Novi Zakon o planiranju i izgradnji - sve što treba da znate o izmeštanju klima uređaja sa fasada + preporuka Unije servisera klimatizacije

Uklanjanje klima uređaja sa fasada - novi zakon

Zakon o planiranju i izgradnji konačno se dotakao i klima uređaja koji su u velikim gradovima najčešći i najružniji "nakit" zgrada. Osim što ruže izgled fasade prolaznicima zadaju muke, jer trotoari izgledaju poput trkačkih staza sa preprekama - trči, trči, pa kaplje, zaobiđi, trči, trči, opet kaplje, zaobiđi...

Nimalo prijatna situacija kad vam iz klime padnu kapljice vode na glavu, pa se pitate da li je ptica, da li vas je neko "zalio" odozgo, da li je počela kiša - a najčešće je u pitanju to da kaplje iz klima uređaja.

Ovim mukama uskoro bi mogao da dođe kraj, budući da je novi Zakon o planiranju i izgradnji postao bogatiji za jednu novotariju - uklanjanje klima sa fasada zgrada i njihovo izmeštanje, tako da nemaju uticaj na neposredno okruženje. 

Mnogi su zbunjeni, čekaju da ovaj zakon zaživi i krene da se primenjuje, a do tad se raspituju i razmišljaju o tome kako će i gde izmestiti svoje spoljne jedinice klima uređaja. Iako se mnogima dopada ovaj novi zakon, realno, on će doneti građanima mnogo glavobolja, ali će im izbiti i popriličnu sumu novca iz džepa.

Iz Unije servisera klimatizacije ovom povodom oglasila se Marica Milić i objasnila je, šta je to što će po njenom mišljenju biti jedan od najvećih problema. 

- Novim zakonom se predviđa da spoljna jedinica klima uređaja ne sme da bude vidljiva sa spoljne strane zgrade, tj fasade. Tu će se pojaviti veliki problem dužine instalacije koja ide od stanova do tih nekih krovova ili do unutrašnjih delova. Problem je dužina instalacije i prolazak kroz komšijski ili zajednički deo zgrade - objašnjava Marica.

Građani već zabrinuto razmišljaju o tome šta im je činiti, a Marica savetuje da se sa bilo kakvim aktivnostima ipak malo pričeka.

- Ne kažemo da je nemoguće, izvodljivo je, ali prosto preporuka je da se ipak konsultujete i sačekate da primena ovog zakona krene, jer će  lokalna samouprava imati neka rešenja koja će moći da se primene i na zgrade u kojima naši sugrađani žive - kaže ona.

Jedno od rešenja, prema njenim rečima, može da bude i postavljanje maski na fasadu. 

- Preporuka Unije servisera klimatizacije je i da se proveri na svakoj zgradi da li je moguće postaviti maske na fasadi koja bi se utopila u izgled zgrade, horizontalno ili vertikalno, tako da bi se klime sakrile i ne bi bile ružne s prednje strane - kaže Marica.

Osim toga, najveći broj ljudi brinu kazne, koje su predviđene za fizička i pravna lica, a koje će početi da se pišu kada istekne rok od 10 godina koji je predviđen za izmešanje klima uređaja.

- Predviđene kazne su za fizička lica od 25 do 50.000 dinara, a za pravna lica ide i do 100.000 dinara - zaključuje Marica. 

 

Photo: https://www.needpix.com/photo/675093/  Download  Soviet Architecture Engineering Free Photo

Dodaj komentar

Ovaj podatak se ne prikazuje, čuva zbog sigurnosti

Slične vesti