Upoređivanje uređaja

Uštede u grejanju - Prebacivanje sa elektro kotla na toplotnu pumpu

Datum : 25. 02. 2018.
ACS toplotna pumpa pancevo mitsubishi

Predstavljamo primer iz Pančeva, još jedan tekst o isplativosti ugradnje toplotne pumpe na kojem ćemo pokazati kolike su uštede moguće ugradnjom toplotne pumpe kao i koliko je novca potrebno izdvojiti za tu investiciju.

Informacije nam je ustupila firma ACS Shop&Service koja je i radila prebacivanje sistema za grejanje - ugradnju toplotne pumpe umesto kotla na električnu energiju, predstavili su veličinu projekta i uštede koje su ostvarene.

U ovom primeru ugrađena je toplotna pumpa MITSUBISHI HEAVY INDUSTRIES FDC100VSX "Hyper Inverter" u porodičnoj kući površine 250 m2.

Stari sistem grejanja koji je kuća posedovala bilo je grejanje putem električnog kotla ukupne snage 24kw (6kW x 4 komada), gde je potršnja struje bila 12kw kada se postizala temperature vode u sistemu do 50°C, a sobnu temperaturu 23-24°C. Uvidom u račun za električnu energiju za januar 2017. god. utvrdili smo potrošnju od 32.000 dinara.

U želji da smanje troškove električne energije i podignu energetsku efikasnost vlasnici kuće odlučili su se za ugradnju Mitsubishi Heavy Industries FDC100VSX "Hyper Inverter" toplotne pumpe čija je snaga u grejanju 11,4 kW a potrošnja struje 2,5kW. Ova toplotna pumpa vodu u sistemu zagreva na 40-50°C što rezultuje sobnom temperaturom od 23-24°C. Uvidom u račun za februar 2017. god. utvrdili smo potrošnju u iznosu od 9.000 dinara.

Dakle, ugradnjom toplotne pumpe došlo je do uštede od 23.000 dinara na mesečnom računu za električnu energiju. Ukupna investicija u novi sistem je iznosila 4813 evra i procena je da će investicija isplatiti kroz značajno umanjenje računa za električnu energiju kroz najviše 5 godina.

elektro-kotao-toplotna-pumpaNaravno, prilikom postavljanja toplotne pumpe i projektovanja troškova i uštede važno je uzeti u obzir i izolaciju kuće, vrstu materijala od kojih je kuća napravljenja, starost itd. Kuća iz ovog primera sastoji se od prizemlja, sprata i potkrovlja. Izgrađena blokovima od 25cm i prekrivena fasadnim stiroporom od 8cm i akrilnom fasadom. Na kuči je PVC stolarija - dvokrilni, dvokomorni prozori, a na podu je preko betonske ploče košuljica od 7cm i termosilent od 15mm sa parketom koji čini završni sloj.

Nadamo se da smo vam barem malo približili prednosti i uštede koje nosi prelazak na grejanje putem toplotnih pumpi.

mitsubishi-eco-touch-daljinski

Dodaj komentar