Uporedili smo cene za vas: Koliko košta ugradnja klime u regionu - Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji, a koliko u Srbiji?

Koliko košta ugradnja klima uređaja u Srbiji i regionu?

U poslednjih godinu dana cena ugradnje klima uređaja višestruko je porasla. Sada, osim odvojenog novca za kupovinu klima uređaja, morate računati i na sumu novca koju morate odvojiti za montažu uređaja.

Cene na svetskom tržištu uticale  su na cene i kod nas, u Srbiji, ali i na okolne, komšijske zemlje. Porast cene sirovina doveo je do porasta cena gotovih proizvoda koji se koriste prilikom montaže svakog klima uređaja. Upravo tu leži odgovor na pitanje zbog čega je i cena ugradnje više nego ranije.

Ipak, nije ovo jedini razlog zbog kojeg sada moramo da izdvojimo više novca za uslugu servisa za ugradnju klima uređaja. Drugi razlog je to što prodavci klima uslovljavaju kupce da moraju da za ugradnju angažuju ovlašćene servisere, koji svojim potpisom i pečatom garantuju da je sve urađeno po propisima i da je nakon toga uređaj bezbedan za korišćenje.

U suprotnom, ukoliko montažu vrši servis koji nije ovlašćen gubi se pravo na garanciju na pomenuti uređaj. Ovo može da bude u startu jeftinija opcija, ali na kraju, može da košta mnogo, jer nestručno ugrađen uređaj je opasan po vašu imovinu, ali i živote. 

Nedavno smo od Unije servisera Srbije dobili odgovor na pitanje zašto je poskupela ugradnja klima uređaja, a sada smo odlučili da vidim kakvo je stanje u ostalim zemljama u okolini.

Ono što smo pretraživanjem Interneta mogli da vidimo jeste da se cena u Crnoj Gori za instalaciju klime kreće oko 100 evra sa kompletnom instalacijom. Slična situacija je i u Srbji, gde se naplaćuje ugradnja 10 do 12000 dinara (što je oko 100e) i dodatno 2000 po metru instalacije, pa najčešće dođemo do cifre od oko 150 evra. U zemljama Evropske unije cene su drastično više.

U Hrvatskoj cena ugradnje klima uređaja se kreće od 250 evra pa na gore, dok je u Sloveniji situacija još "gora". Tamo je građanima potrebno da odvoje 300 evra za ugradnju, a u zavisnosti od politike firme, dodatni materijal se dodatno naplaćuje. 

Iako ove cifre nisu mali izdatak na kućni budžet važno je da svaki kupac zna da je pravilna ugradnja klima uređaja jedna od najvažnijih stvari, jer osim što će osigurati da vaš uređaj pravilno radi, može preduprediti i neželjene situacije. Požari na klima uređajima su veoma česta pojava, naročito tokom leta, a u velikom broju slučajeva uzrok je upravo nestručna montaža i nestručno održavanje klima uređeja.

Dakle, u ovom slučaju više je manje, zato za ugradnju klima uređaja uvek birajte ovlašćene serivse i predupredite bilo kakve probleme. 

 

Photo: Freepick / senivpetro

 

 

 

Komentari

Cvetko (ne verifikovan)

Super klimatizeri.

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti