Čuvajte se lažnih poziva klima servisa

klima-uredjaji-call-centar

Poslednjih nekoliko godina klima uređaji su dobili mesto u gotovo svakom domu. Leta su sve toplija, zime sve blaže. To je jedan od razloga zbog kojih se oni često koriste tokom cele godine. Leti nam pomažu da rashladimo naše kuće i stanove, a zimi da ih zagrejemo i uživamo u vremenu koje u njima provodimo. Pred letnju sezonu veoma je važno uraditi veliki godišnji servis i klimu pripremiti za predstojeće leto. To je značajno kako bi se očuvalo zdravlje ljudi, ali i da bi se produžio vek trajanja samog klima uređaja.

Letnja sezona počinje, telefon svakodnevno zvoni i svi se predstavljaju kao da su montirali uređaj u Vašem stanu i da je vreme za servis iako ne znaju ni o kom se uređaju radi niti kada je montiran.

Garancija

Kupovinom klima uređaja ostvarujete pravo na garanciju ukoliko je uređaj montirao ovlašćeni servis tj. firma koja je u Srbiji zvanično registrovana za obavljanje ove vrste delatnosti. Serviseri prilikom montaže overavaju garanciju – upisuju datum i stavljaju pečat firme (bez toga garancija ne važi).

Standardna garancija je 2 godine. U tom periodu Zakon o zaštiti potrošača garantuje određena prava u vezi sa robom koju ste kupili (prava po osnovu saobraznosti robe). Jedno od tih prava je i obaveza prodavca da Vam u roku od dve godine od preuzimanja robe garantuje da na njoj neće biti nedostatka saobraznosti.
Neke prodavci klima uređaja daju i dužu garanciju, 3 ili čak 5 godina od kupovine uređaja, ali ste najčešće u obavezi da radite godišnji servis od strane istog servisa koji je i montirao uređaj.

Kako može nastati problem?

Nasumični pozivi, najčešće na fiksni telefon, gde se neko predstavlja kao servis koji je montirao Vaš uređaj i kako je vreme za godišnji servis može biti uzrok gubitka garancije. To vam može doneti više štete nego koristi, jer njihova nestručnost može oštetiti vaš uređaj. Prihvatate ponudu neproverenog servisa, a ne onog ko je montirao uređaj, ne znate da li je taj servis zaista registrovan i ukoliko prilikom servisa dođe do oštećenja uređaja ili ispuštanja freona usled nestručnosti lica koje taj posao obavlja izubili ste garanciju. Sve ovo može napraviti dodatne troškove koje niste planirali.

Savet

Pre prihvatanja neproverenih servisa i početka rada servisa klima uređaja uporedite da li je taj servis montirao klima uređaj i overio garanciju. Ukoliko nije proverite sa prodavcem ili servisom koji je montirao da li zadržavate uslove garancije koji su Vam obećani prilikom montaže.

Zašto je važno raditi redovan servis klima uređaja?

Zdravlje 

Na prvom mestu je vaše zdravlje. Kada radi, klima uređaj u sebe uvlači prljavštinu, grnje, bakterije i druge nečistoće iz vazduha. S obzirom na vlažnu sredinu, kakva je u njemu, on je savršeno mesto za razvoj brojnih mikroorganizama, plesni i virusa. Sve to klima razduva po vašem stanu ukoliko nije adekvatno očišćena, što može biti vrlo štetno po osetljive grupe, ali i sve one koji takav vazduh svakodnevno udišu.

Klima uređaj je zato potrebno redovno očistiti i dezinfikovati. Nije dovoljno klimu samo naprskati sredstvom za dezinfekciju, već je potrebno bar jednom ili dva puta godišnje očistiti ceo klima uređaj.

Tehnička ispravnost uređaja

Kao i za sve druge uređaje i za klimu je veoma važna tehnička ispravnost. Ona omogućava da klima nesmetano i sigurno radi tokom čitave sezone. Prvo što treba proveriti jeste da li u klimi ima dovoljno feona, čime se obezbeđuje efikasan rad i sprečava se pregrevanje. Takođe, potrebno je proveriti da li su nosači klime u dobrom stanju, kao i da li ima oštećenja na crevu za odvod kondenza, jer se ono može oštetiti pod uticajem toplote leti i hladnoće zimi. Osim toga, treba dobro proveriti i elektro instalacije na samom klima uređaju, jer se može desiti da se insekti ili glodari nalegnu u njoj i oštete kablove. Vi mislite da imate ispravan klima uređaj, a zapravo vam je potrebna pomoć servisera. Blagovremenim delovanjem predupredite sve moguće probleme i pripremite klimu za novu letnju sezonu.

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti