Upoređivanje uređaja

Koje klime štede struju?

Datum : 20. 10. 2016.
Energetske klase

Šta je energetska klasa klima uređaja

Nakon izbora kapaciteta klima uređaja kao osnovnog parametra, sledeće na šta je potrebno obratiti pažnju je energetska klasa.
Energetska klasa je slovna oznaka od slova A+++ do G. Dobija se iz parametara EER i COP, odnosno sezonskih SEER i SCOP, koji predstavljaju odnos uložene i emitovane rashladne odnosno toplotne energije.
Što je EER/COP veći, veća je energetska efikasnost i dobija se više rashladne, odnosno toplotne energije.
Kako se štedi struja?
Energetska oznaka “A” označava uređaj koji troši najmanje električne energije, odnosno, energetski najefikasnije uređaje.
Energetska oznaka “G” označava uređaj sa najvećom potrošnjom energije odnosno najmanje energetski efikasan uređaj.
Npr. za 1,1kW utrošene električne energije klima emituje 3 - 5kW energije (podaci za klimu “12-icu” – 12000BTU), količina emitovane energije zavisi od energetske klase uređaja.
Svakako treba razlikovati klasične on/off klime i klime s novom inverter tehnologijom koje štede struju i pružaju ujednačenu temperaturu i veći konfor u prostoru.
Inverter klime, najčešće pored slovne oznake energetske klase imaju prikazane SEER i SCOP vrednosti.
U tom pogledu najbolje su “Inverter” klime koje imaju visoku energetsku efikasnost čime se štedi i do 40% u odnosu na neinverterske tradicionalne modele. Ove klime su tiše i rade na temperaturama do -15 stepeni.

Važno je napomenuti da bolja energetska klasa ne znači i veću cenu proizvoda, ali obavezno znači manju potrošnju električne energije i manje troškove. Cena klima uređaja zavisi i od
drugih faktora od kojih su bitni: proizvođač uređaja, filteri, dimenzije, zemlja porekla, garancija. Dva proizvoda istih ili sličnih karakteristika, ali različitih proizvođača, mogu imati veoma različite cene.

Izvor : Klima uredjaji pojmovi

Komentari

Dodaj komentar