Upoređivanje uređaja

Nova generacija LG Therma V toplotnih pumpi, efikasno grejanje bez premca

Datum : 30. 01. 2018.
LG therma V

Unapređen sistem kompanije LG donosi veću energetsku efikasnost, poboljšani kontrolni sistem i elegantan dizajn za najnapredniji HVAC sistem do sada

Pomeranjem akcenta građevinske industrije na energetsku efikasnost, HVAC sistemi (za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju) postali su sve popularniji izbor u izgradnji i renoviranju kuća i poslovnog prostora. U godinama iza nas, korisnici su mnogo pažnje pridavali pristupačnim cenama ulja i gasa, dok o energetskoj efikasnosti niko nije brinuo. Kada je efikasnost postala vodeći trend kada je u pitanju industrija, došlo je do preispitivanja i potrebe za odgovarajućom strategijom za korišćenje HVAC tehnologije.

Upravo tu na scenu stupaju toplotne pumpe vazduh/voda (Air to Water Heat Pumps – AWHP), koje vrše dogrevanje vode (što isto rade i kotlovi), ali uz daleko veću efikasnost nego kod kotlova. Zapravo, u pogledu potrošnje električne energije, učinak je značajno veći od ulaganja., vlade mnogih zemalja takođe savetuju i podstiču ugradnju ovih pumpi u objekte. Iako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ključ rada toplotnih pumpi vazduh/voda jeste apsorpcija toplotne energije iz spoljašnjeg vazduha, čak i pri temperaturama nižim od -20 stepeni Celzijusovih. Sa ovakvim mogućnostima, jasno je zašto je u budućnosti prelazak na pumpe vazduh/voda neminovan.

LG Therma V: Najnapredniji HVAC sistem do sada

lg-2018/LG-Therma-V-zidna-montazaPostavlja se pitanje šta je to što čini toplotne pumpe tako efikasnim? Ako pogledamo toplotnu pumpu vazduh/voda Therma V, sistem kompanije LG Electronics, utvrdićemo da nekoliko faktora doprinosi naprednim mogućnostima grejanja. Unapređena THERMA V linija nudi poboljšani koeficijent efikasnosti i veću efikasnost u radu sa ciljem smanjenja računa za električnu energiju. Aktiviranje sezonskog auto režima (Seasonal Auto Mode), koji može da se koristi za regulisanje grejanja i hlađenja zavisno od vremena i doba dana, pojednostavljeno je daljinskim upravljanjem.  Sezonski auto režim takođe može da se koristi za podešavanje temperature vode kako bi se ušteda energije dovela do maksimuma. Takođe, korisnici mogu da unapred podese željenu temperaturu za svaki sat koristeći funkciju noćnog režima rada (Night Time Schedule), dodatno smanjujući potrošnju. Therma V može raditi ispravno i na mnogo nižim temperaturama nego u normalnom sistemu grejanja, a BLDC kompresor koristi jak neodimijum magnet, čineći ga 8 odsto efikasnijim od standardnog AC kompresora . Pored toga, pumpa za vodu je 65 odsto efikasnija od konvencionalne, dok je izmenjivač toplote poboljšan za 28 odsto. 

Unapređena inverter tehnologija redefiniše pojam energetske efikasnosti 

Kako Therma V sistem napaja inverterska tehnologija kompanije LG, povećana je i energetska efikasnost. Inverter omogućava sistemu da funkcioniše sa minimalnom energijom, umesto rada na on/off režimu. Ovo praktično znači da, dok je temperatura prostorije daleko od željene, toplotna pumpa radi punom snagom, a kako se temperatura prostorije približava postavljenoj, intenzitet rada se smanjuje. Pored toga, BLDC ventilator Therma V pumpe nudi dodatnu uštedu energije do 40 odsto kada radi na malim brzinama i 20 odsto pri većim brzinama, u odnosu na motore naizmenične struje .

Performanse dodatno poboljšava unapređen spoljašnji dizajn, koji je optimalno prilagođen izmenama toplote. Elegantniji i praktičniji dizajn je postignut izostavljanjem poklopca prednjeg panela, zaobljavanjem ivica i postavljanjem svetlijih unutrašnjih 

jedinica. Sa LCD ekranom od 4.3 inča, prednjim kućištem od finog stakla i LED panelom koji reaguje na dodir upravljač za grejanje stvara poboljšano korisničko iskustvo.  

Pogodnost i fleksibilnost za instalatere i korisnike

Instalateri sada imaju više slobode i u samom dizajniranju sistema grejanja u zgradama uopšte. Fleksibilnost štedi više vremena i novca na duži rok, jer je sve lakše, kako projektovanje, tako i instalacija i održavanje. Na kraju krajeva, mnogo je lakše prilagoditi Therma V sisteme zgradi, nego adaptirati zgradu u skladu sa postojećim sistemom grejanja. Pored toga, diferencirana struktura koju čine koncept sve-u-jednom, zlatna zaštita i funkcije usmerene prema korisniku, poboljšavaju ugled profesionalaca i zadovoljstvo krajnjih korisnika. Takođe, upravljač za prikupljanje podataka čuva podatke o instalaciji i nudi informacije u vezi sa radnom istorijom, uključujući i kvarove. Tako upravljač omogućava lak pristup različitim radnim funkcijama i istorijatu rada.

Pouzdanost i izdržljivost

LG-Therma-V-unutrasnjaPosvećenost kompanije LG ka poboljšanju kvaliteta proizvoda za grejanje je očigledna u procesu razvoja koji se ogleda u dizajnu pumpe Therma V. Da bi se osigurala pouzdanost proizvoda na ekstremno niskim temperaturama, testovi na terenu su sprovedeni u energetskim laboratorijama kompanije LG. U međuvremenu, kompanija procenjuje trenutnu tehnologiju i pronalazi načine za poboljšanje u svojim tehnološkim laboratorijama. Postoje čak i komore u kojima se pouzdanost i izdržljivost proizvoda rigorozno testiraju. 

Kako se industrija pomera od kotlova prema pumpama, sve ove prednosti čine Therma V jednim od najefikasnijih i najštedljivijih sistema. Voda/vazduh toplotne pumpe nas uvode u eru sve manjeg uticaja na životnu sredinu, manjih troškova i povećane održivosti.

Komentari

Za kuću od 220 km. Koliko Kosta pumpa. Instaliranje i koja je mesecima POTROSNJA struje ???

Kako se radi instalacija za ovaj vid grejanja?

Ko ro uvozi,,gde se moze videti,,koliko kosta

Dali je pimenljiva vaša punpa na postojeći kotao to jest centralno grejanje na plin gas.Kotao je fasadni a radijatoei aluminijski Lipovica.Stan ima 140 km2.Sa mogućnosti još ovoliko km2.Ostavite mi mogućnost za dve varijante.140km2 ili 280km2.Hvala.

Za stan od 85m2,kuća sa srednjom izolacijom i PVC stolarijom, II sprat,koliko bi koštala pumpa sa ugradnjom,da li je to sistem sa bunarom iz kojeg se crpi voda.Molim Vas da mi pošaljete prospekte.Tihomir Marković,Srbijanska 3 a,Pančevo

Dodaj komentar