Upoređivanje uređaja

Nove tehnologije prečišćavanja vazduha u klima uređajima

Datum : 17. 05. 2021.
nove-tehnologije-preciscavanja-vazduha

Pandemija korona virusa donela nam je velike probleme, ali nas je i naučila mnogo toga. Zapravo, do nedavno smo se zaista retko bavili kvalitetom vazduha koji svakodnevno udišemo. Danas, on je postao jedna od gorućih tema u čitavom svetu.

Sve češće se pokreće pitanje aero zagađenja u velikim gradovima, pa su sve pristuniji i pojmovi poput jonizatora, uv nano čestica, nanoeX, hi nano, i tome slično. Iako na tržištu postoje inovativni sistemi koji nam pružaju mogućnost da vazduh koji dišemo učinimo kvalitetnijim, malo je onih kojima su ovi pojmovi jasni.

Šta su jonizatori vazduha?

Jonizator vazduha (jonski filter ili generator jona) predstavlja vrstu filtera za vazduh koji prečišćivači vazduha i klima uređaji koriste u svom radu. I dok klasični prečišćivači vazduha koriste ventilator pomoću kojeg uvlače zagađeni vazduh, provlače ga kroz filtere i izbacuju u prostoriju, samostalni jonizator vazduha koristi struju za emitovanje oblaka negativnih jona. Kao rezultat toga, negativni joni privlače suprotno naelektrisane čestice iz vazduha koje kada se spoje postaju preteške da bi lebdele u vaduhu i kao takve padaju na naelektrisanu sabirnu ploču gde se talože, ili na mehanički filter za vazduh ili jednostavno na najbliže površine. Jonizator vazduha može da umanji alergene veličine do 0.1 mikrona.

Ukoliko vam i ovi pojmovi nisu jasni, evo detaljnijeg objašnjenja.
Mikroni su milioniti deo metra. Oni su jedinica kojom se mere čestice. Da bi vam bilo jasno koliko su to sitne čestice treba napomenuti da čovekovo oko ne može vizuelno da primeti česticu manju od 10 mikrona. Dakle, to su veoma, veoma sitne čestice.

Koliko su efikasni jonizatori vazduha?

Efikasnost jonizatora zavisi od toga za koju vrstu ste se odlučili. Aparati sa sabirnom pločom su efektnij u odnosu na one koji ih nemaju. To je zato što oni sakupljaju zagađivače, dok uređaji bez sakupljivača mogu ostaviti nered. Kada vaš uređaj nema sabirnu ploču, efikasnost zapravo zavisi od vas.

Ukoliko ne uklonite nečistoću nakupljenu oko jonizatora, može vam delovati kao da nema apsolutno nikakve razlike u odnosu na to kada niste imali jonizator. Svakodnevnim aktivnostima poput sedenja na krevetu, dečije igre oko vas će se podići oblak zagađivača i alergena koje je jonizator nataložio tokom rada.

Iako generatori jona mogu uklanjati male čestice iz vazduha u zatvorenom prostoru, oni ne uklanjaju gasove ili mirise i mogu biti relativno neefikasni u uklanjanju velikih čestica kao što su polen i alergeni kućne prašine.

Šta je nanotehnologija?

Nanotehnologija je u poslednjih nekoliko godina prepoznata kao veoma korisna u medicini, elektronici, prehrambrenoj industriji, proizvodnji goriva, baterija, solarnih ćelija i oblasti čišćenja i dezinfekcije. Osim toga, nanočestice su se pokazale i kao vrlo efikasne kada je uklanjanje štetnih čestica iz vazduha u pitanju.Ona se zasniva na prirodnim elemenata, koji joj omogućavaju da deluje i bez dodavanja sintetičkih elemanata. Time se izbegava negativan uticaj na kožu, oči ili organe za disanje. Veliku prednost predstavlja i skraćeno vreme delovanja sa daleko boljim učinkom, što je našlo primenu u suzbijanju bakterija, virusa i gljivica.

Uv nano tehnologija, koju koriste klima uređaji nove generacije predstavljaju tehnologiju kojom se iz vazduha uklanjaju čak i one najsitnije, nano čestice, koje se nalaze svuda oko nas, u zavesama, tepisima, nameštaju,  koje mi svakodnevno nesvesno udišemo.

Korišćenjem napredne tehnologije koju koriste Panasonic, Hisense, i LG klime znatno podižete kvalitet svog života. Njihovom upotrebom ćete unaprediti svoje zdravlje i učiniti da se osećate bolje i rasterećenije.

Zagađenje vazduha je globalni problem, ipak na svakom pojedincu je da učini sve što je u njegovoj moći da se zaštiti od ozbiljnih zagađivača, a to možete učiniti bar u svom domu ili poslovnom prostoru.

Delujte preventivno, budite uvek korak ispred drugih. Odaberite spoj kvaliteta, lepog dizajna i što je najvažnije zdravlja. Sve to možete dobiti pametnim odabirom klima uređaja ili prečišćivača vazduha, koji koriste naprednu tehnologiju kako bi vam pružili maksimalnu sigurnost i efikasnost u vašem domu.

Komentari

Dodaj komentar