Zašto je važan servis klima uređaja i pred zimsku sezonu?

Zimski servis klima uređaja

U poslednjih nekoliko meseci dešavanja u svetu, prvo korona virus, a onda i rat koji se vodi između Rusije i Ukrajne dovele su do toga da se cene na tržištu drastično promene. Pred zimsku sezonu mnoge muči pitanje kako će se ove godine grejati.

Cene peleta, drveta, uglja i drugih energenata su porasle višestruko, a pojedine energente gotovo da je nemoguće naći na tržištu. Veliki broj domaćinstava je u dilemi, da li je možda ipak najisplativije da se ove godine greju na struju, dok s druge strane brine činjenica da se u javnosti često govori o restrikcijama…

Zbog činjenice da je ogrev preskup, ali i da ga nema dovoljno na tržištu mnogi će ove godine klimu iskoristiti ne samo da se rashlade, već i da se ugreju u hladnim zimskim mesecim. Ukoliko je klima i vaš izbor važno je da znate da biste trebali pred grejnu sezonu da uradite redovan servis klime, a razlozi za to su brojni.

Zdravlje na prvom mestu

U klima uređaju se tokom letnjih meseci nakupljaju razne nečistoće, prašina, buđ, mikroorganizmi, koji mogu imati negativan uticaj na zdravlje svih ukućana. Posebno su ugrožena deca, čija mala pluća brzo mogu da osetete zdravstvene probleme.

Najvažnije je detaljno čišćenje filtera, kako bi vazduh koji klima izbacuje bio čist i zdrav. Čišćenje filtera podrazumeva njegovo detaljno pranje toplom vodom, a ukoliko je filter mnogo zaprljan mogu i specijalna sredstva za čišćenje klima, a kao zamena može poslužiti i sapun ili deteržent. Neophodno je i dobro ga isprati, kako te hemikaline ne bi dospele u vazduh.

Osim filtera tu je i čišćenje spoljne jedinice. Ovaj proces je malo komplikovaniji, pa je najbolje za to angažovati profesionalca. Osim što će posao odraditi onako kako treba vi ćete biti sigurni da je klima spremna za dalji rad.

Ispravnost klima uređaja

Ukoliko angažujete profesionalca koji će očistiti klima uređaj, on će ujedno proveriti i sve delove klima urađaja i upozoriti vas ukoliko negde nešto nije kako treba da bude. Tokom leta često insekti mogu da se nastane u spoljnon jedinici, od visokih temperatura može doći do oštećenja nekih delova klime, a to sve može da se otkloni na vreme. Nije retkost da se zapuše creva putem kojih otiče voda iz klima urešđaja, da se crevo savije illi ošteti, što takođe može da dovede do kvara na klima uređaju. Ne dozvolite da vas bilo kakvi kvarovi iznenade u sred zime, već ih rešite na vreme.

Provera freona

Da bi vaša klima uređaj funkcionisao pravilo potrebno je da u njemu ima dovoljno freona. Stručno lice je tu da putem specijalnog uređaja izmeri da li u klimi ima dovoljna količina ovog gasa i da vas obavesti ukoliko je potrebno da se dopuni. Tako ćete obezbediti da vaša klima uvek bude tu za vas kada je to potrebno.

Osim gasa, ekipe profesionalnih servisera proveravaju i kompresor, ventilator i druge delove, a vi ćete biti bezbrižni i sigurni da je vaš klima uređaj spreman da vas služi narednih 6,7 meseci.

Ukoliko planirate da se grejete na klima uređaj ono što treba da imate na umu jeste činjenica da samo invertni klima uređaji mogu da se koriste i na temperaturi ispod nule, dok on/off klime nemaju tu mogućnost. Ulaganje u kupovin ovih uređaja nešto su veća nego ona koja su potrebna za pomenute on/off klime, ali se već posle godinu dana višesturko isplate.

Foto: Max Vakhtbovych / Pexels

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti