bude ravnomerno raspoređen tako da duva u prostor automobila, a ne direktno u vas. Ukoliko vam klima duva u glavu, vrlo brzo ćete osetiti posledice u vidu glavobolje, upale sinusa i tome slično. Ukoliko se vazduh usmeri u neki drugi deo tela, on može izazvati spazam, pa se ne treba čuditi ako sutra ustanete ukočeni. Dakle, važno je krilca na kontrolnoj tabli usmeriti tako da duvaju u slobodan prostor, najbolje u deo kod šoferšajbne, nikako u vas ili vaše saputnike. 

Redovno održavanje klima uređaja

Još jedna vrlo bitna stavka kod korišćenja klima uređaja u automobilu jeste i to koliko često čistite filtere i proveravate njenu ispravnost. U posudi u kojoj se skuplja voda u unutrašnjosti klima uređaja mogu se zadržati i razmnožiti brojni mikroorganizmi. Kada uključite klimu oni kroz vazduh lako dolaze u vaša pluća. To može, naročito kod osetljivih grupa, izazvati brojne zdravstvene neprijatnosti i probleme. Zbog toga je važno redovno održavati klima uređaj, proveravati da li su filteri i posuda čisti. 
Još jedan od saveta koji možete dobiti u svakom auto servisu je da je potrebno klima uređaj isključiti kilometar, dva pre nego što ćete se zaustaviti i ugasiti vozilo. Tom prilikom je važno ostaviti upaljen ventilator, koji će isušiti vodu koja se sliva u posudu unutar klime, čime ćete sprečiti da se u njoj do sledećeg paljenja klime nakupe bakterije, prašina, mikroorganizmi, koji mogu ugroziti vaše zdravlje. Ujedno poštedećete sebe neprijatnog mirisa koji je upravo posledica nakupljanja ovih nečistoća u filteru i posudi vaše auto klime.  
 
Pridržavajte se i ovih saveta da biste najefikasnije koristili klima uređaj u automobilu 
 
Kada automobil vozite sporo, na primer, kroz gradske ulice, ekonomičnije je otvoriti prozore na vozilu, nego voziti sa upaljenom klimom. S druge strane, čim izađete na „otvoren put“ bolje je upaliti klimu, jer se zbog otvaranja prozora narušava aerodinamika auta, odnosno nastaje veći otpor kretanju, pa je i potrošnja veća. Osim toga, rizik je pri velikim brzinama voziti s otvorenim prozorima, jer se može dogoditi da vam uleti nešto u auto, što može ugroziti vašu bezbednost u saobraćaju. 
 
Takođe, važno je napomenuti i to da proizvođači ne preporučuju vožnju sa stalno uključenom recirkulacijom vazduha. Preporuka je da se recirkulacija vazduha koristi najduže 10 minuta u kontinuitetu, jer vazduh koji ulazi spolja unosi kiseonik u kabinu i reguliše vlažnost vazduha.
 

Komentari

Dodaj komentar