Upoređivanje uređaja

Zašto voda kaplje iz klime

Datum : 01. 08. 2021.
klima kaplje leti

Visoke temperature prouzrokovale su povećanju potražnju za klima uređajima, a na ugradnju se čeka i po nekoliko nedelja. Fasade zgrada danas su više nego ikada načičkane spoljnim jedinicama klima uređaja iz kojih, pogodite, kaplje voda. 

Koliko puta vam se desilo da idete trotoarom i na glavu vam padne kapljica vode? Sigurni smo, mnogo puta. Ovo jako neprijatno iskustvo osetio je gotovo svako od nas. Prvo se zapitate šta je, a onda kad podignete glavu shvatite, to je kondenz iz klime. 

Zašto voda curi iz spoljne jedinice klima uređaja?

Prilikom rada klime stvara se kondenz, zbog razlike u spoljnoj temperaturi i temperaturi prostora, toplo-hladno. Mnogi misle da se kondenz stvara samo leti, kada je klima podešena na hlađenje. Ipak, to nije tačno. Kondenz se stvara i kada je klima u režimu grejanja. 
Leti, voda curi iz unutrašnje jedinice, jer je ona hladna, a zimi iz spoljašnje, jer je tada spoljni deo klime hladan. Voda se stvara kao rezultat kondezacije na isparivaču klime. Unutrašnja jedinica ima ispod hladnjaka plastičnu kadicu duž cele klime koja prihvata vodu / kondez i najčešće crevom odvodi napolje. Iz spoljnje jedinice voda curi kad je klima uređaj ne opciji grejanja. Ukoliko pogledate videćete mali otvor na dnu spoljnašnje jedinice. Na taj otvor se može staviti odvodna lulica, a na nju crevo koje će vodu odvesti negde gde nikome neće smetati (čitaj, kapljati po glavi).

Šta ako voda curi iz unutrašnje jedinice klime? 

Pravilno postavaljanje klima uređaja je prvi i osnovni uslov da uređaj radi onako kako je to predviđeno.

  • Klima mora biti postavljena ravno, kako bi se kadica podjedako svuda punila vodom i praznila kroz odvodno kondenz crevo. 
  • Proverite odvodno crevo klime - Uzrok curenja vode iz unutrašnje jedinice klima uređaja može biti taj što je odvodno crevo negde presavijeno, zapušeno usled nakupljanja prljavštine, uronjeno u vodu ili zatrpano zemljom.
    Važno je napomenuti da ono celom svojom dužinom mora imati konstantan pad. Ukoliko se desi da, na primer, crevo stavite u kantu ili flašu, koja se vremenom napuni, a vi to ne primetite, voda će početi da se vraća kroz crevo i da curi iz kadice u prostoriju. Ova situacija može dovesti do oštećenja nameštaja, podizanja parketa, natapanja tepiha, a nije bezbedno i zbog elektronstalacija u vašem domu. 
  • Važno je da klima ima dovoljno freona. Još jedan razlog curenja klime može biti nedostatak freona. Tada unutrašnje jedinica počne neravnomerno da ledi i pri otapanju veće količine leda voda iz klime curi sa strane, a ne u kadicu. Slični problemi se mogu javiti i ako je prljav filter ili ventilator unutrašnje jedinice. 

Kako rešiti problem kondenza koji curi iz klima uređaja 

Pojava kapljanja klima uređaja iz spoljne ili unutrašnje jedinice je normalna stvar. Ipak, ni malo nije prijatno kada prolaznicima iz vaše klime kaplje voda na glavu. Na svu sreću i za to postoji rešenje. Za nove zgrade, koje su u procesu izgradnje ili nemaju urađene fasade idealno je postavljanje kanala u koje će se ukopati odvodne cevi / creva, koja će nakon nanošenja fasade ostati potpuno neprimetna. Ukoliko je zgrada stara i ova opcija ne postoji, problem će rešiti dugačko odvodno crevo, koje će se pričvrstiti za fasadu ili zid zgrade i sprovesti negde gde će moći neometano da iscuri. Kvalitetniji odvod kondenza po fasadi se radi plasticnim cevima ili nibco cevima koje su otporne na promenu temperature.

Šta kaže zakon – kolike su kazne ako voda kaplje iz klime na ulicu?

U mnogim zemljama Evropske unije ova oblast je strogo definisana. I u Srbiji postoji Odluka o komunalnom redu, prema kojoj se ovakvo ponašanje, (kapljanje vode na ulicu) može kazniti kaznom od 5000 za fizička, do 50 000 dinara za pravna lica. Sudeći po izgledu zgrada u velikom delu Beograda, ovaj zakon se zapravo ne primenjuje. Ipak, pitanje je dana kada će i ovo, zaista važno pitanje doći na red. Zato je uvek bolje na vreme razmišljati i postaviti klimu tako da u budućnosti ne morate razmišljati da li će vam u nekom trenutku Komunalni policajci zakucati na vrata i uručiti „čestitiku“ od koje će vas zaboleti glava. 

 

Komentari

Dodaj komentar